Президентът Радев: Има разминаване с първоначално заложеното и това, което ще се подпише за F-16

881 прочитания

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че има сериозно разминаване между това, което е заложено в първоначалния проект за нов изтребител и това, което ще се подпише в момента, като Радев посочи, че орязването на проекта го обезсмисля. Това каза той днес, 10 юли 2019 г., пред репортери.

„Моята позиция е ясна отдавна. Правителството е длъжно да осигури оперативните способности и техническата поддръжка, така както те бяха разработени от Министерството на отбраната, приети от Министерски съвет и утвърдени от Народното събрание. Към момента има чувствително разминаване с първоначално заложените от страната ни параметри и способности”, каза Радев.

Той посочи, че политическите мотиви са доминирали при покупката, а част от разходите са отложени напред във времето, като на този фон цената е „свалена” със само 700 млн. лева над първоначалния бюджет и то без да се отчита ДДС.

„Ако в обявената цена от $1,256 млрд. има всичко необходимо така, както е разработено и изпратено от нас в искането за предоставяне на оферта и както беше публикувано от американското правителство с всички пакети и пълни способности – цената е приемлива, но ако ги няма тези неща – проектът губи смисъл”, отговори Радев на въпрос, как му се струва цената на която се подписва сделката.

Президентът отбеляза, че това е проект, който се влачи вече повече от 15 години и е крайно време да бъде решен.

„Разбирам ентусиазма на офицерите във ВВС, че нещо ще стане, но място за ентусиазъм няма. Очаквам прагматичен подход към този проект”, каза в заключение той.

По-рано днес, правителството даде мандат на министъра на отбраната Красимир Каракачанов да подпише четири договора за покупката на осем изтребителя F-16 Block 70.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов подписа договорите за доставка на F-16
Следваща публикация
Правителството даде мандат на Каракачанов да подпише за F-16
881 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Lockheed Martin изнася производството на F-16 в Индия, ако продаде изтребителя там

Lockheed Martin ще изнесе изцяло сглобяването на F-16 в Индия, ако спечели конкурса за нов изтребител там, но дори и това да не се случи, производството на крилото със сигурност ще бъде пренесено там. Това съобщава Reuters.

Правителството отпусна 26 млн. лева за поддръжка на МиГ-29, но не разгледа проекта за нов изтребител

Правителството одобри днес, 25 април 2018 г. допълнителни разходи в размер до 26 млн. лв. по бюджета на Министерството на отбраната. Средствата са предвидени в централния бюджет за плащания по договори по рамковото споразумение с РСК „МиГ“ за осигуряване на летателната годност на самолети МиГ-29.

Меню