Франция показа новия си военен вертолет

1K прочитания

Макетът на новия военен вертолет за френските въоръжени сили бе показан днес, 27 май 2019 г. на министърът на отбраната на Франция Флоранс Парли. Вертолетът ще бъде създаден на базата на цивилния модел Airbus Helicopters H160.

Парли обяви, че новият вертолет H160M ще носи името Guépard (гепард) и че програмата се ускорява в сравнение с това, което бе обявено при старта ѝ през 2017 г. Същинската разработка ще започне не през 2022 г., а през 2021 г., което ще позволи първите серийни вертолети да се получат през 2026 г., а не през 2028 г.

H160M Guépard се разработва в рамките на програмата HIL (Hélicoptère Interarmées Léger – единен лек вертолет), която цели да замени четири типа експлоатирани във ВВС, ВМС и армейската авиация на Франция.

Във ВВС ще бъде заменен Fennec, във ВМС – Panther и Dauphin, а в армейската авиация ще смени моделите Gazelle и Fennec. Общо се планира доставката на 169 вертолета от този тип (40 за ВВС, 49 за ВМС и 80 за армейската авиация), което е с 15 повече от досега планираната бройка.

Базовата конструкция на H160M ще бъде еднаква за ВВС, ВМС и армейската авиация. Версията за ВВС ще има тактически радар и запитвач за системата „свой – чужд”, тъй като ще се използва и за прехвати на бавнолетящи въздушни цели. Версията за ВМС ще може да използва противокорабни ракети и да има също тактически радар. Версията на армейската авиация ще се използва и за непосредствена огнева поддръжка. Всички те ще имат оптико-електронна система за наблюдение.

Всички версии ще могат да се използват за чисто транспортни задачи, за търсене и спасяване, медицинска евакуация и наблюдатели операции.

Френското МО твърди, че с унификацията на вертолетния флот ще бъдат спестени значителни средства от поддръжка.

Цивилният H160 е вертолет с изцяло композитен фюзелаж задвижван от два мотора Safran Helicopter Engines Arrano. Машината има електро-дистанционна система за управление и максимална излетна маса от 6 тона. Първият си полет тя изпълнява през юни 2015 г., а през декември 2018 г. започнаха полетите с първия сериен образец.

Свързани теми

Предишна публикация
Полша е изпратила запитване за оферта за F-35
Следваща публикация
Хърватска отново избира нов изтребител
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО се договори с Airbus Helicopters да прекрати арбитражното дело срещу употребяван вертолет

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и вицепрезидентът на Airbus Helicopters Серж Дюран подписаха днес, 23 май 2018 г., спогодба, с която се урежда спор, предмет на арбитражно дело за неуредени отношения между Министерството на отбраната и Airbus Helicopters по договор от 2005 г. за доставка на хеликоптери Cougar и Panther. Това съобщиха от МО.

Leonardo пласира AW149 в Египет

Италианският вертолетостроител Leonardo вероятно е намерил нов клиент за своя военен вертолет AW149. Това е според непотвърдени съобщения във френското новинарско издание La Tribune и специализирания сайт Flightglobal.

Франция и Германия спорят за експорта на бъдещия им общ изтребител

Франция заплашва да спре работата по съвместния френско-германски проект за изтребител от следващо поколение, в случай че Германия не се откаже от стриктната си политика за експорт на оръжие. Това съобщава германското списание Der Spiegel.

Катастрофа с хърватски OH-58D

Разузнавателно-ударен вертолет OH-58D Kiowa Warrior от състава на ВВС на Хърватско е катастрофирал днес, 27 януари 2020 г. Единият пилот е загинал, а другият все още се издирва.

Меню