Унгарски, шведски и чешки изтребители Gripen се срещнаха на учение в Унгария

96 прочитания

От 24 септември до 5 октомври 2018 г., държавите, въоръжени с изтребители Gripen, се срещнаха в унгарската военновъздушна база в Кечкемет за учението Lion Effort, което се провежда на всеки три години.

Целта му е да даде възможност на потребителите на Gripen да повишат оперативните си способности и да практикуват въздушни удари и отбранителни операции по стандартите на НАТО. Домакин на учението тази година беше Унгария, като в него участваха ВВС на Швеция, Чехия и Унгария. Като наблюдатели се присъединиха ВВС на Бразилия и Тайланд.

По време на тазгодишното учение планирането и изпълнението на операциите беше извършвано както в големи, така и в малки групи, с и без визуален контакт. Участниците имаха възможност да развиват тактическото си лидерство и методи за контрол. Във фокуса на учението бяха и интегрираните способности между различните държави.

Най-важната летателна задача включваше сложни операции, изпълнявани в голяма международна група. По време на операциите бяха използвани способностите на изтребителите въздух-въздух и земя-въздух в ситуация, симулираща конфликт, която изисква подготовка и брифинг в международна среда.

„Учението е уникална възможност за държавите, използващи Gripen да споделят своя опит с изтребителя“, каза бригаден генерал Чаба Угрик, командир на авиобазата в Кечкемет.

В учението участва и самолет E-3A AWACS на НАТО за далечно радиолокационно откриване и управление, който беше базиран в Кечкемет специално за целта.

Дванадесети зенитно-ракетен полк „Арабона“ (въоръжен със ЗРК Куб и Mistral) на унгарската армия също се включи в учението.

Lion Effort се провежда веднъж на всеки три години. През 2009 г. домакин на учението беше Унгария, през 2012 г. – Швеция, а през 2015 г. – Чехия. Тази година изтребителите Gripen се върнаха в Кечкемет.

Свързани теми

Предишна публикация
Aero Vodochody представи новия L-39NG
Следваща публикация
Полетя първият сериен KC-390
96 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Индия се отказа от конкурса за еднодвигателни многоцелеви изтребители

Индийското правителство се е отказало да провежда конкурс за покупката на еднодвигателни многоцелеви изтребители и вместо това ще стартира нова процедура, в която ще разглежда и опцията за по-тежки двудвигателни машини. Това съобщава The Times of India.

Полша купува ескадрила F-35, а втората остава за след 2026 г.

Полша ще купи на първо време само една ескадрила от 16 изтребителя F-35A, а останалите машини от този тип ще бъдат договорени след 2026 г. Това е заявил заместник-министъра на отбраната на страната Войчех Скуркевич по време на дебати в Парламента на страната.

ГЕРБ се хвърли в защита на избора на F-16

Очаквано, представители на управляващата партия ГЕРБ се хвърлиха в яростна защита на избора на F-16 за нов боен самолет за ВВС, като обединяващото в изказванията бе, че това не бил политически, а експертен избор. Това стана днес, 22 декември 2018 г.

Открити са останките на японския F-35A

Японските въоръжени сили са заявили, че в Тихия океан са намерени останките от изчезналия изтребител F-35A. Те са били открити през нощта от кораби и самолети, които са издирвали машините.

Меню