Лек самолет катастрофира на летище Балчик

79 прочитания

Лек самолет е катастрофирал днес, 24 август 2018 г., при кацане на летище Балчик. Загинал е пилотът. Това съобщават от транспортното министерство.

От там съобщават, че в 17,45 машината излита от летище Лесново. Летял е в неконтролирано въздушно пространство на височина 3100 m, след което преминава през въздушното пространство на летище Варна и в 18,54 часа е предаден за кацане на летище Балчик. Пилотът е потвърдил, че е осъществил контакт с летище Балчик и се е насочил за кацане.

При кацането самолетът се удря силно в пистата, преобръща се и се запалва. Пилотът е загинал на място. Не се съобщава дали на борда са се намирали други хора.

Първоначално от транспортното ведомство съобщиха, че катастрофиралата машина е петместната SR22. По-късно съобщението бе коригирано, че се касае за ултралек самолет Ikarus. В българския регистър в момента има четири самолета с марката – LZ-AGR, LZ-DEM, LZ-IVA и LZ-TRE. Не е ясно, обаче дали катастрофиралият самолет е български.

Предстои екип на Звеното за разследване на авиационни произшествия към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията да започне разследване на инцидента.

Инцидентът става само два дни, след като край Шумен се разби Piper Seminole. Тогава пострадаха двама човека, единият от които остава в тежко състояние.

Снимка: Михаил Йорданов

Свързани теми

Предишна публикация
Предстоят стрелби на полигон Шабла
Следваща публикация
Генерал Стойков: Екипажът на вертолета Cougar не е имал достатъчно нальот
79 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Mitsubishi спря изпитанията на MRJ след инцидент

Mitsubishi Aircraft, част от Mitsubishi Heavy Industries, спря изпитанията на регионалния джет MRJ, след спиране на двигател в полет, което е станало факт на 21 август 2017 г. Това съобщава Flightglobal.

Нов тежък инцидент с полски МиГ-29

Полски изтребител МиГ-29 се разби малко след излитането си. Пилотът се е катапултирал успешно. Това е третият загубен полски МиГ-29 в рамките на последните 15 месеца. Инцидентът е станал днес, 4 март 2019 г.

Ан-148 катастрофира край Москва

Пътнически самолет Ан-148 на руската авиокомпания „Саратовские aвиалинии” катастрофира след излитане от московското летище Домодедово днес, 11 февруари 2018 г. Няма данни за оцелели от намиращите се на борда 71 души.

Меню