Президентът Радев: Трудно може да говорим за преговори за новия изтребител

913 прочитания

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че след задраскването на състезателната процедура, вече е трудно да се говори за преговори за покупката на нови изтребители за ВВС, които да постигнат добри условия. Това каза той днес, 19 май 2019 г., пред журналисти.

„След като Правителството и Народното събрание задраскаха състезателната процедура, която е гарант за постигане на най-добри условия за България вече трудно може да говорим за преговори. Правителството прие българите да плащат при неясни условия и да плащат повече, но не казват колко, защото знаете, че идват избори”, коментира президентът изказванията на военния министър, че предлаганите цени са незадоволителни.

Радев критикува и неяснотите около индустриалното сътрудничество, което, според него, е важно за нашата икономика. В последните седмици управляващите заговориха за сериозно индустриално сътрудничество, включително и инвестиции в Долна Митрополия, както и обратни инвестиции в България в рамките на 10% от стойността на проекта, но за сега няма индикации дали тези неща са постижими.

„Силно се надявам, Правителството в стремежа си да намали цената, да не посяга на цялостта на пакета и способностите, защото иначе се обезсмисля целият проект”, каза още президентът.

Радев отбеляза и, че е лошо за този важен проект да се подхожда с лозунги и заклинания, а трябва да се търсят реалните аргументи.

Изказването на президента идва, след като във вторник, министърът на отбраната Красимир Каракачанов отбеляза, че част от ценовите предложения по сделката за F-16 са неудовлетворителни. Ден по-късно, заместник-министъра на отбраната от квотата на ГЕРБ Атанас Запрянов каза, че всъщност преговорите вървели добре, макар и да не било ясно какво точно ни се предлага в момента.

Индикациите, че преговорите не вървят оптимално, докараха и защитниците на сделката на всяка цена, да правят изказвания в медиите.

Очаква се след средата на юни България да получи обвързваща оферта за покупка на осем изтребителя F-16 Block 70. Въпросите за цената и окомплектоването на тази сделка, която управляващите от ГЕРБ определиха, като политическа, остават открити.

Свързани теми

Предишна публикация
Сърбия ще получи ремонтираните беларуски МиГ-29 през 2021 г.
Следваща публикация
HH-60W изпълни първи полет
913 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО очаквано избра РСК „МиГ” за изпълнител на поръчката за поддръжка на МиГ-29

Министерство на отбраната очаквано избра РСК „МиГ” за изпълнител на поръчката за интегрирана логистична поддръжка за българските изтребители. Това се вижда от решение на военния министър Красимир Каракачанов от 6 март 2018 г.

Министър Каракачанов подписа договорите за доставка на F-16

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов подписа днес, 11 юли 2019 г., четири договора за доставката на осем изтребителя F-16C/D Block 70 и съпътстващо оборудване и въоръжение. Стойността на сделката е $1,265 млрд.

Президентът Радев летя на изтребител Rafale

Президентът Румен Радев изпълни днес, 6 декември 2017 г., полет на двуместен изтребител Dassault Rafale B в базата на френските ВВС Сен-Дизие. Президентът е на официално посещение във Франция.

Меню