Пакистан взима T129

19 прочитания

Пакистан е подписал за 30 щурмови вертолети T129. Това е съобщил турският Институт по отбранителната индустрия, която координира програмата.

Пакистан взима не само вертолетите, но и пакет с боеприпаси, резервни части и обучение. Не се съобщава каква е цената на сделката, но по-рано турски медии съобщаваха, че тя ще е на стойност от около $1,5 млрд.

Пакистан и Турция преговарят за доставка на T129 още от юни 2016 г. През миналия октомври пакистанския премиер Шахид Хакан Абаси дори летя на вертолета по време на визитата си в Турция и каза, че страната му ще купи такива машини в най-скоро време.

В същото време три турски T129 участваха в парад в Исламабад по случай националния празник на страната, който се проведе на 23 март 2018 г.

Пакистан от доста време се опитва да замени остаряващия си флот от щурмови вертолети, който в момента се състои от около 50 броя AH-1F. Страната вече е поръчала 12 броя AH-1Z, част от които са доставени, както и четири руски Ми-35М, които вече са получени.

Има индикации за интерес и към китайския Z-10, като машината е преминала през тестове в Пакистан, но явно за сега тя не удовлетворява пакистанските военни.

Не е ясно какви са точно плановете на пакистанските въоръжени сили и какво налага това разнообразие на щурмови вертолети.

T129 е турското развитие на италианския щурмови вертолет AW129 Mangusta. Машината се произвежда от турската компания TAI и има подобрени двигатели, авионика и въоръжение в сравнение с италианския си родственик.

Свързани теми

Предишна публикация
Австрия решава до края на годината как да развие изтребителната си авиация
Следваща публикация
Ракетата „Кинжал” е изпълнила 12 успешни теста
19 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Украйна показа въоръжените си БЛА

Украйна официално показа своите въоръжени безпилотни апарати Bayraktar TB2 турско производство. Това стана на церемония проведена вчера, 20 март 2019 г.

САЩ спря доставките на AH-1Z за Пакистан

Съединените щати са отказали да започнат доставката на щурмовите вертолети Bell AH-1Z Viper. Причините за това са политически, съобщава списанието „AirForces Monthly“.

Министърът на отбраната на САЩ призова Конгреса да не спира доставките на F-35 за Турция

Министърът (секретарят) на отбраната на САЩ Джим Матис призова Конгреса на страната да не спира достъпа на Турция до изтребителите F-35. В противен случай ще се появят проблеми с логистиката, които ще доведат до повишаване на цената и забавяния в доставките.

Турски медии спекулират с покупката на Су-57

Турският вестник Yeni Şafak съобщава, че страната може да се ориентира към руския изтребител от следващо поколение Су-57, ако САЩ наистина наложат ембарго върху доставките на F-35. Новината бе разпространена в неделя, 27 май 2018 г.

Меню