Пакистан взима T129

19 прочитания

Пакистан е подписал за 30 щурмови вертолети T129. Това е съобщил турският Институт по отбранителната индустрия, която координира програмата.

Пакистан взима не само вертолетите, но и пакет с боеприпаси, резервни части и обучение. Не се съобщава каква е цената на сделката, но по-рано турски медии съобщаваха, че тя ще е на стойност от около $1,5 млрд.

Пакистан и Турция преговарят за доставка на T129 още от юни 2016 г. През миналия октомври пакистанския премиер Шахид Хакан Абаси дори летя на вертолета по време на визитата си в Турция и каза, че страната му ще купи такива машини в най-скоро време.

В същото време три турски T129 участваха в парад в Исламабад по случай националния празник на страната, който се проведе на 23 март 2018 г.

Пакистан от доста време се опитва да замени остаряващия си флот от щурмови вертолети, който в момента се състои от около 50 броя AH-1F. Страната вече е поръчала 12 броя AH-1Z, част от които са доставени, както и четири руски Ми-35М, които вече са получени.

Има индикации за интерес и към китайския Z-10, като машината е преминала през тестове в Пакистан, но явно за сега тя не удовлетворява пакистанските военни.

Не е ясно какви са точно плановете на пакистанските въоръжени сили и какво налага това разнообразие на щурмови вертолети.

T129 е турското развитие на италианския щурмови вертолет AW129 Mangusta. Машината се произвежда от турската компания TAI и има подобрени двигатели, авионика и въоръжение в сравнение с италианския си родственик.

Свързани теми

Предишна публикация
Австрия решава до края на годината как да развие изтребителната си авиация
Следваща публикация
Ракетата „Кинжал” е изпълнила 12 успешни теста
19 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Hürkuş-B се разби в Турция

Турбовитлов учебно-тренировъчен самолет TAI Hürkuş-B се разби в Турция. Екипажът се е катапултирал успешно. Това…
Меню