Плевнелиев се притеснява, че България ще избере Gripen, а не F-16

15 прочитания

Президентът Росен Плевнелиев (2012 – 2017) изрази силно притеснение, че има шанс България да не избере F-16, а вместо него Gripen. Той се отдаде на близо 10 минутна тирада в подкрепа на американския изтребител и на няколко пъти атакува военната експертиза, като ненужна. Това Плевнелиев направи днес, 13 октомври 2018 г. в предаването „Брюскел 1“ по телевизия Bulgaria ON AIR.

„Аз имам голямото притеснение и ще споделя с вашата медия и зрители, че съм почти сигурен, че за съжаление, предстои България да вземе едно изцяло погрешно решение в областта на самолетите, с което аз не съм съгласен, но то не зависи от мен. Аз обаче мога да помогна само със своята честна позиция”, заяви Плевнелиев.

Запитан за това какво ще бъде решението за покупка на нов изтребител, Плевнелиев отговори така:

„Аз виждам в решението, дали да се купи единия или другия самолет, и геополитика. Виждам ясния сигнал към партньорите, дали ние искаме да допринесем, за това заедно да изграждаме заедно способности или не. Да кажем много ясно, че на източния фланг на НАТО има само F-16. Румъния купу F-16, Полша има F-16, Гърция има F-16, Турция има F-16. И никъде няма Gripen”

Плевнелиев далеч не за първи път се хвърля в защита на покупката на F-16, като е интересно, че всички тези неговия изказвания са, след като той напусна президентството. Докато той бе държавен глава не изказваше предпочитания за това, какъв изтребител да бъде взет и основно призоваваше за прозрачен избор.

Водещата попита Плевнелиев от къде знае какъв избор ще бъде направен, на което той отговори така:

„Вижте, аз предполагам. Не съм аз човекът, който гледа в детайлите и те не ме интересуват. Аз гледам широката картина”

Плевнелиев продължи да развива тезата си, че всички в източната част на НАТО имат само F-16, на което бе контриран от водещата, че има страни от Алианса, които разполагат и с Gripen.

„Има държави с Gripen, но те не се намират на източния фланг. Те се намират в Централна Европа. Друг е въпросът, какви са техните коментари и дали те са доволни”, отговори Плевнелиев.

Това породи нов въпрос, за това какви са коментарите на въпросните страни и от къде той има информацията.

„Аз бих посъветвал медиите да направят и своето изследване, защото моите разговори, когато бях президент с президентите на Чехия и Унгария, техните коментари бяха, да кажем, леко безлични, леко незаинтересовани. Докато, ако се купи F-16, ние влизаме в клуба на тези, които ще имат способности, заедно със своите съседи, отгоре и отдолу, заедно с всички, да може да сме максимално ефективни”, отговори Плевнелиев.

Не е ясно дали Плевнелиев разполага с реална информация за случващото се в момента с оценките на офертите за новите изтребители или просто говори по инерция, както чести му се случва. Неговият афинитет към F-16 е добре артикулиран в последните месеци, но в същото време, има множество индикации, че министър-председателя Борисов клони към покупката на F-16, точно на база „геополитически фактори”. Както стана ясно, финалното решение, до голяма степен, ще зависи от т.нар. „политико-военна група”, което ще бъде лично назначена от премиера.

Плевнелиев директно атакува и факта, че офертите минават и през оценка от страна на експерти, като каза, че „тук цифричките и екселските таблички да сравняваме, не играят съществена роля”, а по-важното било България да изрази своята принадлежност.

„Аз очаквам в Народното събрание да се вземе решението, а не от някакви експерти в МО, които да се скрият зад някакви цифри. Така както го направиха всички държави – Румъния, Полша, Турция и Гърция. Решението е политическо – искаме ли да бъдем максимално съвместими с нашите партньори партньори от НАТО на източния фланг или искаме да сме различни и както се казва, да се пържим в собствен сос”, смята Плевнелиев.

Отново е добре да се припомни, че по време на своя мандат в президентството, Плевнелиев в нито един момент не атакува военната експертиза, нито се е изказвал за взимане на чисто политическо решение. Добре е да се отбележи, че например в Полша, изборът на F-16 мина през конкурсна процедура, докато в Румъния наистина бе плод на чисто политическо решение.

„Аз си давам сметка, също така, че F-16 е машина, на което може да закачите и възможно най-съвременното оборудване, нещо като универсална платформа, да водите всички битки. Казвам го в прав текст, искам българската армия да получи най-доброто, считам, че F-16 е по-добър избор от геополитическа гледна точка, от гледна точка на способности, от гледна точка на самочувствието на нашата армия. Казвам го и заставам с името си!”, заяви още Плевнелиев.

За заключение Плевнелиев каза, че очаква, за негово съжаление, да не бъде купен F-16, а да бъде купена „една бутикова система, която в дългосрочен план няма да свърши работата”.

С ярката си подкрепа за покупката на F-16, Плевнелиев се нарежда до Цветан Цветанов и бившия военен министър Николай Ненчев, които вече също твърдо подкрепиха покупката на американския изтребител. Бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов, който бе назначен от Плевнелиев в кабинета „Близнашки”, също многократно защити покупката на F-16.

Свързани теми

Предишна публикация
Президентът Радев призова за „радиомълчание” по темата за новия изтребител
Следваща публикация
Музеят на авиацията със свободен вход на 16 октомври
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Договорът за F-16 влиза в Министерски съвет тази сряда

Договорът за покупката на осем изтребителя F-16 от САЩ ще влезе в Министерски съвет тази сряда (10 юли 2019 г.). За това намекна премиера Бойко Борисов, като думите му след това бяха потвърдени от бившата му дясна ръка Цветан Цветанов.

Изказвания в защита на покупката на F-16

След като военният министър Каракачанов изказа недоволство от цените на F-16 и каза, че проектът може да бъде прекратен, в подкрепа на възможно най-бърза сделка за покупка на американския изтребител се изказаха от сдружението с нестопанска цел „Атлантически съвет на България“, както и бившият министър на отбраната Николай Ненчев.

Министър Каракачанов заяви, че при изгодни условия ще вземе употребявани изтребители

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че предпочита новопроизведен изтребител, но ако условията са особено изгодни, той ще вземе употребяван боен самолет. Това каза той днес, 2 май 2018 г., в сутрешния блок на Нова телевизия.

Меню