Лек самолет катастрофира на летище Балчик

61 прочитания

Лек самолет е катастрофирал днес, 24 август 2018 г., при кацане на летище Балчик. Загинал е пилотът. Това съобщават от транспортното министерство.

От там съобщават, че в 17,45 машината излита от летище Лесново. Летял е в неконтролирано въздушно пространство на височина 3100 m, след което преминава през въздушното пространство на летище Варна и в 18,54 часа е предаден за кацане на летище Балчик. Пилотът е потвърдил, че е осъществил контакт с летище Балчик и се е насочил за кацане.

При кацането самолетът се удря силно в пистата, преобръща се и се запалва. Пилотът е загинал на място. Не се съобщава дали на борда са се намирали други хора.

Първоначално от транспортното ведомство съобщиха, че катастрофиралата машина е петместната SR22. По-късно съобщението бе коригирано, че се касае за ултралек самолет Ikarus. В българския регистър в момента има четири самолета с марката – LZ-AGR, LZ-DEM, LZ-IVA и LZ-TRE. Не е ясно, обаче дали катастрофиралият самолет е български.

Предстои екип на Звеното за разследване на авиационни произшествия към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията да започне разследване на инцидента.

Инцидентът става само два дни, след като край Шумен се разби Piper Seminole. Тогава пострадаха двама човека, единият от които остава в тежко състояние.

Снимка: Михаил Йорданов

Свързани теми

Предишна публикация
Предстоят стрелби на полигон Шабла
Следваща публикация
Генерал Стойков: Екипажът на вертолета Cougar не е имал достатъчно нальот
61 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing 737 катастрофира в Куба

Пътнически самолет Boeing 737 катастрофира днес, 18 май 2018 г., при излитане от международното летище Хосе Марти в Хавана, Куба. По първоначална информация повечето от намиращите се на борда, 104 пасажери и деветчленен екипаж, са загинали.

Катастрофата с Ми-17 породи политически престрелки

Вчерашната катастрофа с военен вертолет Ми-17, при която загинаха двама пилоти, очаквано породи политически престрелки и коментари, но от тях е трудно да се очаква нещо конструктивно за измъченото състояние на въоръжените ни сили.

Меню