Стартира тренировката „Тракийско лято – 2018”

28 прочитания

От 10 до 21 юли 2018 г. в района на авиобаза Крумово ще се проведе съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято”. Това съобщават от ВВС.

От българска страна в летателната тренировка ще вземат участие личен състав и авиационна техника от 24-та авиационна база и 3-та авиационна база Граф Игнатиево, личен състав от 68-ма бригада „Специални сили”, представители на база КУН и сили и средства от ЗРВ – военно формирование 36150 – Стара Загора.

От страна на САЩ традиционно в тази тренировки взимат участие военно-транспортни самолети C-130J Hercules.

По време на съвместната българо-американска подготовка са планирани за изпълнение следните задачи: тактически полети на малка височина, превоз на войски и товари, тактически въздушен десант, визуално въздушно разузнаване, парашутни скокове, медицинска евакуация, зенитно-ракетно прикритие на стратегически обекти от критичната инфраструктура на страната, бойно маневриране за преодоляване на противовъздушната отбрана, включващо наземни средства и изтребители, тактически прехват на малоскоростна цел на малка височина и бойно търсене и спасяване съвместно със силите за специални операции, инфилтриране/есфилтриране с използване на различни способи за десантиране и евакуация. Задачите ще се изпълняват от основно летище Пловдив, а като тактическо летище за излитане, кацане и десантиране на товари ще се използва Чешнегирово.

Основните цели на участието на българските ВВС в съвместната подготовка са повишаване на оперативната съвместимост между екипажите в състава на международни оперативни сили, отработване на процедурите за изпълнение на елементи свързани с бойното използване на самолет С-27J, повишаване на теоретичната и тактико-специалната подготовка на бойните разчети от зенитно-ракетни войски, усъвършенстване на способностите на ръководителите на полети и усъвършенстване на процедурите на ВВС по всестранно логистично осигуряване и оказване на поддръжка като страна домакин.

Ръководството на учението е убедено, че съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято” ще повиши способностите и оперативната съвместимост на личния състав от Военновъздушните сили при участие в международни учения и операции, се казва още в съобщението на ВВС.

Свързани теми

Предишна публикация
Транспортната комисия в НС отхвърли искането за спиране на концесията на летище София
Следваща публикация
Разследването на катастрофата с Ми-17 приключи, но МО засекрети резултатите
28 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Донорска задача за C-27J

Военно-транспортен самолет C-27J Spartan с екипаж от транспортна авиогрупа Враждебна на 20 май 2021 г.…

„Бъди войник“ прелетя през Пловдив

На 17 Октомври 2019 г. кампанията „Бъди войник“ стигна и до Пловдив. Освен наземния показ събитието в града се отличаваше със значително участие на Военновъздушните сили. В демонстрациите взеха участие вертолети Ми-24, AS 532 AL Cougar и самолети L-39, МиГ-29 и C-27J Spartan.

Заместник-министър Запрянов: Генерал Стойков и неговия екип определиха орязването на пакета за F-16

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който бе натоварен с преговорния процес, заяви, че орязването по проекта за покупка на F-16, е плод на преценка на командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Това Запрянов каза днес, 11 юли 2019 г., в сутрешния блок на bTV.

Стартира учението на военно-транспортната авиация ETAP-C 18-2

От 16 до 26 април 2018 г. на летище Пловдив се провежда летателното учение „Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военнотранспортната авиация” 18-2 (ETAP-C 18-2), което е част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това съобщиха от ВВС.

Меню