Ми-171А2 получи типов сертификат в Русия

11 прочитания

Последният вариант на Ми-8 за гражданско използване, означен Ми-171А2, получи своя типов сертификат днес, 17 август 2017 г. Издаден от новата руска организация за сертифициране авиационна техника „Росавиация“, той позволява на Ми-171А2 да постъпи в търговска експлоатация в конвертируем вариант.

При него машината може да се използва както на пътници, така и на товари. Сертифицирането е по категория „А“, удостоверяващо, че машината може да продължи полета при отказ на двигател при излитане с максимално излетно тегло или да изпълнени безопасно кацане.

Ми-171А2 е по-нататъшно развитие на Ми-8АМТ и Ми-171А, като в него са използвани много нови технологии за удължен ресурс или по-високи летателни характеристики. Такива са например новата втулка на носещия винт (с улеснена поддръжка и удължен ресурс в сравнение с тази на старите варианти), нови композитни лопатни на носещия винт, Х-образен опашен винт, изцяло цифрово оборудване в пилотската кабина, четириканален автопилот и двигатели с повишена мощност ВК-2500ПС-01. Новата носеща система, в съчетание с по-мощните двигатели, дава възможност Ми-171А2 да превозва товар с маса до 5 тона на външно очакване (по-старите варианти са ограничени на 4 тона) и 4 тона в кабината. В пътнически вариант може да се превозват до 24 души.

Първият прототип на Ми-171А2 изпълни своя първи полет на 24 ноември 2014 г., а вторият полетя година по-късно.

В момента в завода в Улан-Уде (У-УАЗ) тече производството на първите четири серийни Ми-171А2, като първите два са почти готови. За тях холдингът „Вертолеты Росии“ има вече подписан договор с руската компания UTair („Ютейр“) за започване на експериментално опериране. Това включва съвместно въвеждане в експлоатация, маркетингова промоция в Русия (за други потенциални цивилни клиенти) и обучение на летателен и инженерно-технически състав. Очаква се експерименталното опериране да започне през ноември т.г.

Засега търговският интерес към Ми-171А2 е слаб, като единствено газовият гигант „Газпром“ води преговори за създаване на вариант за превоз на работници за обслужване на газодобивни проекти на сушата в Крайния север на Русия, както и газодобивни платформи в морето.

Свързани теми

Предишна публикация
Гърция чака оферта за модернизация на своите F-16
Следваща публикация
Появиха се нови следи към местонахождението на полет MH370
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Латвия се интересува от покупката на четири UH-60

Латвия се интересува от покупката на четири тактически транспортни вертолета UH-60M Blachk Hawk. Това става ясно от запитването, което е отправено към Конгреса на САЩ от Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ (DSCA).

EASA сертифицира AW109 Trekker

Най-новият вариант на моделното семейство АW109 на италианския производител Leonardo Helicopters (бивш AgustaWestland) – Trekker (пешеходец), получи в края на декември типов сертификат от Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA).

САЩ получиха първите HH-60W

ВВС на САЩ получиха първите вертолети Sikorsky HH-60W Jolly Green II, предназначени за бойно търсене…

Филипините се отказват от покупката на Bell 412

Филипинският президент Родриго Дутерте обяви, че страната му ще се откаже от сделката за покупката на 16 транспортни вертолета Bell 412EPI, след като канадското правителство повдигна въпроса за използването им в евентуални сражения с бунтовници в страната.

Меню