„Комисията „Gripen” ще изслуша бивши служебни министри на отбраната и командира на ВВС

22 прочитания

Натоварено заседание се очертава за Временна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет в Парламента. Този четвъртък, 14 септември 2017 г., ще бъдат изслушани двама бивши служебни министри на отбраната и командира на ВВС.

Т.нар. „Комисия „Gripen” ще изслуша първо Велизар Шаламанов, който бе служебен министър на отбраната в кабинета „Близнашки” през 2014 г. Следващ в програмата е Стефан Янев, който бе служебен военен министър в кабинета „Герджиков”.

По време на управлението на Велизар Шаламанов бе въведена системата за проектно управление PRINCE2, по която бе изпълнена и програмата за покупка на нов боен самолет. Членове на „Комисията „Gripen” вече критикуваха това, тъй като от процеса е бил изваден заместник-министъра на отбраната.

Шаламанов, който неуспешно се кандидатира за депутат от формацията „Да, България”, а в момента се подвизава, като независим експерт многократно критикува избора на шведския Gripen.

По време на управлението на Стефан Янев бе завършена работата по оценка на постъпилите оферти и междуведомствената експертна комисия посочи шведската оферта за нови Gripen C/D, като най-добра. В момента Янев е секретар по сигурността и отбраната на президента Радев.

Изключително ще е интересно изказването на командира на ВВС и председател на Борда за управление на проекта генерал-майор Цанко Стойков.

Свързани теми

Предишна публикация
Тече тренировката „Collector’s Item 17“
Следваща публикация
Вертолет на ВВС гаси пожар в района на Сандански
22 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Константин Попов очаква през март да се изпращат RFP за новия изтребител

Константин Попов, председател на Комисията по отбрана в Народното събрание, заяви, че очаква в рамките на март да бъде изпратено запитването за обвързващи оферти (RFP) за нови изтребители. Това каза той днес, 16 февруари 2018 г., в ефира на БНР.

Кой какво обещава?

На 25 март 2021 г. бе разпуснато 44-тото Народно събрание. От гледна точка на развитието…

Премиерът Борисов с нова порция откровения около изтребителите

Премиерът Бойко Борисов даде днес, 4 октомври 2017 г., пресконференция, чиято основна тема бе конфликта му с президента Радев. Очаквано, част от изказванията му бяха свързани с проекта за придобиване на нов изтребител, като той отново даде разнопосочни сигнали по темата.

Народното събрание одобри проекта за нов изтребител

След дебати, които продължиха близо три часа и половина и разтегнали се в два дни, Народното събрание одобри днес, 8 юни 2018 г., актуализирания инвестиционен проект за придобиване на нов боен самолет за ВВС.

Меню