Лек самолет катастрофира на летище Балчик

84 прочитания

Лек самолет е катастрофирал днес, 24 август 2018 г., при кацане на летище Балчик. Загинал е пилотът. Това съобщават от транспортното министерство.

От там съобщават, че в 17,45 машината излита от летище Лесново. Летял е в неконтролирано въздушно пространство на височина 3100 m, след което преминава през въздушното пространство на летище Варна и в 18,54 часа е предаден за кацане на летище Балчик. Пилотът е потвърдил, че е осъществил контакт с летище Балчик и се е насочил за кацане.

При кацането самолетът се удря силно в пистата, преобръща се и се запалва. Пилотът е загинал на място. Не се съобщава дали на борда са се намирали други хора.

Първоначално от транспортното ведомство съобщиха, че катастрофиралата машина е петместната SR22. По-късно съобщението бе коригирано, че се касае за ултралек самолет Ikarus. В българския регистър в момента има четири самолета с марката – LZ-AGR, LZ-DEM, LZ-IVA и LZ-TRE. Не е ясно, обаче дали катастрофиралият самолет е български.

Предстои екип на Звеното за разследване на авиационни произшествия към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията да започне разследване на инцидента.

Инцидентът става само два дни, след като край Шумен се разби Piper Seminole. Тогава пострадаха двама човека, единият от които остава в тежко състояние.

Снимка: Михаил Йорданов

Свързани теми

Предишна публикация
Предстоят стрелби на полигон Шабла
Следваща публикация
Генерал Стойков: Екипажът на вертолета Cougar не е имал достатъчно нальот
84 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катастрофа със Суперджет 100 при аварийно кацане в Москва (обновена)

Пътнически самолет Сухой Суперджет 100 катастрофира днес, 5 май 2019 г., по време на аварийно кацане на московското летище Шереметиево. По последни данни, загинали са 41 души от намиращите се на борда 78. Работи се по версия, че самолетът е поразен от мълния.

F-35B се разби при тренировъчен полет в САЩ

Изтребител F-35B от състава на Корпуса на морската пехота на САЩ се разби при тренировъчен полет в Южна Каролина. Пилотът се е катапултирал успешно. Това е станало вчера, 28 септември 2018 г.

Министър Каракачанов: Инцидентът с C-27J е станал при тренировка за обратен завой на земята

Инцидентът с българския военно-транспортен самолет C-27J Spartan е станал при изпълнение на тренировъчна задача в рамките на програма за обучение на нов командир. Това съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов в ефира на телевизия „Канал 3”.

Меню