Разяснителна конференция около проекта за нов изтребител

11 прочитания

Конференция за разясняване на изискванията на Министерството на отбраната към новия тип боен самолет бе проведена днес, 30 юли 2018 г., в София. На нея обаче са присъствали само четири от поканените седем държави. Това съобщават от пресцентъра на МО.

Конференцията е била ръководена от генерал-майор Цанко Стойков, командир на ВВС и председател на борда за управление на актуализирания проект за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет.

На конференцията са присъствали представители на четири от седемте държави, до които МО е изпратило запитване за предоставяне на оферта (RFP – Request For Proposal). По време на срещата представителите на МО са дали отговори на предварително зададени въпроси от страна на три държави. На въпросите, зададени на днешната конференция, ще бъде отговорено писмено до края на седмицата, се казва още в съобщението на МО

Отговорите на всички въпроси, без да се уточнява коя държава ги е задала, ще бъдат изпратени до всички държави, включително и до тези, които не са пратили свои представители на разяснителната конференция, уточняват от военното ведомство.

Провеждането на подобна конференция е предвидено в процедурата за избор на нов боен самолет за ВВС. Такава бе проведена и през януари 2017 г., в рамките на предишната процедура.

Интересно е, че МО заявява, че на конференцията са отсъствали три от поканените седем държави. Лесно може да се предположи, че сред отсъствалите са били Германия, която бе поканена да даде оферта за нови Eurofighter и Франция, която бе поканена да даде оферти за нови и употребявани Rafale. Беше ясно, че и двете опции далеч надхвърлят българския бюджет от 1,5 млрд. лева без ДДС за минимум осем самолета. Също е интересно, че само три от присъствалите четири страни са заявили въпроси предварително. Това може да говори за само протоколен интерес от четвъртата страна.

На 29 юни 2018 г. МО изпрати запитвания за даване на оферти (RFP) до правителствата на САЩ, Португалия, Германия, Франция, Италия, Швеция и Израел. От тях се търсят общо 13 различни варианти – новопроизведени F-16V, употребявани F-16 (в три подварианта – A/B модернизирани до стандарта MLU, C/D и израелските C/D Barak), нови и употребявани F/A-18E/F Super Hornet, употребявани F/A-18C/D Hornet, нови и употребявани Eurofighter, нови и употребявани Rafale и нови и употребявани Gripen C/D.

Офертите трябва да се предоставят не по-късно от 1 октомври 2018 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов: „Загуба на рефлекси” е причинила катастрофата с Ми-17
Следваща публикация
МО стартира обществена поръчка за ремонт на Ми-17 и Ми-24
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът Радев: Нямам против F-16, но трябва да се спазват българските интереси

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че няма нищо против покупката на изтребителите F-16, но постави въпроса дали са били спазени българските интереси. Това каза той днес, 18 юли 2019 г.

Скромен ръст на военния бюджет и неясноти около финансирането на програмите за превъоръжаване

Военният бюджет за 2019 г. ще нарасне едва с 84 млн. лева, като в същото време не става ясно какво ще е финансирането за големите програми за превъоръжаване. Това се чете в проектобюджета за догодина, който бе публикуван днес, 22 октомври 2018 г., от Министерство на финансите.

Бавно бързане и без Super Hornet при финалните преговори за нов изтребител

Ще се бърза, но бавно при финалните преговори за покупка на нов боен самолет, а от процеса е изпаднал американският двудвигателен изтребител F/A-18E/F Super Hornet. Това стана ясно от изказвания на представители на МО, днес 15 ноември 2018 г.

Какво обсъждаше „Комисията „Gripen” на четвъртото си заседание

На 7 септември 2017 г. Временната комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет проведе своето четвърто заседание, на което изслуша бившия заместник-министър на отбраната Иван Иванов и анализ на методиките за оценка на офертите изготвени от експерта Венелин Георгиев.

Марешки поиска референдум за новия изтребител

Депутатът и лидер на „Воля” Веселин Марешки поиска покупката на нов боен самолет за ВВС да мине през референдум. Това каза той днес, 3 октомври 2018 г., от трибуната на Народното събрание.

ДПС решават във вторник за преговорите за F-16

Парламентарната група на ДПС ще реши във вторник, дали ще гласува „за” правителственото искане за стартиране на преговори за придобиване на F-16. Това заяви днес, 13 януари 2019 г., депутатът от партията Хамид Хамид в ефира на БНР, но и намекна, че най-вероятно решението ще бъде подкрепено.

Меню