Първите два F-35 пристигнаха в Австралия

32 прочитания

Първите два изтребителя F-35A пристигнаха в Австралия. Това стана днес, 10 декември 2018 г.

Двата изтребителя са прелетели от американската авиобаза Люк в Аризона до австралийската авиобаза Уилямтаун, в Нов Южен Уелс. Двете машини носят бордните номера A35-009 и A35-010.

Австралия получи първия си F-35A през 2015 г., но всички доставени до момента машини оставаха в САЩ, където се използваха за обучение на австралийски пилоти и инженерен състав.

Планира се догодина в страната да се доставят още 10 машини от същия тип.

Общо Австралия е поръчала 72 броя F-35A, като тя е партньор от ниво 3 в програмата. Първоначално бе планирана покупката на 100 броя, но по финансови съображения броя бе намален. Всички австралийски F-35 ще бъдат базирани в авиобазите Уилямтаун и Тиндал.

Кралските австралийски ВВС планират да достигнат първоначално ниво на бойни способности с типа през декември 2020 г. Към този момента австралийските изтребители ще са сертифицирани да използват ракетите „въздух-въздух” AIM-120 и AIM-9X, боеприпаси „въздух-земя” от семействата JDAM и SDB, както и вграденото 25-mm оръдие.

Към 2023 г. от въоръжение ще бъдат свалени всички австралийски изтребители F/A-18A/B Hornet, които в момента са 71 на брой. Те ще бъдат заменени от новите F-35A. В по-далечно бъдеще ще бъдат купени още самолети от същия тип, които да заменят сега използваните F/A-18 Super Hornet, но това вероятно няма да стане преди края на следващото десетилетие.

Свързани теми

Предишна публикация
Апелативен бразилски съд отхвърли блокажа върху джойнтвенчъра на Embraer и Boeing
Следваща публикация
Противоречия в австрийското правителство за бъдещето на изтребителната авиация
32 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Rafale ще бъде развиван до 2070 г.

Франция има намерение да развива Dassault Rafale до около 2070 г., което значи и че той се планира да остане на въоръжение толкова време. Това съобщава Jane’s.

Краят на прехващача МиГ-23 – част – 2

Силвия ЖЕЛЕВА предлага втората част от разказа на полковник о.р. инженер Петър Цветков за съдбата на самолета и хората, които свързаха службата и живота си с него.

Програмата за модернизация на гръцките F-16 се движи по график, въпреки съобщенията за проблеми

Програмата за модернизация на част от гръцките F-16C/D до стандарта V върви по график, уверява МО на страната, въпреки, че такава новина се появи в ефира на водещото местно радио Athina 98.4.

Беларус чака първите си Су-30СМ през 2019 г.

Първите многоцелеви изтребители Су-30СМ ще бъдат доставени на Беларус през 2019 г. Това е заявил министърът на отбраната на страната Андрей Равков, цитиран от ТАСС.

Меню