Белгия продължава да разглежда предложението на Rafale

29 прочитания

Белгийското правителство заяви, че за сега ще продължи да разглежда френската оферта за Dassault Rafale, като опция за придобиване на нов изтребител, въпреки, че предложението не е в рамките на обявената конкурсна процедура.

Белгийското правителство е разпоредило допълнителни правни консултации около това, дали е възможно да се разгледа френската оферта при положение, че страната в момента извършва отделна конкурсна процедура, в която в момента участват само F-35 и Eurofighter.

В началото на септември Франция отказа да отговаря на запитването за предоставяне на оферти (RFP), което Белгия пусна в началото на годината. Вместо това страната изпрати отделна оферта.

Белгия ще поиска и допълнителна информация от Франция за нейната оферта и ще търси начин да оцени всички налични предложения. Известно е, че сегашния белгийски министър на отбраната Стефан Вандерпут е против подхода на Франция и иска новия изтребител да бъде избран в рамките на наличната процедура.

Белгия изпрати RFP до САЩ (за F-35 и Super Hornet), Швеция за Gripen E/F, Франция за Rafale и Великобритания за Eurofighter. Boeing и шведското правителство се отказаха въобще да дават оферти.

До колкото е известно, Франция предлага задълбочен трансфер на технологии и дял от работата по бъдещето развитие на Rafale. Същото така страната предлага на Белгия евентуален дял от работата по новия боен самолет, който ще се разработва заедно с Германия. Това може да се окаже изкушаващо за Белгия, чиято аерокосмическа индустрия няма никакъв дял в разработката и производството на F-35.

Белгия търси 34 нови многоцелеви изтребители, които да заместят сега експлоатираните около 60 броя F-16 MLU. Стойността на сделката се очаква да бъде около €3,5 млрд.

Свързани теми

Предишна публикация
Предлагат още 80% мито при внос в САЩ на CS100
Следваща публикация
САЩ са предложили на Хърватска нови F-16
29 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

УКРИНМАШ обжалва решението на КЗК пред ВАС

Украинската държавна компания УКРИНМАШ обжалва решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за отказ за налагане на временна мярка „спиране” на процедурата за възлагане на обществена поръчка за поддръжка на изтребителите МиГ-29. Обжалването е пред Висшия административен съд (ВАС).

Меню