Премиерът поиска президента Радев да поеме вината за инцидентите в авиацията

30 прочитания

Премиерът Бойко Борисов поиска от Румен Радев, в качеството му на бивш командир на Военновъздушните сили, да поеме вината за инцидентите с летателни апарати от състава на ВВС. Това Борисов каза днес, 25 август 2018 г.

“За съжаление инцидентите със самолети в страната се случват по време на тренировка“, коментира министър-председателят Бойко Борисов

Той отговори на журналистически въпрос за авиационния инцидент, при който военно-транспортен вертолет Cougar преряза жици на електропровод и направи аварийно кацане край село Цалапица, Пловдивско.

“Хубаво е някой да поеме вината и да каже, че толкова години съм бил шеф на ВВС, сигурно и аз имам вина. Не, само правителството, само Борисов, само министъра“, каза премиерът и допълни, че подобни случаи има и в други държави.

Премиерът най-вероятно има предвид президента Румен Радев, който бе командир на ВВС от 30 юни 2014 до 10 август 2016 г.

Изказването на премиера идва на фона на продължаващия повече от година перманентен спор между президента Радев и политическа партия ГЕРБ. След инцидента с вертолет Cougar от 21 август, президента и върховен главнокомандващ отново отправи критики за малкия нальот на летците и липсата на изправна техника. Настоящият командир на ВВС генерал-майор Цанко Стойков призна, че екипажът, който е минал през жиците край Цапалица е нямал достатъчно летателни часове.

Струва си да се отбележи, че тримата последни бивши командири на ВВС в момента са в политиката на България. Симеон Симеонов бе командир на ВВС между 2005 и 2009 г., а след това бе началник на отбраната до 2014 г. В момента той е депутат от ДПС. Константин Попов бе командир на ВВС от 2009 до 2014 г., а след това заместник-началник на отбраната (2014 – 2016 г.) и началник на отбраната (2016 – 2017 г.). Сега Попов е депутат от ГЕРБ и началник на комисията по отбрана в Парламента.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов: 8 – 9 нови самолета няма да решат проблемите на военната авиация
Следваща публикация
Предстоят стрелби на полигон Шабла
30 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

S-97 Raider претърпя инцидент

Технологичният демонстратор Sikorsky S-97 Raider е претърпял инцидент вчера, 2 август 2017 г., в изпитателния…
Меню