Посещението в САЩ за новия изтребител, породи критики от президента и оправдания от МО

14 прочитания

Предстоящото посещение в САЩ за група водена от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, в рамките на което ще се обсъжда покупката на новия изтребител, породи критики от страна на президента Румен Радев и оправдания от страна на военното ведомство.

„В държавите, в които има равнопоставеност, обективност и конкурентност, се водят всякакви срещи, се правят всякакви посещения и това е добре, за да имаме повече информация. Но в държавите, в които има равнопоставеност, обективност и конкурентност, в момента в който се изпрати т.нар. RFP или искане за предоставяне на оферти, до неговото получаване спират всякакви срещи, посещения и договорки. Единствената възможна среща е т.нар. Clarification Conference, на която всички участници заедно получават разяснение и получават еднакъв по обем и съдържание отговор”, заяви днес, 23 август 2018 г., президента Радев.

Коментарът му идва, след като в началото на седмицата стана ясно, че МО изпраща делегация в САЩ, която ще обсъжда конкурса за нов изтребител, при положение, че в момента страните подготвят отговори на своите оферти. Тази информация породи коментари, че МО предоставя нечестно предимство на САЩ.

На въпросa, дали МО не трябва да изпраща делегация в САЩ, която в момента да обсъжда въпроса за новия изтребител, президентът отговори, че това си е решение на военното ведомство, но ако искаме да сме държава, в която има равнопоставеност, обективност и конкурентност, конкурентност и обективност, трябва да се придържаме към наложените световни практики.

Радев каза и че посещението в САЩ не е съгласувано с него и всички въпроси по него следва да се насочват към МО.

Логично, коментарите на президента Радев веднага вкараха МО и заместник-министъра Запрянов в режим на оправдания.

„На този етап българската страна няма как да повлияе по никакъв начин на това, което тези държави ще решат и ще предложат“, заяви отново днес, заместник-министър Запрянов.

Той разясни, че поканата за визита в САЩ е за военнотехнически консултации.

„Такива покани можем да получим не само от САЩ, а и от всяка една от другите страни. Ние ще откликнем позитивно на всяка покана, защото целта ни е на тези консултации ясно да заявим какви са нашите изисквания. Има индикации, че ще има покани и от други участници. Държим на пълна прозрачност и равнопоставеност между всички държави, които ще участват в процедурата“, смята Запрянов.

Заместник-министърът на отбраната каза още, че такива военнотехнически консултации биха улеснили нашите партньори – те много по-бързо да си подготвят отговорите към нас.

„Ако има непълни оферти, ще загубим време да ги доуточняваме, а крайният срок за получаване на отговорите е 1 октомври 2018 г.“ , посочи Атанас Запрянов.

Запрянов обаче прехвърли отговорността за решението да се иде в САЩ на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, като каза, че решението за това било негово.

„В състава на делегацията освен мен са включени двама авиационни експерти – ръководителят на проекта полковник Владислав Шекеров и началникът на Щаба на ВВС полковник Сергей Белкинов, както и двама експерти – по финансови и по правни въпроси. Знаете, че процедурата ще приключи със сключване на договор държава – държава. Това е разликата с другите два модернизационни проекта за корабите и за бойните машини, тъй като тук политическото решение накрая трябва да определи една държава, с която да проведем разговори и да сключим договор. Няма как да има нещо непрозрачно, защото договорът трябва да мине след това през правителството и през парламента“, каза Запрянов.

Трябва да се отбележи, че заместник-министъра Запрянов признава, че в делегацията ще участва и ръководителя на проекта полковник Шекеров.

Като цяло, логиката в думите на заместник-министъра на отбраната се губи. Той твърди, че България няма как с това посещение да влияе върху офертите, които получава. В същото време остава неизяснен въпроса, дали САЩ няма да получат предимство, след като получават на тепсия ръководителя на проекта, който е изготвили проекта, изискванията към него и методиките на оценка.

В инвестиционния проект, който Народното събрание одобри, няма заложени подобни военнотехнически консултации, след изпращането на запитванията за даване на оферти. Както и президентът Радев обясни, единствената възможна среща е т.нар. Clarification Conference (разяснителна конференция), която се проведе в края на юли в София. На нея всяка страна може да зададе въпросите си (както предварително, така и директно на самата конференция), а отговорите се получават от всички. Така се гарантира прозрачност и равнопоставеност. Съмнително е, че обсъжданото в САЩ ще стане достояние на другите потенциални участници в проекта.

Свързани теми

Предишна публикация
Генерал Стойков: Екипажът на вертолета Cougar не е имал достатъчно нальот
Следваща публикация
Лек самолет се разби край Шумен
14 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Учение „Сентри Игъл“

В периода 27–30 юли се проведе шестнайсетото издание на учението „Сентри Игъл“ (Sentry Eagle) в авиобазата Кингсли Фийлд (Kingsley Field), град Кламат Фолс, щата Орегон (Klamath Falls, OR) в САЩ. То се организира и ръководи от местно базираното 173-то изтребително авиокрило (173rd Fighter Wing – 173 FW) от Въздушната национална гвардия на щата Орегон. 

Цената на изречените неистини

На 11 юни 2019 г. се навърши една година от катастрофата на вертолета Ми-17 в Крумово. При тежкия инцидент загинаха двама авиатори. Разбира се, подобни трагични годишнини не са сред поводите, които хората искат да отбелязват, но това не значи, че политически фигури няма да се опитат да извадят евтини и съмнителни дивиденти от трагедията.

Президентът Радев: Ще купим малко на брой, скъпи и орязани F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че правителството се готви да подпише сделка за малко на брой F-16, които са скъпи и с орязани способности. Тези негови критики прозвучаха в предаването „Панорама” по БНТ1 днес, 28 юни 2019 г.

Заместник-министър Величков: До две седмици в МС влиза инвестиционния проект за нов изтребител

„Няма да издам голяма тайна ако кажа, че в срок от около две седмици проектите за инвестиционен разход за новия боен самолет и бойната машина на пехотата ще бъдат внесени в Министерски съвет”, това заяви заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков в ефира на „Канал 3” вчера, 15 януари 2018 г.

Министър Каракачанов ще иска оферти за нови и за употребявани изтребители

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще поиска от САЩ, Италия и Швеция да си повторят офертите и да дадат такива за доставка на новопроизведени изтребители. Това казва той в интервю за вестник „24 часа” публикувано днес, 30 октомври 2017 г.

Меню