Aero Vodochody събра 32 заявки за L-39NG

79 прочитания

Чешкият самолетостроител Aero Vodochody събра 32 заявки за обновения учебно-тренировъчен самолет L-39NG. Споразуменията за това бяха подписани днес, 17 юли 2018 г., в рамките на изложението във Фарнбъроу.

Първото споразумение е с американската компания RSW Aviation и покрива 12 новопроизведени L-39NG и доработка на шест съществуващи машини до стаднарта L-39CW. Второто споразумение е с португалската компания SkyTech, която взима 10 броя L-39NG и си запазва опциите за още шест самолета от същия тип.

RSW Aviation е компания, която предоставя разнообразни услуги в областта, включително обучение и агресорски усуги. SkyTech има сходен профил на дейността.

И двете споразумения са предварителни и трябва да бъдат подписани твърди договори, след което да бъдат платени и авансови вноски.

Стартовият клиент на L-39NG е Сенегал. Африканската страна поръча четири такива самолета през този април. Ако всички заявки на частните компании бъдат обърнати в реални договори, то Aero Vodochody ще разполага с поръчки за 36 машини.

L-39NG се задвижва от модерния реактивен двигател Williams International FJ44-4M (тяга от 1700 kgf), който има цифрово управление. Крилото е ново, при него се използват частично композитни материали и в него има горивни резервоари (а не в краищата му, както е при сегашните L-39). Авиониката е нова на компанията Genesys Aerosystems – дисплеи в пилотската кабина, съвместими с очила за нощно виждане, модулен архитектура и възможност за виртуален тренинг. Нов ще е и фанара на пилотската кабина, като той ще осигурява по-добра видимост. Самолетът ще има пет точки за окачване на въоръжение и ресурс от 15 000 часа.

Първият полет на L-39NG се чака в края на годината. Първите серийни самолети се очакват през 2020 г.

L-39CW, който получи типов сертификат през март 2018 г., представлява стандартен L-39C, който получава двигателя Williams International FJ44-4M. Новият мотор има редица предимства пред сега използвания АИ-25ТЛ – той ускорява по-бързо, има по-нисък горивен разход, няма нужда от спомагателна силова установка, има значително по-голям ресурс и по-евтина поддръжка. Освен това самият двигател е с около 100 kg по-лек, плюс още толкова от премахването на някои ненужни системи използвани от АИ-25, води до олекотяване на самолета със 200 kg.

Свързани теми

Предишна публикация
619 заявки във втория ден на Фарнбъроу
Следваща публикация
Aero Vodochody показа нова версия на L-159
79 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

F-20 – Изтребителят без късмет

Народът го е казал най-добре: „Роди ме, майко, с късмет, па ме хвърли на смет”. Т.е., ако си поставен в неравностойно положение, доброто стечение на нещата може да те измъкне от него. Но какво става, ако си на отлично ниво, но сякаш цялата Вселена работи срещу теб?
Нещо подобно се случва с проектa на американската компания Northrop F-20 Tigershark. Самолет, който въплъщава в себе си всичко най-добро от американската аерокосмическа индустрия, но накрая не успява да реализира дори една търговска поръчка и е безславно изпратен в историята. Факторите, които допринасят за провала на F-20, са може би дори повече от немалкото позитивни черти на проекта.

Boeing вижда пазар за 2600 броя T-X

Boeing вижда пазар за 2600 броя от новия си самолет T-X, не само в ролята му на учебна машина, но и като боен самолет. Това съобщава Air Force Magazine.

Две компании дават оферти за поддръжка на L-39

Българска и чешка компания са поканени да дадат оферти в процедурата за възлагане на обществена поръчка за сключване рамково споразумение за логистичната поддръжка на учебно-тренировъчните самолети L-39ZA от състава на българските ВВС. Това се чете от протокола на комисията, публикуван на 24 юли 2018 г.

Меню