Израел ще сключи договор с Boeing за $11 млрд.

54 прочитания

Израел се готви да сключи договор с американския самолетостроител Boeing на стойност $11 млрд. В него ще влизат доставки на бойни самолети, летящи танкери и вертолети. Това съобщава местният вестник Israel Hayom.

Фактически, договорката с Boeing ще включва три компонента – доставка на многоцелеви изтребители F-15, доставка на въздушни танкери KC-46 и доставка на тежки транспортни вертолети CH-47F.

Всичко това ще се финансира по линия на американската военна помощ за страната. Между 2018 и 2028 г. САЩ ще предоставят безвъзмездно на Израел $38 млрд.

Israel Hayom съобщава още, че изтребителите F-15 ще са подобрена версия на наличните в момента F-15I и ще се поръчат в обем на една ескадрила, което по израелските стандарти е 24 машини.

През миналата пролет стана ясно, че Израел води предварителни преговори със САЩ от покупката на многоцелеви изтребители F-15 в конфигурацията 2040C. Това е вариант, който бе демонстриран от Boeing през 2015 г. и може да бъде изпълнен както на новопроизведени самолети, така и на вече съществуващи F-15. Изтребителите в конфигурация 2040C има AESA радар APG-63(v)3, инфрачервена прицелна система, нова система за самозащита, възможност за обмен на данни с F-22 и F-35, както и промяна в точките за окачване, която позволява носенето на 16 ракети „въздух-въздух”.

Израел е заявявал и интерес за покупка на минимум два, a в последствие и повече KC-46A, които да заменят сега използваните танкери Boeing 707 „Re’em“.

В последните години страната разглеждаше и възможността да поръча CH-53K или CH-47F в качеството им на нови тежки транспортни машини, които също така да се използват за специални операции. В края на 2017 г. стана ясно, че няма да бъдат купувани конвертоплани V-22 Osprey и изборът е останал върху двата конвенционални тежки вертолети. Явно решението е било взето в полза на CH-47F.

Израелските ВВС днес експлоатират около 26 броя от тежките вертолети CH-53. Машините са доставяни в края на 60-те и началото на 70-те години. Вертолетите са преминали през множество модернизации и удължавания на ресурса, като последното е по програмата Yas’ur-2025.

Свързани теми

Предишна публикация
55 години от първия полет на Ту-134
Следваща публикация
Швеция използва Gripen срещу горските пожари
54 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus очаква нови германски поръчки за Eurofighter

Airbus Defense and Space очаква в скоро време допълнителни поръчки от Германия за Eurofighter и разчита на повече инвестиции в европейските отбранителни компании. Това заявява изпълнителният директор на компанията Дирк Хоке в интервю за германския вестник Handelsblatt.

Румъния търси още 36 броя F-16

Румъния смята да придобие още 36 броя изтребители F-16. Това съобщи румънския военен министър Адриан…
Меню