Швеция използва Gripen срещу горските пожари

16 прочитания

Шведски ВВС се принудиха да използват многоцелевия изтребител Gripen за борба с големите горски пожари, които бушуват в момента в северната страна. Самолетът е бомбардирал малки пожари на военен полигон с добри резултати.

Пожарът е бушувал в района на Алвдален, в Централна Швеция и е засегнал артилерийски полигон. Заради наличието на неизбухнали боеприпаси е било невъзможно той да бъде потушен по земя.

Шведските ВВС са решили да опитат да погасят основните огнища на пожара чрез бомбардировка, с надеждата, че експлозията и ударната ѝ вълна ще отнеме кислород от огъня.

Общо срещу пожара са були задействани два Gripen C, всеки от които е пуснал по една 227-kg управляема бомба GBU-49 с комбинирано GPS и лазерно насочване. Бомбите са били пускани от височина 3000 m и са поразили целите си с около 1 m отклонение.

Говорител на шведската пожарна е заявил, че бомбардировката е дала добри резултати и е помогнала за овладяване на огъна, като пламъците са били погасявани в радиус 100 m от попадението.

В момента в Швеция горят около 40 горски пожари, които са се разпрострели на площ от около 25 000 хектара.

Свързани теми

Предишна публикация
Израел ще сключи договор с Boeing за $11 млрд.
Следваща публикация
Израел свали сирийски Су-22
16 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Цветанов отново атакува президента за новия изтребител

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов яростно нападна президента Румен Радев и фактически го обвини, че нарочно е променял изисквания за да облагодетелства избора на Gripen. Това той направи в интервю за Нова телевизия днес, 23 септември 2017 г.

Два Ми-17 гасят цял ден пожара в Кресненското дефиле

Военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили днес, 25 август 2017 г., продължиха да помагат в овладяването на огнената стихия в землищата на селата Мечкул и Ощава, община Симитли. Това съобщиха от МО.

Меню