Стартираха ежегодните бойни стрелби на полигона в Шабла

1K прочитания

Днес, 10 юни 2019 г., стартира Съвместното тактическо учение с бойни стрелби „Шабла 2019“ (ТУБС „Шабла 2019“). Това съобщиха от ВВС.

Учението е на формирования за ПВО от Българската армия, съвместни експериментални и бойни стрелби на авиационни формирования от ВВС с международно участие, стрелба с ракетен комплекс 9К79 „Точка“ и изпълнение на огневи задачи с артилерийска материална част по надводни цели от СВ.

На зенитния полигон на ВВС Шабла, в продължение на четири дни Военновъздушните сили, съвместно със Сухопътните войски и Военноморските сили ще усъвършенстват подготовката на своите формирования за участие в съвместна операция. Ще се водят интензивни стрелби с различни наземни и въздушни платформи по разнообразни въздушни и надводни цели.

На откриващата церемония в тържествен строй застанаха военнослужещи от страните участнички – Република България, Република Сърбия и САЩ. Командирът на българските Военновъздушни сили генерал-майор Цанко Стойков, който е ръководител на учението, поздрави участниците и обяви началото на стрелбите.

Основна цел на учението е усъвършенстване на взаимодействието между формированията от Българската армия, участващи в съвместна групировка за провеждане на операция по осигуряване на въздушния и морски суверенитет на Република България при прикритие на държавната граница.

ТУБС „Шабла 2019“е част от серията учения, които се провеждат под ръководството и със сътрудничеството на Командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа това лято.

Едновременно с ТУБС се провеждат и съвместни стрелби с представители на Въоръжените сили на Република Сърбия.

Освен да повишат способностите на зенитно-ракетните си войски, Военновъздушните сили имат за цел да усъвършенстват и действията на авиацията по унищожаване на въздушни и надводни цели. Бойните средства, с които българските ВВС участват в „Шабла 2019” включват зенитно-ракетните комплекси (ЗРК) С-300, С-125 „Нева”, 2К12 „Куб”и преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК) „Стрела-2М“, изтребителите МиГ-29, щурмоваците Су-25 и вертолетите Ми-24.

Стрелбите въздух-въздух на изтребителите МиГ-29 ще са по парашутни мишени и ще се изпълняват с управляемото ракетно въоръжение.

Самолетите Су-25 и вертолетите Ми-24 ще стрелят с неуправляемо ракетно и артилерийско въоръжение по надводни цели.

Формированията за ПВО на Сухопътните войски ще тренират своите професионални умения за поразяване на въздушни цели със ЗРК „ОСА-АКМ“, зенитните оръдия ЗУ-23-2 и ПЗРК „Стрела-2М“. Ракетните и артилерийските формирования ще извършат бойна стрелба с ракетен комплекс 9К79 „Точка“, както и изпълнение на огневи задачи с артилерийска материална част по надводни цели.

Военноморските сили ще осъществяват стрелба с ПЗРК „Стрела-2М“, радиолокационен надзор и радиотехническо наблюдение с два кораба и два брегови поста,и с един катер ще имат готовност за аварийно-спасително осигуряване полетите на ВВС.

Република Сърбия участва с разчети от зенитно-ракетни формирования и екипажи,и самолети от изтребителната авиация. Те ще извършат пускове „земя-въздух“ със ЗРК С-125 „Нева”, 2К12 „Куб”и ПЗРК „Стрела-2М“ и пускове „въздух-въздух“ със самолети МиГ-29, които са базирани в Граф Игнатиево.

САЩ участват със зенитно-ракетни формирования на своите Сухопътни войски. Те ще извършат пускове „земя-въздух“ със ЗРК Avenger. Американската страна ще осигури радио управляеми мишени за стрелбата на своите формирования и за съвместни стрелби с формированията за ПВО на Българските Сухопътни войски.

Над 1400 са военнослужещите от трите страни, участващи в учението.

Свързани теми

Предишна публикация
Български и сръбски МиГ-29 се готвят да стрелят на Шабла
Следваща публикация
Плевнелиев: Ако се откажем от F-16, това е национален провал
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС откри учебната си година

С тържествен строй на личния състав и посрещане на бойното знаме днес, 7 януари 2019 г. във военните формирования на Военновъздушните сили беше открита новата 2019-та учебна година.

Вертолети на ВВС отново гасят горски пожари

Два вертолета Ми-17 от състава на 24-та авиобаза се включиха днес, 31 август 2017 г., в потушаването на пожара, възникнал край село Красново, община Хисаря, област Пловдив. Това съобщават от МО.

Унгария пенсионира Ми-8Т

Унгарските ВВС официално свалиха от въоръжение военно-транспортните вертолети Ми-8Т. Това стана на церемония провела се…

Конгресът бе уведомен за потенциална сделка за осем F-16 за България за приблизително 2,925 млрд. лева

Късно вчера, 3 юни 2019 г., агенцията на Пентагона натоварена със сътрудничеството в сферата сигурността и отбраната DSCA (Defense Security Cooperation Agency) публикува уведомление до Конгреса на САЩ за потенциалната сделка за продажба на осем изтребителя F-16 за България. Приблизителната сума по сделката е $1,673 млрд. (2,925 млрд. лева по сегашния курс).

Меню