Русия ще поръча допълнителни Су-30СМ

40 прочитания

Руското МО се готви да закупи още поне 36 многоцелеви изтребители Су-30СМ. Това съобщава руският вестник „Ведомости“, цитирайки два свои източника.

Договорът, който можело да се материализира в рамките на тази година, щял да бъде за минимум 36 броя Су-30СМ, които да се доставят в рамките на три години. Машините щели да бъдат използвани, както от ВКС, така и от флотската авиация на страната.

„Ведомости“ се позовава на източник в авиационната промишленост на страната и на друг източник в руското МО. Стойността на договорът щял да бъде в рамките на 70 млрд. рубли.

По-рано през седмицата президентът на ОАК Юрий Слюсар заяви за „Ведомости”, че се водят преговори с руското МО за нов договор, който да натовари Иркутския авиационен завод в следващите няколко години с поне 12 – 14 изтребителя годишно.

В последните години руското МО поръча 116 броя Су-30СМ. 88 от тези изтребителя са предназначени за ВКС на страната, а останалите 28 за попълнение на флотската авиация. Всички тези машини ще бъдат доставени до края на 2018 г. Освен това вариантът се изнася за Казахстан, а в бъдеще и за Беларус и Мианмар.

Су-30СМ е фактически вариация на индийския Су-30МКИ, като при първите серийни самолети за руските ВКС бе запазено голяма част от вносното оборудване от Франция, Индия и Израел, което се влага във варианта МКИ. В последствие то бе подменено до известна степен с руско.

Свързани теми

Предишна публикация
Подписаха договор за първите серийни МиГ-35
Следваща публикация
Показаха първия Ту-22М3М
40 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Германия залага на Eurofighter за да се запазят европейските способности за производство на изтребители

Германското MO е заявило в писмо до депутат от Бундестага, че ще заложи на покупка на още изтребители Eurofighter, вместо взимането на американски боен самолет, за да се запази способността на европейските страни да строят изтребители. Това съобщава Reuters.

Подписаха договор за първите серийни МиГ-35

МО на Русия и ОАК подписаха договор за доставка на първите шест серийни изтребители МиГ-35. Договорът бе обявен в рамките на военното изложение Армия-2018, което се провежда в момента в Кубинка, край Москва.

Гърция ще получи своите модернизирани F-16 след 2022 г.

Гърция ще започне да получава своите модернизирани изтребители F-16 след 2022 г. Това става ясно от думите на Денис Плесас, вицепрезидент на Lockheed Martin за бизнес развитие в Европа, цитиран от гръцки медии.

Япония обяви плановете си за модернизация на изтребителната си авиация

Япония обяви амбициозни планове за обновяване на изтребителната си авиация, които включват покупка на още F-35, доработка на два вертолетоносача за да могат да поемат на борда си F-35B, модернизация на част от наличните F-15 и инвестиции в създаване на изтребител от следващо поколение. Това съобщава Aviation Week.

Меню