Лек самолет катастрофира на летище Балчик

82 прочитания

Лек самолет е катастрофирал днес, 24 август 2018 г., при кацане на летище Балчик. Загинал е пилотът. Това съобщават от транспортното министерство.

От там съобщават, че в 17,45 машината излита от летище Лесново. Летял е в неконтролирано въздушно пространство на височина 3100 m, след което преминава през въздушното пространство на летище Варна и в 18,54 часа е предаден за кацане на летище Балчик. Пилотът е потвърдил, че е осъществил контакт с летище Балчик и се е насочил за кацане.

При кацането самолетът се удря силно в пистата, преобръща се и се запалва. Пилотът е загинал на място. Не се съобщава дали на борда са се намирали други хора.

Първоначално от транспортното ведомство съобщиха, че катастрофиралата машина е петместната SR22. По-късно съобщението бе коригирано, че се касае за ултралек самолет Ikarus. В българския регистър в момента има четири самолета с марката – LZ-AGR, LZ-DEM, LZ-IVA и LZ-TRE. Не е ясно, обаче дали катастрофиралият самолет е български.

Предстои екип на Звеното за разследване на авиационни произшествия към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията да започне разследване на инцидента.

Инцидентът става само два дни, след като край Шумен се разби Piper Seminole. Тогава пострадаха двама човека, единият от които остава в тежко състояние.

Снимка: Михаил Йорданов

Свързани теми

Предишна публикация
Предстоят стрелби на полигон Шабла
Следваща публикация
Генерал Стойков: Екипажът на вертолета Cougar не е имал достатъчно нальот
82 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ATR 72 катастрофира в Иран

При катастрофа на турбовитлов регионален самолет ATR 72-200 в Иран са загинали 65 души. Инцидентът е станал днес, 18 февруари 2018 г.

Достигнаха до останките на катастрофиралия лек самолет в Македония

Спасителните и разследващи екипи са достигнали до останките на катастрофиралия в Македония лек самолет Cessna P210N. Потвърдена е смъртта на всички четирима намиращи се на борда, както и че те са български граждани.

Катастрофата с Ми-17 породи политически престрелки

Вчерашната катастрофа с военен вертолет Ми-17, при която загинаха двама пилоти, очаквано породи политически престрелки и коментари, но от тях е трудно да се очаква нещо конструктивно за измъченото състояние на въоръжените ни сили.

Предизвикателна акция по изваждане на останките на F-35 се оформя в Япония

Два дни, след като японски F-35 се разби в Тихия океан, изясняването на причините за инцидента не е близо, а разследващите ще се изправят пред сериозното предизвикателство по изваждане на останките на самолета от дълбините на океана. Това пише Reuters.

Окончателният доклад около изчезването на MH370 дава малко нова информация

Малайзия публикува днес, 30 юли 2018 г. окончателния доклад около изчезналия полет MH370 на Malaysia Airlines, но в него има много малко нова информация, а основният извод остава непроменен – самолетът е умишлено отклонен от курса, но неизвестно от кой и как.

Меню