Ми-171А2 получи типов сертификат в Русия

10 прочитания

Последният вариант на Ми-8 за гражданско използване, означен Ми-171А2, получи своя типов сертификат днес, 17 август 2017 г. Издаден от новата руска организация за сертифициране авиационна техника „Росавиация“, той позволява на Ми-171А2 да постъпи в търговска експлоатация в конвертируем вариант.

При него машината може да се използва както на пътници, така и на товари. Сертифицирането е по категория „А“, удостоверяващо, че машината може да продължи полета при отказ на двигател при излитане с максимално излетно тегло или да изпълнени безопасно кацане.

Ми-171А2 е по-нататъшно развитие на Ми-8АМТ и Ми-171А, като в него са използвани много нови технологии за удължен ресурс или по-високи летателни характеристики. Такива са например новата втулка на носещия винт (с улеснена поддръжка и удължен ресурс в сравнение с тази на старите варианти), нови композитни лопатни на носещия винт, Х-образен опашен винт, изцяло цифрово оборудване в пилотската кабина, четириканален автопилот и двигатели с повишена мощност ВК-2500ПС-01. Новата носеща система, в съчетание с по-мощните двигатели, дава възможност Ми-171А2 да превозва товар с маса до 5 тона на външно очакване (по-старите варианти са ограничени на 4 тона) и 4 тона в кабината. В пътнически вариант може да се превозват до 24 души.

Първият прототип на Ми-171А2 изпълни своя първи полет на 24 ноември 2014 г., а вторият полетя година по-късно.

В момента в завода в Улан-Уде (У-УАЗ) тече производството на първите четири серийни Ми-171А2, като първите два са почти готови. За тях холдингът „Вертолеты Росии“ има вече подписан договор с руската компания UTair („Ютейр“) за започване на експериментално опериране. Това включва съвместно въвеждане в експлоатация, маркетингова промоция в Русия (за други потенциални цивилни клиенти) и обучение на летателен и инженерно-технически състав. Очаква се експерименталното опериране да започне през ноември т.г.

Засега търговският интерес към Ми-171А2 е слаб, като единствено газовият гигант „Газпром“ води преговори за създаване на вариант за превоз на работници за обслужване на газодобивни проекти на сушата в Крайния север на Русия, както и газодобивни платформи в морето.

Свързани теми

Предишна публикация
Гърция чака оферта за модернизация на своите F-16
Следваща публикация
Появиха се нови следи към местонахождението на полет MH370
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Унгария се сдоби със завод на Airbus Helicopters

В Унгария ще бъде построен завод на европейския вертолетостроител Airbus Helicopters. Споразумение за това е било подписано този понеделник, 17 декември 2018 г., съобщава унгарската информационна агенция MTI.

Leonardo пласира AW149 в Египет

Италианският вертолетостроител Leonardo вероятно е намерил нов клиент за своя военен вертолет AW149. Това е според непотвърдени съобщения във френското новинарско издание La Tribune и специализирания сайт Flightglobal.

ТЕРЕМ ЕАД ще ремонтира българските Ми-17 и Ми-24

ТЕРЕМ Холдинг ЕАД спечели обществената поръчка за възлагане на ремонт на два броя Ми-17 и четири вертолета Ми-24. Това се чете в решение на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от днес, 26 март 2019 г.

Меню