Константин Попов: Методиката за оценка на изтребителя трябва да се промени заради повечето участници

19 прочитания

Председателят на комисията по отбрана в Парламента и депутат от ГЕРБ Константин Попов заяви, че методиката за оценка и математическия модел за това, трябва да бъде променен заради оценяването на по-голям брой оферти за нови изтребители. Това каза той вчера, 30 май 2018 г., в сутрешния блок на БНТ1.

„Оценката ще се извършва много по-трудно, защото ще имаш много повече предложения. И тогава трябва да се извърши преглед на методиката, на математическия модел, за да може да се включат повече параметри, за да може тази оценка да хване целия спектър от предложения”, заяви бившият началник на отбраната.

Попов не дава повече обяснения за това защо трябва да бъде променена методиката и математическия модел за оценка, нито обяснява как оценяването на три, четири, пет или повече оферти ще наложи промени. Освен това, не е много вероятно България да получи повече оферти, въпреки смелото желание а изпращане на RFP до доста повече страни.

Попов бе попитан и каква е разликата между новия инвестиционен проект, който бе приет от правителството преди две седмици и старият, който е от 2016 г. и той отговори така:

„Има няколко основни моменти – първо се разшири обхвата, сега са поканени много повече компании и ще имаме по-голям избор; има промяна в това, че в сумата се включи и ДДС; разсрочват се плащанията в рамките на 10 години и това позволява да тръгне проекта за сухопътни войски. Надяваме се, че този проект ще свърши с един конкретен договор, който пак ще мине през Народното събрание”

Бившият командир на ВВС каза още, че проектите за нов боен самолет и нова бойна машина за пехотата ще бъдат разгледани на заседание на комисията по отбрана на 5 юни. Според него може да се очаква, че до края на юни проектът ще бъде гласуван и в пленарна зала, което ще позволи да се премине към реалното им изпълнение. Попов отбеляза, че всяко забавяне на програмите ще е фатално за въоръжените сили.

Константин Попов бе запитан и за това, кое трябва да е водещoто – политическите аргументи или военната експертиза. На въпросът той отговори така:

„В България всичко е черно и бяло – или военните, или политиците. Не, това е съвместна работа. Това беше и една от забележките на временната комисия – че трябва взаимно да се работи. МО възстанови това равновесие. Сега има т.нар. политико-работна група, която да обхваща процеса и политическият поглед и военната експертиза да намерят пресечната си точка”

Попов коментира и медийните заглавия, че се преговаря с Турция за поемане на охраната на въздушното ни пространство. Той отбеляза, че всъщност става въпрос за споразумение за трансгранично изпълнение на мисията „ер полисинг”.

„Тези разговори са сложени на трупчета, поради това, че Турция и турските ВВС имат свои виждания и своя политика и недопускат друга държава да охраняват тяхното въздушно пространство. Така, че няма как ние да летим над Турция и да им изпълняваме задачите”

Свързани теми

Предишна публикация
Командирът на ВВС посети конференция в Израел
Следваща публикация
МО отхвърля информацията, че Турция ще охранява небето ни
19 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Инцидент с C-27J Spartan от състава на ВВС (обновена)

Военно-транспортен самолет C-27J Spartan от състава на българските ВВС е претърпял инцидент на земята по време на тренировъчни полети от авиобаза Граф Игнатиево днес, 19 януари 2018 г. Няма пострадали. Това съобщават от ВВС

Заместник-министър Запрянов: Още нищо не ни е предложено, но преговорите вървят добре

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов каза, че не може да се дават оценки за предложенията на САЩ за F-16, защото такова още нямало, но иначе преговорите вървели добре. Това каза той днес, 15 май 2019 г., пред журналисти.

Меню