Русия ще поръча допълнителни Су-30СМ

32 прочитания

Руското МО се готви да закупи още поне 36 многоцелеви изтребители Су-30СМ. Това съобщава руският вестник „Ведомости“, цитирайки два свои източника.

Договорът, който можело да се материализира в рамките на тази година, щял да бъде за минимум 36 броя Су-30СМ, които да се доставят в рамките на три години. Машините щели да бъдат използвани, както от ВКС, така и от флотската авиация на страната.

„Ведомости“ се позовава на източник в авиационната промишленост на страната и на друг източник в руското МО. Стойността на договорът щял да бъде в рамките на 70 млрд. рубли.

По-рано през седмицата президентът на ОАК Юрий Слюсар заяви за „Ведомости”, че се водят преговори с руското МО за нов договор, който да натовари Иркутския авиационен завод в следващите няколко години с поне 12 – 14 изтребителя годишно.

В последните години руското МО поръча 116 броя Су-30СМ. 88 от тези изтребителя са предназначени за ВКС на страната, а останалите 28 за попълнение на флотската авиация. Всички тези машини ще бъдат доставени до края на 2018 г. Освен това вариантът се изнася за Казахстан, а в бъдеще и за Беларус и Мианмар.

Су-30СМ е фактически вариация на индийския Су-30МКИ, като при първите серийни самолети за руските ВКС бе запазено голяма част от вносното оборудване от Франция, Индия и Израел, което се влага във варианта МКИ. В последствие то бе подменено до известна степен с руско.

Свързани теми

Предишна публикация
Подписаха договор за първите серийни МиГ-35
Следваща публикация
Показаха първия Ту-22М3М
32 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Показаха първия танкер Ил-78М-90А

На 29 ноември 2017 г. „Авиастар-СП”, част от ОАК, представи първия нов летящ танкер Ил-78М-90А. Машината бе сглобена в Уляновск и има сериен номер 02-01.

Ангола започва да получава Су-30

Ангола е получила своите първи два модернизирани изтребителя Су-30К. Това съобщава директора на 558-ми авиоремонтен завод в Барановичи, Беларус, цитиран от агенция Спутник.

Руските ВКС получиха десет броя Су-35

Руските Въздушно-космически сили (ВКС) са получили през настоящата 2019 г. десет броя многоцелеви изтребители Су-35, с което е изпълнена държавната поръчка за тази година. Това е съобщил заместник-министъра на отбраната на Русия Алексей Криворучко.

Ракетата „Кинжал” е изпълнила 12 успешни теста

Новият руски хиперзвуков ракетен комплекс Х-47М2 „Кинжал” е била изстрелвана тестово 12 пъти от изтребител МиГ-31К. Това съобщава американската телевизия CNBC, цитирайки източници в американските разузнавателни служби.

Ту-160М полетя с нови двигатели

Стратегическият бомбардировач Ту-160М е полетял с новите мотори НК-32-02. Това е станало днес, 3 ноември…
Меню