Австрия ще подмени флота си от вертолети Alouette III

10 прочитания

До края на годината Австрия смята да пусне запитване за даване на оферти (RFP) за нови вертолети, които да заменят сега използваните антични Alouette III. Това съобщава IHS Jane’s.

Австрийското правителство е взело решение до края на 2018 г. да бъде стартиран конкурс за доставка на два нови типа вертолети – леки двудвигателни въоръжени машини и леки учебни вертолети. Бюджетът за това е над €100 млн., като планът е за покупка на 12 въоръжени машини и шест учебни.

Леките въоръжени вертолети трябва да имат маса до 4 тона и да бъде въоръжен с управляеми и неуправляеми ракети, както и оръдейни и картечни контейнери. От учебните вертолети ще се иска да са максимално евтини за експлоатация, което предполага еднодвигателна конструкция. Австрийските ВВС предпочитат вертолетите да са с плазово шаси и да могат да летят по правилата за инструментални полети (IFR).

Доставките трябва да стартират през 2022 – 2023 г. От участниците ще се иска да дадат оферти и по двете позиции, но не е ясно дали Австрия ще държи и двата вертолета да са на един и същ производител.

В края на миналата година Австрия проведе пазарно проучване, като изпрати запитване за даване на информация до Bell, Airbus Helicopters и Leonardo. И трите компании имат вертолети, които отговарят на базовите австрийски изисквания.

Австрийските ВВС днес експлоатират 21 броя Alouette III, чиято служба в страната е започнала през далечната 1967 г. За сега няма планове за подмяната на 11-те OH-58B, с които разполагат още австрийските ВВС. Тяхната доставка е стартирала през 1976 г.

В същото време, ВВС на страната са стартирали програма за модернизация на авиониката на деветте UH-60, които се експлоатират в момента и има гласуван бюджет за покупка на още три, но употребявани вертолети от същия тип.

Свързани теми

Предишна публикация
Четирима кандидати за ремонта на Ми-17 и Ми-24
Следваща публикация
Boeing предлага на Embraer джойнтвенчър за производство на пътнически самолети
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Египет желае да купи 10 броя AH-64E

Египет е проявил желание да закупи 10 щурмови вертолети AH-64E Apache. Това се чете в съобщението, което е изпратила Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ (DSCA) към Конгреса на САЩ.

14 прочитания

Подробности за големия открит летателен ден в Граф Игнатиево на 29 юни 2019 г.

С близо тричасова програма ВВС се отбележат годишнините на Bell 206, МиГ-29 и Ми-24, по време на големия открит летателен ден, който ще се проведе на 29 юни 2019 г. (събота) в авиобаза Граф Игнатиево. Това съобщиха от ВВС.

2K прочитания

ВВС получи втори ремонтиран Ми-24

Авиобаза Крумово получи днес, 21 декември 2017 г., още един ремонтиран щурмови вертолет Ми-24. Така броя на изправните машини от този тип в базата достига до две.

10 прочитания

Черна гора купува три Bell 412

Въоръжените сили на Черна гора ще се сдобият с три средни транспортни вертолети Bell 412EPI. Това съобщава местният вестник Vijesti.

1 прочитания

Детайли по украинската сделка с Airbus Helicopters

Украинският парламент ратифицира договора между страната и Франция за продажба на 55 вертолета на Airbus Helicopters. Това дава възможност да се видят точните количества поръчана техника и финансовите условия.

12 прочитания
Меню