Boeing ще създаде MQ-25

80 прочитания

Компанията Boeing е натоварена с поръчката да създаде безпилотен палубен летящ танкер за нуждите на ВМС на САЩ. Програмата е под името MQ-25.

Договорът е на стойност $805 млн. и покрива разработката, проектирането, доставката и тестването на четири прототипа. Очаква се самата програма да глътне около $13 млрд. и да включва покупката на 72 серийни апарата.

Boeing ще разполага с шест години за да разработи безпилотния апарат, като за 2024 г. се планира достигането на първоначално ниво на бойни способности. Това ще отбележи историческата интеграция на безпилотни системи в палубните крила на ВМС на САЩ.

MQ-25 е резултат от дълга и проблемна история, която се корени в желанието на американския флот да разполага с безпилотни апарати на борда на своите самолетоносачи. Първоначално програмата предвиждаше създаването на разузнавателно-ударен апарат, но през 2016 г. програмата бе трансформирана в създаването на безпилотен палубен танкер.

На финалната права Boeing се състезаваше срещу Lockheed Martin и General Atomics

Boeing MQ-25 е еднодвигателен апарат, задвижван от реактивен двигател Rolls Royce AE3007N. При типична задача той ще може да дава до 6,3 тона керосин. Първият полет на първия прототип се очаква догодина.

ВМС на САЩ не разполагат с палубни танкери, след като в началото на 2009 г. бяха пенсионирани последните S-3 Viking.

Свързани теми

Предишна публикация
Tempest обира критики и въпроси във Великобритания
Следваща публикация
Boeing има проблеми с навременната доставка на 737
80 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing достави първия 787-10

Singapore Airlines стана стартов оператор на Boeing 787-10, след като получи своя първи самолет на церемония, която се проведе вчера, 25 март 2018 г.

Готов е първият Boeing 737 Max 7

Най-малката версия на поколението Boeing 737 Max бе официално показана в завода в Рентън, Вашингтон. Max 7 се очаква да изпълни първия си полет в близките седмици.

Новият американски УТС T-X получи името T-7A

Новият учебно-тренировъчен самолет за ВВС на САЩ, който до момента бе известен, като T-X вече получи официалното си наименование T-7A Red Hawk. Това стана днес, 16 септември 2019 г.

Индия поръчва още 10 Ка-31

Индия поръчва още 10 вертолета за далечно радиолокационно откриване Ка-31. Това решение е било взето в началото на месеца и за него съобщава Jane’s.

E-2 се разби в САЩ

Летящ радар E-2C Hawkeye се е разбил в американския щат Вирджиния. Случката е станала вчера,…
Меню