Провали се поръчката за усвояване на ремонта на катапултните кресла на PC-9

28 прочитания

Процедурата за възлагане на обществена поръчка с предмет „Усвояване на изпълнението на регламентни работи на катапултни кресла на самолети PC-9M” се провали. Това се чете в решение на министъра на отбраната от 27 септември 2018 г.

Процедурата се прекратява, тъй като до изтичане на срока за подаване на оферти, не е постъпила нито една.

По неофициална информация, производителят на креслата Martin-Baker, е отказал да участва, тъй като има споразумение с Pilatus, договорите у нас да се поемат от швейцарската компания-производител. От своя страна швейцарците не са подали оферта, най-вероятно защото в момента имат рамково споразумение до 2020 г., което покрива и директния ремонта на креслата на PC-9M, което е по-печеливша дейност, от продажбата на „ноу-хау“.

Поръчката включваше доставка на оборудване и консумативи и извършване на обучение за поддръжка на катапултни седалки Mk CH11A-3/4 на самолети PC-9M, което включва комплексно изпълнение на следните услуги и доставки: Обучение на авиационен инженерно-технически състав, оказване на техническа помощ при извършване на периодично обслужване и войскови ремонт на катапултните седалки Mk CH11A-3/4, както и при изпълнение на сервизни бюлетини, доставка на пиротехнически средства, резервни части и консумативи, необходими за осигуряване на техническото обслужване на катапултните седалки Mk CH11A-3/4, доставка на оборудване (инструмент, контролно-измервателна и контролно-проверовъчна апаратура (КПА/КИА)) за изпълнение на периодично обслужване на катапултните седалки и доставка и/или актуализация на техническа документация.

Стойността на поръчката щеше да достигне до 1,4 млн. лева с ДДС.

Регламентните работи по катапултните кресла на PC-9M са една от основните му ахилесови пети, от към логистика и финанси. Поддръжката им се извършваше от производителя на самолета е доста скъпа. Поради това ВВС отдавна имаха амбиция да поемат поддръжката сами, като купуват само нужните консумативи.

Свързани теми

Предишна публикация
Константин Попов: Сроковете за оценка на новия изтребител може да се удължат
Следваща публикация
ВВС отбелязват празника си с церемонии и дни на отворените врати
28 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню