Стачките в Ryanair показват порочните практики в бранша

11 прочитания

Хиляди пътници остана блокирани на редица летища в Европа между 10 и 12 август 2018 г. заради стачката на пилотите на една от най-популярните през последните години нискотарифни авиокомпании – ирландската Ryanair, която е и най-големият авиопревозвач в Европа.

Преди това съд в Холандия разреши на местните пилоти да участват в европейската стачка на превозвача в разгара на летния сезон. А по-рано германският синдикат на пилотите обяви, че неговите членове ще се присъединят към протестите на колегите си от Белгия, Ирландия, Италия, Испания и Швеция. По този начин всеки пети полет на Ryanair бе анулиран в очакване на стачката, или общо около 400. Смята се, че са били засегнати най-малко 55 000 пътници.

Пилотите и кабинният екипаж искат Ryanair да изготви нов трудов договор, който да включва по-високи заплати и по-добри условия на труд. Като цяло бунтът беше неизбежен, особено след като нискотарифната компания обяви през май, че печалбата ѝ е нараснала с 10% до €1,45 млрд. за финансовата 2017 г. въпреки отмяната на хиляди полети през миналата година.
Положението на работещите обаче не се променя. Най-недоволни са пилотите, които изнемогват от напрегнатото темпо в компанията.

Днес си в Ню Йорк, утре – в Банкок. Преспиваш в луксозни хотели, а приятна компания ти правят обикновено младички стюардеси. Това отколешно клише за професията на пилота все още не е съвсем отмряло. Реалностите обаче бързо го изпреварват. Днес вече се наблюдава една почти пролетаризирана пилотска професия, където най-вече младите хора затъват в огромни дългове, преследвайки мечтите си за полет в небето, коментира Deutsche Welle в свой коментар по темата. Те обикновено са принудени сами да си плащат обучението, а после трудно си намират постоянна работа в някоя авиокомпания. Проблемът им е голям, дълговете – още по-големи – често пъти над €150 000.

Младите пилоти, които вече са положили теоретичните изпити, а практическият им опит се изчерпва със симулатора и с управлението на някой малък спортен самолет, все по-често са принудени дори да си плащат, за да седнат на мястото на втори пилота в голяма пътническа машина редом с опитен колега. Само по този начин те могат да получат съответния лиценз за управление на Boeing 737, което пък е предпоставка за сериозна кариера като пилот на пътнически самолет.

Запознати със ситуацията в Ryanair твърдят, че и там все по-често се практикува моделът „Плащай, за да летиш“. Младите пилоти не само че не получават пари за работата си като втори пилоти, а и трябва сами да финансират подобна възможност. Пилотската професия е единствената, която начинаещите си „купуват“ срещу много пари и после години наред живеят на ръба на фалита. Чудно ли е тогава, че тя вече изобщо не е тъй привлекателна, както беше – особено като се има предвид, че в сферата на комуникациите или на финансите младите хора могат да изкарват много повече пари.

А пилотите на Ryanair, която миналата година обслужи 128 млн. пътници, са в особено тежко положение. Една от най-големите нискотарифни компании в света се смята и за един от най-лошите работодатели. Неслучайно пилотите масово напускат компанията. Твърди се, че само през 2017 г. са си тръгнали 700 пилоти.

„Не съм изненадан“, казва Джеймс Аткинсън, който от 2006 до 2014 г. е пилотирал 737 на Ryanair, а днес работи за една китайска авиокомпания и получава доста повече пари.

Според германския синдикат на пилотите Cockpit началната пилотска заплата в Ryanair е около €25 000 – 30 000, без данъците. След пет години стаж вторите пилоти могат да стигнат до €70 000 годишно, а опитните командири изкарват до €130 000 евро на година. Китайски авиокомпании обаче плащат на опитните пилоти до €300 000 годишно, а и условията за работа обикновено са значително по-добри. Защото на международния трудов пазар има излишък от млади втори пилоти и голям недостиг на опитни капитани.

Според фирмената стратегия на Ryanair в Европа персоналът е разпределен в около 80 бази – от Литва до Мароко и от Ирландия до Кипър. В почти всички страни заплащането се различава, при това много пилоти работят не на трудов договор, а формално като самонаети лица, тъй че плашат и двойни социални осигуровки. Тази разпокъсаност е преднамерена и тъкмо като резултат от нея персоналът дълги години не можеше да се организира и да защити правата си. Ето защо едно от най-важните искания на пилотите е да получат трудови договори при еднакви условия.

Те са особено недоволни и от факта, че за разлика от другите авиокомпании Ryanair им заплаща единствено реалните часове в полет, но не и дългите престои поради обичайните закъснения. Дори когато закъсненията са продължителни, персоналът не получава нито допълнително заплащане, нито пък командировъчни за покриване на необходимите допълнителни нощувки и разходи.

„В почивните ми дни редовно се случваше да ми се обадят с молба на собствени разноски да се добера до някоя от базите на Ryanair, където в момента липсвал персонал. Така понякога съм имал тежки петдневни смени, след които на собствени разноски е трябвало да се прибирам обратно в собствената си база. Това направо те съсипва“, разказа Джеймс Аткинсън.

Тъкмо този пинг-понг от непредсказуеми премествания между базите сега е в центъра на критиката на пилотите. Да не говорим пък за абсурди като този, че на борда пилотите трябва да си плащат дори за минералната вода и за кафетата, които пият.

„Никой от екипажа не получава дори една бутилка минерална вода. Ако искаш вода – купувай си я“, казва Аткинсън.

На фона на опасността от разрастване на стачката на Ryanair изпълнителният директор на компанията Майкъл О’Лиъри заяви, че е готов да премести работни места, ако финансовите показатели се влошат През миналия декември компанията реши да признае синдикалните сдружения на служителите си в опит да намали напрежението сред пилотския и кабинен състав. Това обаче не решава генералните проблеми в компанията. Майкъл О’Лиъри директно заяви, че е готов да орязва работни места на всеки пазар, ако това се окаже необходимо, като подчерта, че основната цел на компанията му е да формира печалба. Той даде пример с Полша, която била много печеливш пазар и имала нужда от още пътнически капацитет. Пилотите на Ryanair искат по-голяма яснота в системата за повишение и прехвърляне на други позиции, тъй като смятат, че в момента липсва прозрачност, което води до своеволия от страна на мениджмънта. От своя страна кабинният състав иска по-добри условия за работа и нови трудови договори. О’Лиъри обаче подчерта, че ако няма здрав разум в исканията, а основната идея да се окаже натиск върху ръководството на компанията, стачниците фактически ще се окажат без работа, тъй като самолетите им ще бъдат пребазирани.

Скоро ще се разбере дали двете страни ще постигнат консенсус, или ще има още по-големи сътресения в Ryanair, което неминуемо ще бъде за сметка най-вече на пътуващите.

Вестник „Сега”, по чужди материали

Свързани теми

Предишна публикация
Показаха първия Ту-22М3М
Следваща публикация
Blue Angels преминават на Super Hornet
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Авиокаст: Епизод 10

Новият, 10-ти епизод на подкаста посветен на авиация и космонавтика е вече при вас. В…

Wizz Air отново спира полетите София – Варна

Нискотарифната авиокомпания Wizz Аir за втори път преустановява полетите между София и Варна. Това ще стане от 27 октомври 2018 г., като новината беше потвърдена както от авиокомпанията, така и от дружеството „Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт“, концесионер на летищата във Варна и Бургас, съобщава „Капитал”.

VietJet Air поръча 50 броя A321neo

Виетнамската нискотарифна авиокомпания VietJet Air поръча 50 броя Airbus A321neo. Меморандум за разбирателство по тази сделка бе подписан през юли по време на авиоизложението във Фарнбъроу.

Ryanair купува част от Laudamotion

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair обяви, че е постигнала съгласие с австрийския превозвач Laudamotion за покупка на 75% от него. Сделката ще бъде на стойност €50 млн.

Ryanair с 3 млн. пасажера на летище София

Летище София и Ryanair отбеляза 3 милиона пътници на авиокомпанията в България. Най-много са преминалите през летище София – 2,6 млн. за период от последните две години. Това съобщиха от софийското летище.

Индонезийските власти отстраниха техническия директор на Lion Air

Индонезийският транспортен министър Буди Каря Сумади е наредил временното отстраняване на техническия директор на нискотарифната авиокомпания Lion Air. Това става два дни, след катастрофата на Boeing 737 на превозвача, при която загинаха 189 души.

Меню