Русия ще поръча допълнителни Су-30СМ

14 прочитания

Руското МО се готви да закупи още поне 36 многоцелеви изтребители Су-30СМ. Това съобщава руският вестник „Ведомости“, цитирайки два свои източника.

Договорът, който можело да се материализира в рамките на тази година, щял да бъде за минимум 36 броя Су-30СМ, които да се доставят в рамките на три години. Машините щели да бъдат използвани, както от ВКС, така и от флотската авиация на страната.

„Ведомости“ се позовава на източник в авиационната промишленост на страната и на друг източник в руското МО. Стойността на договорът щял да бъде в рамките на 70 млрд. рубли.

По-рано през седмицата президентът на ОАК Юрий Слюсар заяви за „Ведомости”, че се водят преговори с руското МО за нов договор, който да натовари Иркутския авиационен завод в следващите няколко години с поне 12 – 14 изтребителя годишно.

В последните години руското МО поръча 116 броя Су-30СМ. 88 от тези изтребителя са предназначени за ВКС на страната, а останалите 28 за попълнение на флотската авиация. Всички тези машини ще бъдат доставени до края на 2018 г. Освен това вариантът се изнася за Казахстан, а в бъдеще и за Беларус и Мианмар.

Су-30СМ е фактически вариация на индийския Су-30МКИ, като при първите серийни самолети за руските ВКС бе запазено голяма част от вносното оборудване от Франция, Индия и Израел, което се влага във варианта МКИ. В последствие то бе подменено до известна степен с руско.

Свързани теми

Предишна публикация
Показаха първия Ту-22М3М
Следваща публикация
UPS поръчва още 14 броя Boeing 747-8F
14 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Авиацията на Армия-2018

Отбранителното изложение или както официално се именува, „международен военно-технически форум“, се проведе от 22 до 26 август 2018 г. в конгресно-изложбения център „Патриот“ до Кубинка, недалеч от Москва, а авиационните демонстрации бяха на военното летище в Кубинка. Заедно с това се провеждаха и редовни демонстрации на сухопътна техника с бойни стрелби на близкия полигон Алабино.

Гърция купува Rafale

Гърция купува 18 многоцелеви изтребителя Dassault Rafale. Това обяви министър-председателят на страната Кириакос Мицотакис късно…

Още 114 Ка-52 за ВКС на Русия

Руското военно министерство официално оповести в началото на февруари 2018 г. своите планове за купуване на допълнителна партида от 114 бойни вертолета Ка-52. Според заместник-министъра на отбраната Юрий Борисов (отговарящ за закупуването на нови оръжейни системи), това е залегнало в плановете по новата руска програма за въоръженията в периода 2018 – 2027, очакваща финално одобрение всеки момент от президента Владимир Путин.

Меню