Германия и Франция спорят за FCAS

371 прочитания

Германия и Франция изпадат във все по-ужесточен спор във връзка с подялбата на работата около проекта FCAS, който цели създаването на система от системи за осигуряване на въздушно превъзходство. Това съобщава Reuters.

Преди година двете страни подписаха споразумение за старт на работата по Phase 1A, която покрива работа за 18 месеца и чиято основна задача е осигуряване на летящ технологичен демонстратор във връзка с бойния самолет, който трябва да се създаде в рамките на FCAS.

Оригиналното разпределение на работата в проекта е френската компания Dassault да е водеща при проектирането на бойния самолет, наречен Next Generation Fighter (NGF). По тази линия трябва да се построи и технологичен демонстратор.

Според източници на Reuters, Германия е поискала да построи собствен демонстратор, с оправданието, че трябва да се запазват уменията и в германската авиационна индустрия. Френската страна, обаче е отказала.

Оригиналният план предвижда един технологичен демонстратор, който е базиран на Dassault Rafale. Той трябва да полети през 2026 г. Германия, оправдавайки се с мощните си профсъюзи, иска и един демонстратор базиран на Eurofighter, който да бъде построен и тестван в страната.

Според Reuters, в началото на февруари 2021 г. германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Емануел Макрон лично са се опитали да разрешат спора, но това не им се е отдало. Вчера, 17 февруари, пък в Париж се е провела работна среща между представители на министерства на отбраната на Франция, Германия и Испания, както и на компаниите Dassault, Airbus и Indra.

На повърхността са изникнали и други спорове, като такива за интелектуалната собственост над проекта и френското желание NGF да може да използва ядрено оръжие. Освен това, Германия ясно е заявила, че освен собствен демонстратор иска и по-голям дял в съвместната работа, включително и да използва френски технологии вложени в FCAS за изцяло собствени проекти.

FCAS бе стартиран през 2017 г., като отговор на излизането на Великобритания от ЕС и опит на Франция и Германия да задълбочат военните си връзки.

Пред Reuters всички замесени страни са отказали конкретни коментари по казуса.

В рамките на годината трябва да бъде подписан нов договор, който да осигури продължаването на разработката на отделните елементи на FCAS. Така на страните им остават няколко месеца за да се договорят, ако не искат да започне да се трупа закъснение.

FCAS се състои от няколко елемента – NGF покрива създаването на боен самолет от следващо поколение. Водещ на проекта е Dassault, а основен партньор Airbus. Remote Carrier (RC) e безпилотен апарат, който ще работи в близко сътрудничество с NGF. Airbus ръководи проекта, а основен партньор е MBDA. Combat Cloud (CC) ще е облачна IT услуга, която ще гарантира обмен на данните между елементите на FCAS. Отново Airbus ръководи проекта, а Thales е основен партньор. Двигателите за NGF ще се разработват от джойнтвенчър между Safran и MTU.

FCAS трябва да заработи не по-късно от 2040 г.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС на САЩ мислят за евтин заместник на F-16
Следваща публикация
ВВС на САЩ пенсионират част от наличните B-1B
371 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ангола получи всички свои Су-30К

Ангола е получила всички 12 поръчани изтребители Су-30К. Това е заявил за ТАСС заместник-директорът на беларуския „558-ми авиоремонтен завод“, Барановичи Александър Воробей.

IAG се оплака от високата цена на A380

Авиационният холдинг International Airlines Group (IAG) се оплака, че цената за придобиване на Airbus A380 е твърде висока и това обезсмисля всякакви планове за придобиването на допълнителни машини от този тип. Това е заявил изпълнителният директор на холдинга Уили Уелш.

Меню