Австрия ще подмени флота си от вертолети Alouette III

30 прочитания

До края на годината Австрия смята да пусне запитване за даване на оферти (RFP) за нови вертолети, които да заменят сега използваните антични Alouette III. Това съобщава IHS Jane’s.

Австрийското правителство е взело решение до края на 2018 г. да бъде стартиран конкурс за доставка на два нови типа вертолети – леки двудвигателни въоръжени машини и леки учебни вертолети. Бюджетът за това е над €100 млн., като планът е за покупка на 12 въоръжени машини и шест учебни.

Леките въоръжени вертолети трябва да имат маса до 4 тона и да бъде въоръжен с управляеми и неуправляеми ракети, както и оръдейни и картечни контейнери. От учебните вертолети ще се иска да са максимално евтини за експлоатация, което предполага еднодвигателна конструкция. Австрийските ВВС предпочитат вертолетите да са с плазово шаси и да могат да летят по правилата за инструментални полети (IFR).

Доставките трябва да стартират през 2022 – 2023 г. От участниците ще се иска да дадат оферти и по двете позиции, но не е ясно дали Австрия ще държи и двата вертолета да са на един и същ производител.

В края на миналата година Австрия проведе пазарно проучване, като изпрати запитване за даване на информация до Bell, Airbus Helicopters и Leonardo. И трите компании имат вертолети, които отговарят на базовите австрийски изисквания.

Австрийските ВВС днес експлоатират 21 броя Alouette III, чиято служба в страната е започнала през далечната 1967 г. За сега няма планове за подмяната на 11-те OH-58B, с които разполагат още австрийските ВВС. Тяхната доставка е стартирала през 1976 г.

В същото време, ВВС на страната са стартирали програма за модернизация на авиониката на деветте UH-60, които се експлоатират в момента и има гласуван бюджет за покупка на още три, но употребявани вертолети от същия тип.

Свързани теми

Предишна публикация
Четирима кандидати за ремонта на Ми-17 и Ми-24
Следваща публикация
Boeing предлага на Embraer джойнтвенчър за производство на пътнически самолети
30 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

А109К-2 на Кончето в Пирин

Хеликоптер А109К-2 на авиационния оператор „Хели Ер“ изпълни превоз на товари на външно окачване на 2760 метра надморска височина в Пирин.

Три компании допуснати да дадат оферти за ремонта на Ми-17 и Ми-24

Три компании, две български и една беларуска, са допуснати до даване на оферти в процедурата за възлагане на обществена поръчка за ремонт на два Ми-17 и четири Ми-24. Това се чете в решение на министъра на отбраната от 12 ноември 2018 г.

Индия получи първите си CH-47 Chinook

Индийските ВВС получиха своите първи четири тежки транспортни вертолети 15 Boeing CH-47F Chinook. Машините са пристигнали в Индия вчера, 10 февруари 2019 г.

Новото австрийско правителство ще разгледа отново експлоатацията на Eurofighter

Новото австрийско правителство ще разгледа отново обстоятелствата около придобиването на изтребителите Eurofighter и за сега не се обвързва с решението на предшествениците си да пенсионира самолета преждевременно.

Меню