Цветанов: За изтребителя ползвахме експертизата на Константин Попов

26 прочитания

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов заяви, че при избора на нов боен самолет е използвана експертизата на бившия командир на ВВС Константин Попов, който в момента е депутат от същата партия. Това Цветанов каза днес, 21 януари 2019 г., в сутрешния блок на bTV.

„Ползвахме експертизата на бившия началник на Румен Радев , това е генерал Попов, защото генерал Попов беше началник на Румен Радев и съм убеден, че има много повече способности, както да решава проблеми, така и да бъде много по-земен и много по-всеотдаен, за експертизата, която може да я предостави, на съответните колеги, които са в Комисията по отбрана”, отговори Цветанов на въпроса, дали е ползвана експертизата на президента Радев при избора на нов боен самолет.

Попов бе началник на отбраната до януари 2017 г., след което стана депутат от листата на ГЕРБ и в последствие бе избран за председател на комисията по отбрана в Парламента. До съвсем скоро, за разлика от много свои колеги от ГЕРБ, той отказваше да назовава публичните си предпочитания по въпроса за покупката на нов изтребител, но напоследък се изказва непрекъснато по темата и защитава избора на F-16.

Припомняме, че през декември 2018 г. премиерът Борисов заяви, че смята F-16 за най-добрия избор, защото така му казали военни пилоти. Попов е бивш пилот-изтребител.

„Ние заложихме на F-16, защото това е най-доброто, защото от всички държави-членки на Европейския съюз, които са в Европейския съюз (?!) има десет държави, които са закупили F-16. Другото, което е важно, че наши съседи, които са членки на НАТО, те също са с F-16”, оправда решението за покупката на F-16 Цветанов.

Той заяви още, че в настоящия момент около процедурата имало неясноти, но те са щели да бъдат изчистени и цената задължително щяла да падне.

Цветанов отказа да отговаря на въпроси свързани с цените, схемите за плащане и сроковете за доставка, тъй като тези неща щели да станат ясни след преговорите.

„За да вземеш политическо решение, то трябва да е информационно осъзнато”, отговори Цветанов на въпроса, защо е трябвало конкурс, когато е имало ясно политическо желание да се купи F-16.

Цветанов също така се похвали, че той предложил заседанието на Народното събрание да бъде открито.

Вторият човек в ГЕРБ бе попитан и за коментарите на президента Радев, че процедурата е непрозрачна и опорочена, на което той отговори така:

„Той визираше неговия период, когато той назначи служебния кабинет. От сегашния по-прозрачен процес няма!”

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС с анализ за 2018 г.
Следваща публикация
Швеция уважава българското решение, но е убедена, че има по-добра оферта
26 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Белият дом: F-16 предлага най-добрите възможности

Ден преди Министерски съвет да гласува решението за стартиране на преговори за покупка на F-16, от Белия дом излязоха с нарочно съобщение по темата за новия изтребител. Съобщението бе разпространено от посолството на САЩ в България.

САЩ разреши експортът на F-16V за Словакия

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на 14 изтребители F-16V, съпътстващо оборудване и въоръжение за Словакия. Потенциалната стойност на сделката е $2,91 млрд.

САЩ са отказали да изпратят инструктори за F-16 на Турция

САЩ са отказали да изпратят инструктори за обучение на F-16 в турските ВВС. Анкара е направила такова запитване наскоро поради проблеми с обучението на нови изтребителни пилоти. Това съобщава турския вестник Hürriyet.

Президентът Радев: Лобистите победиха експертите за новия изтребител

„Лобистите постигнаха своето. Конкурсът се връща в изходна точка и с това застрашаваме да приземим окончателно 100-годишната си авиация”, така президентът Румен Радев коментира днес, 16 септември 2017 г., последните развития около процеса за придобиване на нов боен самолет.

Меню