Президентът Радев: Има разминаване с първоначално заложеното и това, което ще се подпише за F-16

882 прочитания

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че има сериозно разминаване между това, което е заложено в първоначалния проект за нов изтребител и това, което ще се подпише в момента, като Радев посочи, че орязването на проекта го обезсмисля. Това каза той днес, 10 юли 2019 г., пред репортери.

„Моята позиция е ясна отдавна. Правителството е длъжно да осигури оперативните способности и техническата поддръжка, така както те бяха разработени от Министерството на отбраната, приети от Министерски съвет и утвърдени от Народното събрание. Към момента има чувствително разминаване с първоначално заложените от страната ни параметри и способности”, каза Радев.

Той посочи, че политическите мотиви са доминирали при покупката, а част от разходите са отложени напред във времето, като на този фон цената е „свалена” със само 700 млн. лева над първоначалния бюджет и то без да се отчита ДДС.

„Ако в обявената цена от $1,256 млрд. има всичко необходимо така, както е разработено и изпратено от нас в искането за предоставяне на оферта и както беше публикувано от американското правителство с всички пакети и пълни способности – цената е приемлива, но ако ги няма тези неща – проектът губи смисъл”, отговори Радев на въпрос, как му се струва цената на която се подписва сделката.

Президентът отбеляза, че това е проект, който се влачи вече повече от 15 години и е крайно време да бъде решен.

„Разбирам ентусиазма на офицерите във ВВС, че нещо ще стане, но място за ентусиазъм няма. Очаквам прагматичен подход към този проект”, каза в заключение той.

По-рано днес, правителството даде мандат на министъра на отбраната Красимир Каракачанов да подпише четири договора за покупката на осем изтребителя F-16 Block 70.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов подписа договорите за доставка на F-16
Следваща публикация
Правителството даде мандат на Каракачанов да подпише за F-16
882 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

30 години МиГ-21бис в България

В началото на 80-те МиГ-21 вече не е най-способният български изтребител, но остава най-многобройният през цялото десетилетие, с нови попълнения на авиопарка. През 1978 г. в ПВО и ВВС постъпва първата ескадрила прехващачи МиГ-23 от варианта МФ, допълнени от варианта МЛА през 1982 и МЛД през 1984–1985 г. в 18-и иап в Доброславци. Превъоръжаването с бойни самолети от трето поколение за изтребителната авиация обаче свършва дотук, защото се оказва прекалено скъпо начинание. За да се компенсира недостигът на качеството, се налага да се заложи на количеството, при това на изключително ниска цена.

Министър Каракачанов: Намаляването на цената на F-16 не е за сметка на качествата му

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че намаляването на цената на изтребителите F-16 не е за сметка на качествата му, но призна, че част от оборудването и услугите по сделката ще бъдат орязани в името на икономиите. Това каза той днес, 2 юли 2019 г., в предаването „Лице в лице” по bTV.

Президентът Радев: Авиаторите са хора на честта, заради което политиците не ги разбират

„Със сигурност действията на военните летци не са каприз, а са отчаян сигнал към властта, която от години методично приземява авиацията. Авиаторите са хора на честта. Възпитани са на всеотдайност и себеотрицание. Вероятно заради това много политици не могат да ги разберат”, това заяви президентът Румен Радев в интервю излъчено днес, 10 ноември 2017 г., по БНТ1.

Индонезия иска нови F-16, но ще купи и Су-35

Индонезия възнамерява да поръча до две ескадрили новопроизведени F-16, но не се отказва от амбициите си да придобие и една ескадрила Су-35. Това е заявил командирът на индонезийските ВВС, цитиран от Defense News.

Меню