Заместник-министър Запрянов определи действията на екипажа на вертолета Cougar, като правилни

64 прочитания

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов определи действията на екипажа на вертолета Cougar, който вчера, 21 август 2018 г., мина през далекопровод, като правилни. Това заяви той днес пред bTV.

„Екипажът е изпълнявал тренировъчна задача по авиомедицинска евакуация, която изисква да се лети на пределно ниски височини. Ятото птици е внезапно явление и събитие. Според мен те са реагирали правилно, за да избегнат по-лошото – птиците да засегнат двигателите, което би довело до по-тежка ситуация”, смята Запрянов.

По думите на заместник-министъра на отбраната правилно е било и решението на екипажа след удара в електропровода веднага да се предприеме кацане, за да се види състоянието на машината.

„Вероятно е можело да долетят до базата, но професионално са решили да извършат аварийно кацане, което позволява машанита да бъде сертифицирана и огледана, и вертолета да се прибере в база Крумово. Мисля че са действали професионално и мерките, които се предприемат са правилни”, каза още Атанас Запрянов.

На въпрос налага ли се преосмисляне на задачите с оглед на трудността и недостатъчния нальот, който имат Запрянов отговори:

„Поставил съм задача на командира на ВВС ген. Стойков да преценят точно учебните планове, да се прегледа подготовката и да се надгражда подготовката на летците, да се степенуват задачите в учебните планове, които изпълняваме и да повишаваме летателните часове”

Вчера, около 18,25 часа, вертолет AS 532AL Cougar (борд 710), от състава на авиобаза Крумово, премина през далекопровод в района на град Стамболийски и веднага след това се приземи аварийно на селскостопанска площадка край село Цалапица.

Машината остана там и днес, тъй като се извършват огледи от разследващите органи.

По неофициална информация има щети по лопатите на носещия винт, входните устройства на двигателите, повредени са и антени, които се намират по вертолета. Вероятно машината ще бъде проведена във вид, който да позволи тя да прелети до Крумово, където да бъде ремонтирана. Стойността на този ремонт е неизвестна.

През юни 2018 г. министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че в момента са изправни три – четири от наличните 12 вертолета Cougar. След инцидента с борд 710 това количество пада до два – три. Припомняме, че след катастрофата с Ми-17 борд 417 вертолетите Cougar са единствените транспортни вертолети на ВВС.

Свързани теми

Предишна публикация
Лек самолет се разби край Шумен
Следваща публикация
МО стартира обществена поръчка за ремонт на Су-25
64 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катастрофа с турски Cougar

Вертолет AS 532U2 Cougar от състава на турската армейска авиация катастрофира днес, 4 март 2021…

Македония ремонтира полицейските си Ми-17 в Сърбия

Македония ремонтира два вертолета Ми-171Ш в сръбския авиоремонтен завод „Мома Станойлович”, който се намира в авиобаза Батайница, край Белград. Това съобщава руската аналитична организация ЦАСТ, позовавайки се на своя сръбски кореспондент Светозар Йоканович.

Размисли и страсти около военната авиация в Министерски съвет

Сериозна порция откровени размисли, страсти и странни идеи по отношения на българската военна авиация бяха изказани на заседанието на Министерски съвет, което бе проведено днес, 13 декември 2017 г.

Черна гора получи последните два Bell 412

Въоръжените сили на Черна гора получиха последните два транспортни вертолета Bell 412, които се доставят в рамките на договор сключен в началото на годината.

Меню