Русия ще поръча допълнителни Су-30СМ

40 прочитания

Руското МО се готви да закупи още поне 36 многоцелеви изтребители Су-30СМ. Това съобщава руският вестник „Ведомости“, цитирайки два свои източника.

Договорът, който можело да се материализира в рамките на тази година, щял да бъде за минимум 36 броя Су-30СМ, които да се доставят в рамките на три години. Машините щели да бъдат използвани, както от ВКС, така и от флотската авиация на страната.

„Ведомости“ се позовава на източник в авиационната промишленост на страната и на друг източник в руското МО. Стойността на договорът щял да бъде в рамките на 70 млрд. рубли.

По-рано през седмицата президентът на ОАК Юрий Слюсар заяви за „Ведомости”, че се водят преговори с руското МО за нов договор, който да натовари Иркутския авиационен завод в следващите няколко години с поне 12 – 14 изтребителя годишно.

В последните години руското МО поръча 116 броя Су-30СМ. 88 от тези изтребителя са предназначени за ВКС на страната, а останалите 28 за попълнение на флотската авиация. Всички тези машини ще бъдат доставени до края на 2018 г. Освен това вариантът се изнася за Казахстан, а в бъдеще и за Беларус и Мианмар.

Су-30СМ е фактически вариация на индийския Су-30МКИ, като при първите серийни самолети за руските ВКС бе запазено голяма част от вносното оборудване от Франция, Индия и Израел, което се влага във варианта МКИ. В последствие то бе подменено до известна степен с руско.

Свързани теми

Предишна публикация
Подписаха договор за първите серийни МиГ-35
Следваща публикация
Показаха първия Ту-22М3М
40 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Макс 2019 4 х Су-57

С официално означение, но и с много неизвестни

Новият руски изтребител от следващо поколение ще получи официалното цифрово означение Су-57. Това беше потвърдено от главнокомандващия руските Въздушно-космически сили (ВКС) генерал-полковник Виктор Бондарев в началото на август. Новините около самолета в последните месеци не са много (поне сериозните новини), а и неизвестните и спекулациите около него остават и сигурно положението ще продължи така поне две или дори три години.

Ил-112В ще полети отново догодина

Двудвигателният турбовитлов военно-транспортен самолет Ил-112В ще възобнови летателните си изпитания догодина. Това са съобщили от „Илюшин” за ТАСС.

Детайли по сделката за Су-30 в Мианмар

Русия е договорила доставка на изтребители Су-30СМ в експортно изпълнение за Мианмар. Това съобщава руският вестник „КоммерсантЪ”. Сделката бе обявена в понеделник, но по нея липсваха детайли.

Димитър Стоянов: САЩ ни предупредиха да не режем пакета на F-16

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството, бивш началник-щаб на ВВС заяви в ефира на bTV, че Съединените щати са ни предупредили да не режем прекалено пакета по сделката за F-16, защото това ще застраши реализирането ѝ.

Сложни времена за руската палубна авиация

Екипажите на палубната авиация на руския военноморски флот, представена от два корабни изтребителни авиополка, са обречени на продължителен период на полети само от наземни летища. Причината е, че единственият самолетоносач (официално определян от руския флот като тежък авионосен крайцер) „Адмирал Кузнецов“ не е в състояние да осигури учебно-тренировъчни полети.

ВВС на САЩ използвахa за първи път в реални бойни условия F-35A

ВВС на САЩ са използвали за първи път в реални бойни условия своите F-35A. От Пентагона съобщиха вчера, 30 април 2019 г., че два изтребителя от този тип са нанесли удари по тунели и складове за оръжие на „Ислямска държава” на територията на Ирак.

Меню