Посещението в САЩ за новия изтребител, породи критики от президента и оправдания от МО

13 прочитания

Предстоящото посещение в САЩ за група водена от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, в рамките на което ще се обсъжда покупката на новия изтребител, породи критики от страна на президента Румен Радев и оправдания от страна на военното ведомство.

„В държавите, в които има равнопоставеност, обективност и конкурентност, се водят всякакви срещи, се правят всякакви посещения и това е добре, за да имаме повече информация. Но в държавите, в които има равнопоставеност, обективност и конкурентност, в момента в който се изпрати т.нар. RFP или искане за предоставяне на оферти, до неговото получаване спират всякакви срещи, посещения и договорки. Единствената възможна среща е т.нар. Clarification Conference, на която всички участници заедно получават разяснение и получават еднакъв по обем и съдържание отговор”, заяви днес, 23 август 2018 г., президента Радев.

Коментарът му идва, след като в началото на седмицата стана ясно, че МО изпраща делегация в САЩ, която ще обсъжда конкурса за нов изтребител, при положение, че в момента страните подготвят отговори на своите оферти. Тази информация породи коментари, че МО предоставя нечестно предимство на САЩ.

На въпросa, дали МО не трябва да изпраща делегация в САЩ, която в момента да обсъжда въпроса за новия изтребител, президентът отговори, че това си е решение на военното ведомство, но ако искаме да сме държава, в която има равнопоставеност, обективност и конкурентност, конкурентност и обективност, трябва да се придържаме към наложените световни практики.

Радев каза и че посещението в САЩ не е съгласувано с него и всички въпроси по него следва да се насочват към МО.

Логично, коментарите на президента Радев веднага вкараха МО и заместник-министъра Запрянов в режим на оправдания.

„На този етап българската страна няма как да повлияе по никакъв начин на това, което тези държави ще решат и ще предложат“, заяви отново днес, заместник-министър Запрянов.

Той разясни, че поканата за визита в САЩ е за военнотехнически консултации.

„Такива покани можем да получим не само от САЩ, а и от всяка една от другите страни. Ние ще откликнем позитивно на всяка покана, защото целта ни е на тези консултации ясно да заявим какви са нашите изисквания. Има индикации, че ще има покани и от други участници. Държим на пълна прозрачност и равнопоставеност между всички държави, които ще участват в процедурата“, смята Запрянов.

Заместник-министърът на отбраната каза още, че такива военнотехнически консултации биха улеснили нашите партньори – те много по-бързо да си подготвят отговорите към нас.

„Ако има непълни оферти, ще загубим време да ги доуточняваме, а крайният срок за получаване на отговорите е 1 октомври 2018 г.“ , посочи Атанас Запрянов.

Запрянов обаче прехвърли отговорността за решението да се иде в САЩ на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, като каза, че решението за това било негово.

„В състава на делегацията освен мен са включени двама авиационни експерти – ръководителят на проекта полковник Владислав Шекеров и началникът на Щаба на ВВС полковник Сергей Белкинов, както и двама експерти – по финансови и по правни въпроси. Знаете, че процедурата ще приключи със сключване на договор държава – държава. Това е разликата с другите два модернизационни проекта за корабите и за бойните машини, тъй като тук политическото решение накрая трябва да определи една държава, с която да проведем разговори и да сключим договор. Няма как да има нещо непрозрачно, защото договорът трябва да мине след това през правителството и през парламента“, каза Запрянов.

Трябва да се отбележи, че заместник-министъра Запрянов признава, че в делегацията ще участва и ръководителя на проекта полковник Шекеров.

Като цяло, логиката в думите на заместник-министъра на отбраната се губи. Той твърди, че България няма как с това посещение да влияе върху офертите, които получава. В същото време остава неизяснен въпроса, дали САЩ няма да получат предимство, след като получават на тепсия ръководителя на проекта, който е изготвили проекта, изискванията към него и методиките на оценка.

В инвестиционния проект, който Народното събрание одобри, няма заложени подобни военнотехнически консултации, след изпращането на запитванията за даване на оферти. Както и президентът Радев обясни, единствената възможна среща е т.нар. Clarification Conference (разяснителна конференция), която се проведе в края на юли в София. На нея всяка страна може да зададе въпросите си (както предварително, така и директно на самата конференция), а отговорите се получават от всички. Така се гарантира прозрачност и равнопоставеност. Съмнително е, че обсъжданото в САЩ ще стане достояние на другите потенциални участници в проекта.

Свързани теми

Предишна публикация
Генерал Стойков: Екипажът на вертолета Cougar не е имал достатъчно нальот
Следваща публикация
Лек самолет се разби край Шумен
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

„Комисията „Gripen“ изслуша бивш заместник-министър и военен експерт

Временната парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет изслуша на заседанието си днес, 7 септември 2017 г., бившия замесник-министър на отбраната от кабинета „Орешарски“ Иван Иванов и военния експерт професор Венелин Георгиев.

Премиерът обвърза преговорите за F-16 с преговорите за доставка на природен газ от САЩ, но почти веднага се отрече от думите си

Премиерът Бойко Борисов обвърза преговорите за доставката на F-16 с преговорите за доставка на природен газ от САЩ и в типичен него стил, само минута по-късно се отметна от тази си позиция. Това стана днес, 29 април 2019 г.

Новият изтребител – три и половина оферти, политическо решение в края и без Израел

Министерство на отбраната получи четири оферти от три страни по проекта за нов боен самолет, а заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов каза, че в крайна сметка ще се касае за политическо решение, което ще бъде взето от военния министър Каракачанов. Това стана днес, 1 октомври 2018 г.

Меню