Разяснителна конференция около проекта за нов изтребител

10 прочитания

Конференция за разясняване на изискванията на Министерството на отбраната към новия тип боен самолет бе проведена днес, 30 юли 2018 г., в София. На нея обаче са присъствали само четири от поканените седем държави. Това съобщават от пресцентъра на МО.

Конференцията е била ръководена от генерал-майор Цанко Стойков, командир на ВВС и председател на борда за управление на актуализирания проект за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет.

На конференцията са присъствали представители на четири от седемте държави, до които МО е изпратило запитване за предоставяне на оферта (RFP – Request For Proposal). По време на срещата представителите на МО са дали отговори на предварително зададени въпроси от страна на три държави. На въпросите, зададени на днешната конференция, ще бъде отговорено писмено до края на седмицата, се казва още в съобщението на МО

Отговорите на всички въпроси, без да се уточнява коя държава ги е задала, ще бъдат изпратени до всички държави, включително и до тези, които не са пратили свои представители на разяснителната конференция, уточняват от военното ведомство.

Провеждането на подобна конференция е предвидено в процедурата за избор на нов боен самолет за ВВС. Такава бе проведена и през януари 2017 г., в рамките на предишната процедура.

Интересно е, че МО заявява, че на конференцията са отсъствали три от поканените седем държави. Лесно може да се предположи, че сред отсъствалите са били Германия, която бе поканена да даде оферта за нови Eurofighter и Франция, която бе поканена да даде оферти за нови и употребявани Rafale. Беше ясно, че и двете опции далеч надхвърлят българския бюджет от 1,5 млрд. лева без ДДС за минимум осем самолета. Също е интересно, че само три от присъствалите четири страни са заявили въпроси предварително. Това може да говори за само протоколен интерес от четвъртата страна.

На 29 юни 2018 г. МО изпрати запитвания за даване на оферти (RFP) до правителствата на САЩ, Португалия, Германия, Франция, Италия, Швеция и Израел. От тях се търсят общо 13 различни варианти – новопроизведени F-16V, употребявани F-16 (в три подварианта – A/B модернизирани до стандарта MLU, C/D и израелските C/D Barak), нови и употребявани F/A-18E/F Super Hornet, употребявани F/A-18C/D Hornet, нови и употребявани Eurofighter, нови и употребявани Rafale и нови и употребявани Gripen C/D.

Офертите трябва да се предоставят не по-късно от 1 октомври 2018 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов: „Загуба на рефлекси” е причинила катастрофата с Ми-17
Следваща публикация
МО стартира обществена поръчка за ремонт на Ми-17 и Ми-24
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Константин Попов: Докладът на комисията за изтребителите бе обективен

Председателя на комисията по отбрана в Народното събрание и бивш началник на отбраната Константин Попов защити работата на т.нар. „Комисия „Gripen”, като заяви, че доклада, който тя е изготвила е обективен. Това каза той в сутрешния блок на БНТ1, днес 16 октомври 2017 г.

Президентът Радев летя на изтребител Rafale

Президентът Румен Радев изпълни днес, 6 декември 2017 г., полет на двуместен изтребител Dassault Rafale B в базата на френските ВВС Сен-Дизие. Президентът е на официално посещение във Франция.

Депутатът Емил Христов: Работилите по проекта за изтребителите трябва да замълчат

Хората, които са работили по изтребителния проект е най-добре да замълчат. Така днес, 23 ноември 2017 г., новоизбраният заместник-председател на Народното събрания и бивш председател на „Комисията „Gripen” Емил Христов коментира в ефира на БНР критиките към работата на поверената му комисия.

Президентът Радев: Правителството да гарантира, че пакетът за изтребителя не се орязва, иначе имаме пари на вятъра

Президентът Румен Радев поиска от Правителството гаранции, че пакета за изтребителя F-16 няма да бъде орязван, което според него водело до ниска ефективност на купения изтребител и хвърляне на пари на вятъра. Това той каза днес, 19 юни 2019 г. на полигона Ново село.

Меню