Заместник-министър Запрянов определи действията на екипажа на вертолета Cougar, като правилни

62 прочитания

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов определи действията на екипажа на вертолета Cougar, който вчера, 21 август 2018 г., мина през далекопровод, като правилни. Това заяви той днес пред bTV.

„Екипажът е изпълнявал тренировъчна задача по авиомедицинска евакуация, която изисква да се лети на пределно ниски височини. Ятото птици е внезапно явление и събитие. Според мен те са реагирали правилно, за да избегнат по-лошото – птиците да засегнат двигателите, което би довело до по-тежка ситуация”, смята Запрянов.

По думите на заместник-министъра на отбраната правилно е било и решението на екипажа след удара в електропровода веднага да се предприеме кацане, за да се види състоянието на машината.

„Вероятно е можело да долетят до базата, но професионално са решили да извършат аварийно кацане, което позволява машанита да бъде сертифицирана и огледана, и вертолета да се прибере в база Крумово. Мисля че са действали професионално и мерките, които се предприемат са правилни”, каза още Атанас Запрянов.

На въпрос налага ли се преосмисляне на задачите с оглед на трудността и недостатъчния нальот, който имат Запрянов отговори:

„Поставил съм задача на командира на ВВС ген. Стойков да преценят точно учебните планове, да се прегледа подготовката и да се надгражда подготовката на летците, да се степенуват задачите в учебните планове, които изпълняваме и да повишаваме летателните часове”

Вчера, около 18,25 часа, вертолет AS 532AL Cougar (борд 710), от състава на авиобаза Крумово, премина през далекопровод в района на град Стамболийски и веднага след това се приземи аварийно на селскостопанска площадка край село Цалапица.

Машината остана там и днес, тъй като се извършват огледи от разследващите органи.

По неофициална информация има щети по лопатите на носещия винт, входните устройства на двигателите, повредени са и антени, които се намират по вертолета. Вероятно машината ще бъде проведена във вид, който да позволи тя да прелети до Крумово, където да бъде ремонтирана. Стойността на този ремонт е неизвестна.

През юни 2018 г. министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че в момента са изправни три – четири от наличните 12 вертолета Cougar. След инцидента с борд 710 това количество пада до два – три. Припомняме, че след катастрофата с Ми-17 борд 417 вертолетите Cougar са единствените транспортни вертолети на ВВС.

Свързани теми

Предишна публикация
Лек самолет се разби край Шумен
Следваща публикация
МО стартира обществена поръчка за ремонт на Су-25
62 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

F-16 за България – между пиленето и рязането

До края на юли 2019 г. България ще е подписала и ратифицирала договора за покупката на осем изтребителя F-16C/D Block 70. И ако политическата воля това да се случи бе предостатъчна, то остават въпросите какво се купува, за колко пари, ще има ли още разходи в близко бъдеще и каква работа ще ни свърши въпросният изтребител.

Меню