Марешки поиска референдум за новия изтребител

13 прочитания

Депутатът и лидер на „Воля” Веселин Марешки поиска покупката на нов боен самолет за ВВС да мине през референдум. Това каза той днес, 3 октомври 2018 г., от трибуната на Народното събрание.

„След като трябват 400 или 500 млн. лева да се решат тези проблеми (здравеопазване, образование и други – бел. ред.), все повече се натрапва ясното решение, че ние трябва да спрем грабителската сделка за закупуването на няколко самолета, които ще бъдат безсмислени. Нека да питаме българския народ, след като ни се дава за пример референдума в Македония, самолети ли иска или здравеопазване?”, заяви Марешки, който е и заместник-председател на Парламента.

Марешки не даде детайли, дали ще инициира референдум или просто предлага идея на останалите депутати. В началото на май той също поиска референдум по въпроса, но не от трибуната на Парламента, а в телевизионно интервю. Конкретни действия тогава не последваха.

Законодателството в България дава няколко опции за провеждане на референдум. Той може да бъде иницииран от 1/5 от депутатите, президента, Министерски съвет или 1/5 от общинските съветници в България. В такива случаи окончателното решение е на Народното събрание. Има и два варианта за иницииране от инициативни комитети. Ако комитетът събере поне 200 000 подписа на гласоподаватели, предложението за референдум се гласува от Парламента, а ако се съберат 500 000 подписи, Народното събрание е длъжно да приеме решение за референдум.

Обективно, единственият начин, по който Марешки може да си осигури референдума е чрез създаване на инициативен комитет и събиране на подписи из България.

Последните три референдума, които се проведоха в най-новата ни история, бяха неуспешни, заради липса на достатъчно гласували в тях.

Марешки не за първи път се обявява срещу програмата за покупка на нов изтребител. В началото на юни, той и депутатите му от „Воля” гласуваха против инвестиционния проект, а по-късно той директно заяви, че победител в конкурса ще е F-16, което щяло да бъде корупционна сделка, на фона на липсата на пари за обучение.

Свързани теми

Предишна публикация
Новият транспортен министър предлага спиране на концесията на летище Пловдив
Следваща публикация
Удължиха срока за подаване на оферти за концесиониране на летище София
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

БСП няма да подкрепи покупката на F-16 при сегашните условия

БСП няма да подкрепи решението на правителството за започване на преговори за покупка на F-16, тъй като то противоречи на решението на Народното събрание от юни 2018 г. Това заявиха от партията днес, 8 януари 2019 г.

Министър Каракачанов: Инцидентът с C-27J е станал при тренировка за обратен завой на земята

Инцидентът с българския военно-транспортен самолет C-27J Spartan е станал при изпълнение на тренировъчна задача в рамките на програма за обучение на нов командир. Това съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов в ефира на телевизия „Канал 3”.

Емил Христов: Има доста смущаващи факти около избора на нов изтребител

„Има доста факти, които за нас се оказаха доста смущаващи и бързам да кажа, не само за хората от ГЕРБ в комисията”, това заяви депутатът Емил Христов, председател на т.нар. „Комисия „Gripen” в предаването „Още от деня” по БНТ1 днес, 19 септември 2017 г.

Кой какво обещава?

На 25 март 2021 г. бе разпуснато 44-тото Народно събрание. От гледна точка на развитието…

Цветанов отново нападна Gripen и заяви, че през 2012 г. ГЕРБ е щял да вземе F-16

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов отново нападна шведския изтребител Gripen и заяви, че в края на мандата на кабинета „Борисов 1” е щял да се купуват изтребители F-16. Това каза той днес, 14 август 2018 г., при откриване на ремонтиран път във Великотърновско.

Министър Каракачанов иска да разширява на преговорите за нов изтребител с F/A-18

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов лансира идеята за разширяване на кръга на потенциалните кандидати за придобиването на нов боен самолет за ВВС, като спомена и американския многоцелев изтребител F/A-18. Военният министър направи изказванията си в интервю броя на „Труд” от днес, 8 ноември 2017 г.

Меню