Първите два F-35 пристигнаха в Австралия

35 прочитания

Първите два изтребителя F-35A пристигнаха в Австралия. Това стана днес, 10 декември 2018 г.

Двата изтребителя са прелетели от американската авиобаза Люк в Аризона до австралийската авиобаза Уилямтаун, в Нов Южен Уелс. Двете машини носят бордните номера A35-009 и A35-010.

Австралия получи първия си F-35A през 2015 г., но всички доставени до момента машини оставаха в САЩ, където се използваха за обучение на австралийски пилоти и инженерен състав.

Планира се догодина в страната да се доставят още 10 машини от същия тип.

Общо Австралия е поръчала 72 броя F-35A, като тя е партньор от ниво 3 в програмата. Първоначално бе планирана покупката на 100 броя, но по финансови съображения броя бе намален. Всички австралийски F-35 ще бъдат базирани в авиобазите Уилямтаун и Тиндал.

Кралските австралийски ВВС планират да достигнат първоначално ниво на бойни способности с типа през декември 2020 г. Към този момента австралийските изтребители ще са сертифицирани да използват ракетите „въздух-въздух” AIM-120 и AIM-9X, боеприпаси „въздух-земя” от семействата JDAM и SDB, както и вграденото 25-mm оръдие.

Към 2023 г. от въоръжение ще бъдат свалени всички австралийски изтребители F/A-18A/B Hornet, които в момента са 71 на брой. Те ще бъдат заменени от новите F-35A. В по-далечно бъдеще ще бъдат купени още самолети от същия тип, които да заменят сега използваните F/A-18 Super Hornet, но това вероятно няма да стане преди края на следващото десетилетие.

Свързани теми

Предишна публикация
Апелативен бразилски съд отхвърли блокажа върху джойнтвенчъра на Embraer и Boeing
Следваща публикация
Противоречия в австрийското правителство за бъдещето на изтребителната авиация
35 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Luftwaffe определи F-35 като идеален заместник на Tornado

Германските ВВС са направили къс списък с потенциални заместници на изтребителя-бомбардировач Tornado, но изтребителят от следващо поколение F-35 се смята за „перфектния избор”. Това съобщава IHS Jane’s, цитирайки източник в Luftwaffe.

Пентагонът започна да приема отново F-35

Пентагонът започна да приема отново многоцелеви изтребители F-35, след като се споразумя с производителя Lockheed Martin за това как да бъдат ремонтирани самолети, които са получени с производствени дефекти. Това съобщава Reuters.

Модернизацията на индийските Mirage 2000 среща нови трудности

Процесът по модернизация на индийските изтребители Mirage 2000 среща нови трудности, след като забавянията в програмата доведоха до това, че доставеното от Франция оборудване е вече с изтекла гаранция, а никой в Индия не иска да плаща да поддръжката му. Това съобщава “Defense News”.

Меню