Русия получи първия сериен Ил-76МД-90А

992 прочитания

Първият сериен реактивен военно-транспортен самолет Ил-76МД-90А бе официално предаден на руските ВКС. Това е станало на официална церемония проведена вчера, 2 април 2019 г.

Самолетът е бил предаден в завода „Авиастар-СП” в Уляновск на официална церемония, на която са присъствали представители на производителя и на руското МО.

Предаденият Ил-76 ще стане част от 235-ти военнотранспортен авиополк, който се базира на същото летище, на което е разположен и заводът „Авиастар-СП”.

Машината е част от договора за 39 броя Ил-76МД-90А, който бе сключен през 2012 г. По него през 2016 г. на руските ВКС бе предадена бе предаден още един сериен самолет, но в последствие стана ясно, че в конструкцията ще бъдат въведени множество изменения, за да се отговори точно на изискванията. Това забави серийното производство, а практически вторият сериен самолет бе обявен за първия сериен, който отговаря на изискванията. Реално първият сериен се използва за обучение.

В момента в процес на изпитания е още един Ил-76МД-90А, който скоро ще бъде предаден на ВКС. Планира се до края на 2019 г. руската военна авиация да получи общо шест военно-транспортни самолета от този тип.

Ил-76МД-90А (в началото известен, като Ил-476) е дълбоко модернизиран вариант на базовия Ил-76МД. Самолетът има изцяло обновено крило, нови двигатели ПС-90А-76, усилено шаси и нова авионика. Това води до повишена далечина на полета (5000 срещу 4400 km) и по-голям полезен товар (60 срещу 48 тона) в сравнение с базовия модел.

Първият прототип на типа прави дебютния си полет през септември 2012 г. По договорът за създаване на машината са построени и три предсерийни Ил-76МД-90А. Единият се използва за обучение от руските ВКС, а другите два са предадени на ТАНТК „Бериев” за изпитания по създаването на новия руски летящ радар А-100.

Свързани теми

Предишна публикация
Режимът MCAS в управлението на катастрофиралия 737 Max е бил изключен, но се е задействал отново
Следваща публикация
Кралските ВВС пенсионираха Tornado
992 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полетя нов Ту-160 и подписаха договора за производството на модернизирани машини

Новопроизведен стратегически бомбардировач Ту-160 вече изпълнява летателно-изпитателната си програма и в същото време днес, 25 януари 2018 г., бе подписан договор за построяването на 10 нови Ту-160.

От БСП атакуваха ремонта на Су-25 в Беларус

От БСП атакуваха решението на МО да се дадат българските щурмови самолети Су-25 за ремонт в Беларус. Критиката е насочена към начина на провеждане на процедурата, липсата на участие на „Авионамс” в нея и отказа да се сътрудничи с оригиналния руски производител.

Меню