Марешки поиска референдум за новия изтребител

13 прочитания

Депутатът и лидер на „Воля” Веселин Марешки поиска покупката на нов боен самолет за ВВС да мине през референдум. Това каза той днес, 3 октомври 2018 г., от трибуната на Народното събрание.

„След като трябват 400 или 500 млн. лева да се решат тези проблеми (здравеопазване, образование и други – бел. ред.), все повече се натрапва ясното решение, че ние трябва да спрем грабителската сделка за закупуването на няколко самолета, които ще бъдат безсмислени. Нека да питаме българския народ, след като ни се дава за пример референдума в Македония, самолети ли иска или здравеопазване?”, заяви Марешки, който е и заместник-председател на Парламента.

Марешки не даде детайли, дали ще инициира референдум или просто предлага идея на останалите депутати. В началото на май той също поиска референдум по въпроса, но не от трибуната на Парламента, а в телевизионно интервю. Конкретни действия тогава не последваха.

Законодателството в България дава няколко опции за провеждане на референдум. Той може да бъде иницииран от 1/5 от депутатите, президента, Министерски съвет или 1/5 от общинските съветници в България. В такива случаи окончателното решение е на Народното събрание. Има и два варианта за иницииране от инициативни комитети. Ако комитетът събере поне 200 000 подписа на гласоподаватели, предложението за референдум се гласува от Парламента, а ако се съберат 500 000 подписи, Народното събрание е длъжно да приеме решение за референдум.

Обективно, единственият начин, по който Марешки може да си осигури референдума е чрез създаване на инициативен комитет и събиране на подписи из България.

Последните три референдума, които се проведоха в най-новата ни история, бяха неуспешни, заради липса на достатъчно гласували в тях.

Марешки не за първи път се обявява срещу програмата за покупка на нов изтребител. В началото на юни, той и депутатите му от „Воля” гласуваха против инвестиционния проект, а по-късно той директно заяви, че победител в конкурса ще е F-16, което щяло да бъде корупционна сделка, на фона на липсата на пари за обучение.

Свързани теми

Предишна публикация
Новият транспортен министър предлага спиране на концесията на летище Пловдив
Следваща публикация
Удължиха срока за подаване на оферти за концесиониране на летище София
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Димитър Стоянов за състоянието на военната ни авиация

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството, бивш началник-щаб на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител даде вчера, 6 май 2018 г., пространно интервю за радио „Дарик”, в което говори за състоянието на военната авиация и проваления процес за покупка на нов боен самолет.

Министър Каракачанов: Президентът можеше да помогне с договора

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че президентът Румен Радев е могъл да помогне за реализацията на договора за F-16, а не само да го критикува. Това военният министър каза днес, 29 юни 2019 г., цитиран от БНР.

Държавният секретар на САЩ е обещал на премиера Борисов, че F-16 ще влезе в българския бюджет

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео е обещал, че американската оферта за F-16 ще влезе в българския бюджет и е заявил, че очаква в най-скоро време страната да избере своя нов изтребител. Това е казал той в разговор с премиера Бойко Борисов, който е станал вчера, 18 декември 2018 г.

Депутатът Емил Христов: Работилите по проекта за изтребителите трябва да замълчат

Хората, които са работили по изтребителния проект е най-добре да замълчат. Така днес, 23 ноември 2017 г., новоизбраният заместник-председател на Народното събрания и бивш председател на „Комисията „Gripen” Емил Христов коментира в ефира на БНР критиките към работата на поверената му комисия.

Константин Попов: Това не е конкурс, решението е политическо

Депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по отбрана в парламента Константин Попов заяви, че решението за избор на нов изтребител е политическо и не може да се говори, че е плод на конкурсна процедура. Това каза той днес, 8 януари 2019 г., на пресконференция на партията му.

Меню