Окончателният доклад за издирването на полет MH370 не може да даде категорични отговори

12 прочитания

Австралийският борд за транспортна безопасност (ATSB) излезе с окончателния си доклад за издирването на полет MH370 на Malaysia Airlines от 8 март 2014 г. От документа става ясно, че не могат да се направят никакви категорични заключения за причината за инцидента, докато не бъдат открити неговите останки.

ATSB определя в доклада, че невъзможността да се даде категоричен отговор на семействата на загиналите е „огромна трагедия”, а случая е определен като „практически невъобразим” в своята комплексност и загадъчност.

Докладът на ATSB, който е с обем от 440 страници, дава огромни подробности за процеса по издирване на останките на изчезналия Boeing 777, но практически не дава отговор на най-важния въпрос – къде се е разбил самолета.

Подводното издирване на останките на площ от около 120 000 km2 струваше близо $160 млн., но не даде никакви резултати. В доклада на ATSB се изтъква, че като позитив може да се определи това, че има доста големи райони, които категорично са задраскани, като места на катастрофата.

След изследване на откритите останки от самолета и отчитане на океанските течения, нови анализи на сателитни снимки и изследване на вероятните зони, е определен район с площ от малко под 25 000 km2, за който се смята, че криe останките на полет MH370.

В доклада се посочва, че няма никаква надежда за установяване на случилото се с полет MH370, докато не бъдат открити останките му.

„Неприемливо е за обществото, че в съвременната ера на гражданската авиация, където всеки ден се превозват по 10 млн. пасажера, че голям пътнически самолет ще изчезне и светът все още не знае със сигурност каква е съдбата му”, се посочва в доклада.

В него има още два интересни момента.

Посочва се, че настоящите планове на ICAO за това, пътническите самолети да предават автоматично позицията си на всеки 15 минути, може да не е достатъчна за точното определяне на мястото на евентуална катастрофа. В доклада се правят и предложения за подобряване на процедурите за разследване на подобни инциденти.

В доклада се съдържа и официално потвърждение, че командирът на изчезналия полет Захари Ахмад Шах е „летял” по сходен маршрут на домашния си симулатор месец преди изчезването си. Полетът на симулатора е започнал Куала Лумпур и е трябвало да приключи в Джеда, Саудитска арабия. Вместо това над протока Малака виртуалният самолет се отклонява и поема на юг към Индийския океан, където се „разбива” заради изчерпване на горивото.

Полет MH370 трябваше да бъде извършен между Куала Лумпур и Пекин на 8 септември 2014 г. Вместо в да се приземи в китайската столица, изчезналия Boeing 777 с 239 човека на борда му, се разбива някъде в южните части на Индийския океан.

Свързани теми

Предишна публикация
ОАЕ иска да купи повече от една ескадрила Су-35
Следваща публикация
Разногласие за юрисдикцията при разследването на инцидента с A380
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нова катастрофа в леката авиация

Нова катастрофа с летателен апарат от българската лека авиация стана днес, 29 май 2019 г. Моторен делтапланер се е разбил край мъглижкото село Юлиево, при което е загинал един човек.

Все още не могат да открият японския F-35A

Точното място, където е потънал японския изтребител F-35A продължава да остава мистерия, въпреки че той се издирва от Япония и САЩ вече седмица. Това съобщава AP.

Катастрофа в Невада вероятно разкри нов секретен самолет на САЩ

Самолет собственост на ВВС на САЩ е катастрофирал в изпитателен полигон в Невада. Пилотът му е загинал, а отказът на Пентагона да съобщи типа на авариралата машина повдига въпроси за наличието на нов секретен пилотируем самолет, който се изпитва в Съединените щати.

Предизвикателна акция по изваждане на останките на F-35 се оформя в Япония

Два дни, след като японски F-35 се разби в Тихия океан, изясняването на причините за инцидента не е близо, а разследващите ще се изправят пред сериозното предизвикателство по изваждане на останките на самолета от дълбините на океана. Това пише Reuters.

Меню