„Комисията „Gripen” ще изслуша бивши служебни министри на отбраната и командира на ВВС

21 прочитания

Натоварено заседание се очертава за Временна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет в Парламента. Този четвъртък, 14 септември 2017 г., ще бъдат изслушани двама бивши служебни министри на отбраната и командира на ВВС.

Т.нар. „Комисия „Gripen” ще изслуша първо Велизар Шаламанов, който бе служебен министър на отбраната в кабинета „Близнашки” през 2014 г. Следващ в програмата е Стефан Янев, който бе служебен военен министър в кабинета „Герджиков”.

По време на управлението на Велизар Шаламанов бе въведена системата за проектно управление PRINCE2, по която бе изпълнена и програмата за покупка на нов боен самолет. Членове на „Комисията „Gripen” вече критикуваха това, тъй като от процеса е бил изваден заместник-министъра на отбраната.

Шаламанов, който неуспешно се кандидатира за депутат от формацията „Да, България”, а в момента се подвизава, като независим експерт многократно критикува избора на шведския Gripen.

По време на управлението на Стефан Янев бе завършена работата по оценка на постъпилите оферти и междуведомствената експертна комисия посочи шведската оферта за нови Gripen C/D, като най-добра. В момента Янев е секретар по сигурността и отбраната на президента Радев.

Изключително ще е интересно изказването на командира на ВВС и председател на Борда за управление на проекта генерал-майор Цанко Стойков.

Свързани теми

Предишна публикация
Тече тренировката „Collector’s Item 17“
Следваща публикация
Вертолет на ВВС гаси пожар в района на Сандански
21 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов заяви, че при изгодни условия ще вземе употребявани изтребители

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че предпочита новопроизведен изтребител, но ако условията са особено изгодни, той ще вземе употребяван боен самолет. Това каза той днес, 2 май 2018 г., в сутрешния блок на Нова телевизия.

Президентът Радев: Трудно може да говорим за преговори за новия изтребител

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че след задраскването на състезателната процедура, вече е трудно да се говори за преговори за покупката на нови изтребители за ВВС, които да постигнат добри условия. Това каза той днес, 19 май 2019 г., пред журналисти.

Заместник-министър Запрянов ще посети Швеция за новия изтребител

Делегация на Министерството на отбраната, водена от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, ще бъде на посещение в Швеция на 27 и 28 септември 2018 г. Това съобщават от военното ведомство.

Ресорните комисии в Народното събрание подкрепиха договорите за F-16

Двете ресорни комисии в Народното събрание, тази по отбрана и тази по финанси, очаквано подкрепиха ратификацията на договорите за покупка на изтребителите F-16C/D Block 70. Това стана днес, 17 юли 2019 г.

Разяснителна конференция около проекта за нов изтребител

Конференция за разясняване на изискванията на Министерството на отбраната към новия тип боен самолет бе проведена днес, 30 юли 2018 г., в София. На нея обаче са присъствали само четири от поканените седем държави. Това съобщават от пресцентъра на МО.

Меню