Лек самолет катастрофира на летище Балчик

81 прочитания

Лек самолет е катастрофирал днес, 24 август 2018 г., при кацане на летище Балчик. Загинал е пилотът. Това съобщават от транспортното министерство.

От там съобщават, че в 17,45 машината излита от летище Лесново. Летял е в неконтролирано въздушно пространство на височина 3100 m, след което преминава през въздушното пространство на летище Варна и в 18,54 часа е предаден за кацане на летище Балчик. Пилотът е потвърдил, че е осъществил контакт с летище Балчик и се е насочил за кацане.

При кацането самолетът се удря силно в пистата, преобръща се и се запалва. Пилотът е загинал на място. Не се съобщава дали на борда са се намирали други хора.

Първоначално от транспортното ведомство съобщиха, че катастрофиралата машина е петместната SR22. По-късно съобщението бе коригирано, че се касае за ултралек самолет Ikarus. В българския регистър в момента има четири самолета с марката – LZ-AGR, LZ-DEM, LZ-IVA и LZ-TRE. Не е ясно, обаче дали катастрофиралият самолет е български.

Предстои екип на Звеното за разследване на авиационни произшествия към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията да започне разследване на инцидента.

Инцидентът става само два дни, след като край Шумен се разби Piper Seminole. Тогава пострадаха двама човека, единият от които остава в тежко състояние.

Снимка: Михаил Йорданов

Свързани теми

Предишна публикация
Предстоят стрелби на полигон Шабла
Следваща публикация
Генерал Стойков: Екипажът на вертолета Cougar не е имал достатъчно нальот
81 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Френски CL-415 блъсна баржа при излитане

Френска летяща амфибия Bombardier CL-415 се блъсна в дървен стълб прикрепен към кей. Инцидентът, който е станал в неделя, 27 август 2017 г., се е разминал без пострадали и е бил заснет на видео.

Достигнаха до останките на катастрофиралия лек самолет в Македония

Спасителните и разследващи екипи са достигнали до останките на катастрофиралия в Македония лек самолет Cessna P210N. Потвърдена е смъртта на всички четирима намиращи се на борда, както и че те са български граждани.

Японски F-35A изчезна над Тихия океан

Изтребител F-35A от състава на японските ВВС изчезна над Тихия океан по време на тренировъчна задача. Стартирана е операция по търсене и спасяване. Това стана днес, 9 април 2019 г.

МиГ-29М се разби в Египет

Изтребител МиГ-29М от състава на египетските ВВС се е разбил вчера, 3 ноември 2018 г., при регулярен тренировъчен полет. Това съобщава руският вестник „КоммерсантЪ”.

Меню