Министър Панайотов: МиГ-29 е единствената опция за поддържането на „ер полисинг”

329 прочитания

Изтребителите МиГ-29 са единствената опция България да поддържа мисията „ер полисинг” до пълното усвояване на F-16. Това заяви днес, 20 август 2021 г., служебният министър на отбраната Георги Панайотов, при отговор на парламентарен въпрос.

„До усвояването на F-16, изтребителите МиГ-29 представляват единствената опция за изпълняването на тази задача („ер полисинг” – бел. ред.)”, каза служебният министър.

Панайотов отговаряше на питане на депутати от „Демократична България”, дали България може да се откаже от изпълнението на мисията „ер полисинг” от 1 януари 2022 г.

„На Съвет по отбрана се прие, че в периода 2021 – 2032 г. България ще продължи да поддържа и развива способностите на изтребителната и ударната авиация – една ескадрила МиГ-29 и една ескадрила Су-25. И да се доизгради ескадрилата F-16 с още самолети”, каза Панайотов.

Той обясни, че МиГ-29 се поддържат добре, има изградена система за контрол на техническото им състояние и не се допускат полети, ако изтребителите не са технически годни. Панайотов подчерта, че до момента, всички тежки инциденти с МиГ-29 в България са в резултат на човешкия фактор.

 „МО счита, че не съществува риск при експлоатацията на самолетите МиГ-29, от гледна точка на тяхната експлоатационна надеждност и финансовия ресурс за поддръжката им. Налага се самолетите да бъдат осигурявани за да се поддържа тяхната експлоатация, с оглед осигуряването на въздушния суверенитет на страната и допринасяне към колективната отбрана на НАТО”, каза Панайотов.

Служебният военен министър отбеляза, че летателните часове на българските пилоти са малко и това се дължи на недостатъчния брой изправна техника.

Той отговори и на въпросите на ДБ по отношение на придобиването на нови наземни радари и нови ЗРК. За новите 3D радари има подготвен проект за инвестиционен разход за покупката на пет стационарни и два мобилни радара за 396 млн. лева. Предстои внасянето на проекта в Министерски съвет и след това в Парламента. Началното ниво на боеготовност за радарите трябва да бъде достигнато през 2023 г.

Колкото до нови ЗРК, имало такъв проект, но той е финансово неосигурен и срокът му на реализация е 2032 г. В него можело да се вложат между $300 млн. и $1,23 млрд.

Панайотов даде и информация за „черната кутия“ на катастрофиралия МиГ-29. Според него, всички необходими разрешения са вече налице, като се чака скоро български офицери, заедно с кутията да заминат за Русия, където да бъде свалена информацията от нея.

Депутатът от ДБ Велизар Шаламанов заяви, че е удовлетворен от отговорите на служебния министър, но на финала се впусна в реклама на военно-промишления комплекс на Украйна и поиска българските самолети и ЗРК съветско производство да се поддържат там, защото Русия нагнетявала напрежение в Черноморския регион. Шаламанов поиска и да се прекрати сътрудничеството и с Беларус и Сърбия.

Свързани теми

Предишна публикация
Борисов: Решението за още F-16 е правилно, браво на Радев
Следваща публикация
МО вече е изпратило искане за получаване на проектодоговор за още F-16
329 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Авиобаза Граф Игнатиево отбеляза 67 години от своето създаване

На 17 март 2018 г. се навършват 67 години от формирането на 19-ти изтребителен авиационен полк, чийто наследник е авиобаза Граф Игнатиево. По този повод днес, 16 март 2018 г. в района на летището се състоя тържествено честване. Това съобщиха от авиобазата.

Унгарски, шведски и чешки изтребители Gripen се срещнаха на учение в Унгария

От 24 септември до 5 октомври 2018 г., държавите, въоръжени с изтребители Gripen, се срещнаха в унгарската военновъздушна база в Кечкемет за учението Lion Effort, което се провежда на всеки три години.

Румъния е получила оферти за допълнителни F-16

Румъния е получила няколко оферти за допълнителни изтребители F-16 и в момента се водят преговори с потенциалните доставчици. Това е заявил румънският военен министър Михай Фифор в петък, 11 май 2018 г.

Меню