Показаха първия Ту-22М3М

135 прочитания

Първият дълбоко модернизиран бомбардировач Ту-22М3 бе тържествено показан вчера, 16 август 2018 г., на церемония в Казанския авиационен завод.

„Първият опитен самолет Ту-22М3М е създаден в рамките на мащабната програма за модернизация на авиационните средства на стратегическата и далечната авиация, която изпълнява „Туполев” в момента. Следващият етап от програмата е свързан с преработката на първата серия от строеви Ту-22М3”, заявява генералният директор на Туполев Александър Конюхов.

Първият прототип на Ту-22М3М има борден номер 42. Машината е със заводски номер 3792153, сериен 92-05 и е произведена в средата на 1987г. Първият полет с него ще стане факт до края на септември 2018 г. За сега, не се съобщава колко време ще продължи изпитателната му програма, но се планира през 2019 г. да са модернизирани първите строеви бомбардировачи Ту-22М3 и те да бъдат приети на въоръжение през 2021 г.

Авиониката на Ту-22М3М е изцяло обновена – нова е системата за навигация, комуникация и управление на въоръжението. Системата за самозащита е подобрена значително. Пилотската кабина и кабините на двамата щурмани получават нови многофункционални цветни дисплеи. Цели се максимално сходство с Ту-160М.

Показаният самолет външно се различава от стандартните Ту-22М3 по две неща – оръдието ГШ-23, което се разполага в опашната част, е премахнато, заедно с неговата система за управление. На негово място е поставен нов обтекал, който покрива антените на системата за РЕБ. Втората промяна е свързана с наличието на издутина в носовата част, точно пред пилотската кабина. Спекулира се, че това е провизия за поставяне на щанга за дозареждане във въздуха.

Ту-22М3М ще получи и две нови оръжия. Едното е свръхзвуковата ракета „въздух-земя” Х-32. Тя е дълбока модернизация на Х-22, която днес е главният калибър на Ту-22М3. При новата ракета има промени в системата за насочване и двигателя, което осигурява по-голяма далечина на полет. Другото ново оръжие е хиперзвуковата ракета Х-47М2 „Кинжал”.

По-рано се съобщаваше, че Ту-22М3М ще получи и новия двигател НК-32-02, с цел още по-голяма унификация с Ту-160М, но показаният прототип се задвижва от стандартните реактивни мотори НК-25.

На церемонията председателят на комисията по отбрана в горната камера на руския парламент Виктор Бондарев (и бивш командир на ВКС на страната), през модернизацията до стандарта М3М ще преминат 30 броя бомбардировачи. В момента руските ВКС експлоатират малко над 60 броя Ту-22М3.

Свързани теми

Предишна публикация
Русия ще поръча допълнителни Су-30СМ
Следваща публикация
Стачките в Ryanair показват порочните практики в бранша
135 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

55 години от първия полет на Ту-134

Преди точно 55 години, на 29 юли 1963 г., полита първия прототип на двудвигателния регионален реактивен пътнически самолет Туполев Ту-134.

Полетя нов Ту-160 и подписаха договора за производството на модернизирани машини

Новопроизведен стратегически бомбардировач Ту-160 вече изпълнява летателно-изпитателната си програма и в същото време днес, 25 януари 2018 г., бе подписан договор за построяването на 10 нови Ту-160.

Русия призна за сирийската командировка на Су-57

Руският министър на отбраната генерал Сергей Шойгу призна, че изтребители Су-57 са били изпратени в Сирия и заяви, че тяхната командировка там вече е приключила. Това съобщава ТАСС.

Започна строежа на първия прототип на ПАК ДА

Строежът на първия прототип на новия руски стратегически бомбардировач, който се строи в рамките на програмата ПАК ДА е вече започнал. Това съобщава руската държавна информационна агенция ТАСС, цитирайки собствени източници от отбранителната промишленост.

Още 114 Ка-52 за ВКС на Русия

Руското военно министерство официално оповести в началото на февруари 2018 г. своите планове за купуване на допълнителна партида от 114 бойни вертолета Ка-52. Според заместник-министъра на отбраната Юрий Борисов (отговарящ за закупуването на нови оръжейни системи), това е залегнало в плановете по новата руска програма за въоръженията в периода 2018 – 2027, очакваща финално одобрение всеки момент от президента Владимир Путин.

Меню