Програмата F-35 страда от забавена доставка на части

149 прочитания

Многомилиардната програма F-35 страда от сериозни забавяния в доставката на части, като ситуацията допълнително се усложнява от американското решение за изхвърлянето на Турция от проекта. Това съобщава Bloomberg.

Информационната агенция цитира годишния доклад на Сметната палата на САЩ (GAO) по прогреса на програмата F-35 JSF. В него се говори, че е отбелязан значителен напредък, включително в изпълнение на целите по доставка, намаляването на цените и подобряване на ефективността на производството.

Докладът, обаче отбелязва, че е нужна още доста работа по програмата, като тя е изложена на риск от допълнителни забавяния, заради трудности по веригата за доставка на части. Подчертава се, че преди да се вземе решение за пълномащабно производство трябва да се решат редица проблеми, включително процента изправна техника, навременната доставка и подобряване на качеството на производството на моторите на Pratt & Whitney.

„F-35, които в момента са на въоръжение, не са на нивото на надеждност и изправност, което се очаква, което е ясен показател, че самолетите не са достигнали до нужното качествено ниво”, се казва в доклада на GAO.

Сред трудностите по програмата се отбелязва и изгонването на Турция от нея, която вероятно ще доведе до съществени трудности, включително и договаряне на работата по около 1000 номенклатури, които в момента се произвеждат от турски компании. Вече са били набелязани потенциални нови производители, но все още се оценят рисковете от това и потенциалните забавяния. Турция ще доставя части за F-35 до 2022 г.

Докладът отбелязва, че проблемите с веригата на доставки се задълбочават, като през август 2017 г. около 2000 номенклатури са отбелязвали системни забавяния, но през юли 2019 г. броят е скочил на 10 000. От Lockheed Martin са заявили за Bloomberg, че 60% от забавените номенклатури идват от едва 20 доставчика.

GAO пише и че проблемът с нуждата от доработка на вече доставените F-35 остава, като в момента се изчислява, че за тази допълнителна работа са нужни поне $1,4 млрд. Доставени са около 520 изтребителя на крайните клиенти.

Друг проблемен момент в доклада е качеството на изработка на двигателите F135. През миналата година у 18 мотора са открити сериозни недостатъци в качеството на изработка, което е наложило те да бъдат разглобени, ремонтирани и чак тогава предадени на крайните клиенти. За сравнение, през 2018 г. това число е било едва осем. В същото време откритите дефекти при вече доставените двигатели са нараснали с 16%.

Pratt & Whitney през 2019 г. повиши темпа на производство с 51%, но в същото време при 91% от доставените двигатели се отбелязва забавяне в графика.

Свързани теми

Предишна публикация
В Германия тече дебат за въоръжените БЛА
Следваща публикация
Канада удължава срока за подаване на оферти в изтребителния си конкурс
149 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС на САЩ ще поръчват по-малко F-35A за сметка на F-15X

ВВС на САЩ ще поръчват по-малко изтребители от следващо поколение F-35A, но за сметка на това ще се сдобият с повече от новите-стари F-15X. Това показва петгодишния бюджетен план на Пентагона, цитиран от Bloomberg.

САЩ подкрепя напълно офертата за нови F-16

Съединените щати подкрепят силно офертата за новопроизведени F-16. Това стана ясно от изказване на американския посланик Ерик Рубин, по време на бизнес-обяд, организиран днес, 21 ноември 2018 г., от Американската търговска камара. Нови детайли по американската оферта, включително и финансовите ѝ параметри не бяха огласени, нито от Рубин, нито от представителите на Lockheed Martin, но възникнаха въпроси свързани с доставката на самолетите в срок.

Противоречия в австрийското правителство за бъдещето на изтребителната авиация

В коалиционното правителство, което в момента управлява Австрия, текат спорове, за това какво да се случи с изтребителната авиация на страната. Това съобщава местният вестник Die Presse, цитиран от Reuters.

Меню