САЩ предлагат ЗРК Patriot на Турция

36 прочитания

Съединените щати предлагат на Турция да купи зенитно-ракетни комплекси Patriot в опит да отклонят страната от плановете ѝ да се сдобие с руския комплекс С-400. Това съобщава Reuters.

Тина Кайданоу, изпълняващ длъжността помощник държавен секретар по въпросите на военно-техническото сътрудничество, е заявила по време на изложението във Фарнбъроу, че САЩ се опитват да представят на турската страна предимствата от използването на Patriot, в опит да снабдят страната със НАТО-съвместим зенитно-ракетен комплекс.

През 2017 г. Турция сключи договор с Русия за доставката на зенитни комплекси С-400. Смята се, че стойността на сделката е около $2,5 млрд., а доставките се очакват да стартират през първото тримесечие на 2020 г.

Преди Турция да се спре на С-400, страната имаше сериозни планове за покупка на китайската зенитна система HQ-9.

Представители на турското правителство и въоръжени сили, многократно са заявявали, че имат интерес от покупката на ЗРК Patriot, но се оплакваха от много високите цени и липсата на желание в американската страна за технологичен трансфер.

САЩ и представители на НАТО, многократно предупреждават Анкара, че ако руската зенитна система бъде доставена, това сериозно може да урони отбранителните способности на НАТО, тъй като тя не може да бъде интегрирана в системата за ПВО на Алианса. В същото време Конгресът на САЩ открито предприема мерки срещу доставката на F-35 за Турция, ако страната не се откаже от С-400.

Представители на американското правителство са заявили по време на изложението във Фарнбъроу, че Турция има реален интерес към ЗРК Patriot и активно се работи по постигане на договореност.

Свързани теми

Предишна публикация
Aero Vodochody показа нова версия на L-159
Следваща публикация
Сериозни заявки в първия ден на Фарнбъроу
36 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Япония се подготвя да поръча още 100 F-35

Япония се подготвя да поръча още 100 броя F-35. Това съобщава местната информационна агенция Nikkei, позовавайки се на собствени източници.

ВВС на САЩ може да откажат 1/3 от F-35 ако цената на поддръжката не падне

ВВС на САЩ може да се откажат от 1/3 от потенциалното количество F-35A ако Lockheed Martin не намали цената за експлоатация на изтребителя с поне 38%. Това се казва в доклад на Пентагона с който разполага информационната агенция Bloomberg.

Меню