Унгарски, шведски и чешки изтребители Gripen се срещнаха на учение в Унгария

94 прочитания

От 24 септември до 5 октомври 2018 г., държавите, въоръжени с изтребители Gripen, се срещнаха в унгарската военновъздушна база в Кечкемет за учението Lion Effort, което се провежда на всеки три години.

Целта му е да даде възможност на потребителите на Gripen да повишат оперативните си способности и да практикуват въздушни удари и отбранителни операции по стандартите на НАТО. Домакин на учението тази година беше Унгария, като в него участваха ВВС на Швеция, Чехия и Унгария. Като наблюдатели се присъединиха ВВС на Бразилия и Тайланд.

По време на тазгодишното учение планирането и изпълнението на операциите беше извършвано както в големи, така и в малки групи, с и без визуален контакт. Участниците имаха възможност да развиват тактическото си лидерство и методи за контрол. Във фокуса на учението бяха и интегрираните способности между различните държави.

Най-важната летателна задача включваше сложни операции, изпълнявани в голяма международна група. По време на операциите бяха използвани способностите на изтребителите въздух-въздух и земя-въздух в ситуация, симулираща конфликт, която изисква подготовка и брифинг в международна среда.

„Учението е уникална възможност за държавите, използващи Gripen да споделят своя опит с изтребителя“, каза бригаден генерал Чаба Угрик, командир на авиобазата в Кечкемет.

В учението участва и самолет E-3A AWACS на НАТО за далечно радиолокационно откриване и управление, който беше базиран в Кечкемет специално за целта.

Дванадесети зенитно-ракетен полк „Арабона“ (въоръжен със ЗРК Куб и Mistral) на унгарската армия също се включи в учението.

Lion Effort се провежда веднъж на всеки три години. През 2009 г. домакин на учението беше Унгария, през 2012 г. – Швеция, а през 2015 г. – Чехия. Тази година изтребителите Gripen се върнаха в Кечкемет.

Свързани теми

Предишна публикация
Aero Vodochody представи новия L-39NG
Следваща публикация
Полетя първият сериен KC-390
94 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Финансовият министър заяви, че България може да си позволи да плати изтребителите накуп

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че ако не се постигне споразумение за разсрочено плащане България може да си позволи да плати осемте F-16 накуп, като определи цената от 2 млрд. лева, като голяма, но покупката на изтребители била нужна. Това каза той днес, 7 юни 2019 г., пред журналисти.

Saab представи агресорски вариант на Gripen

Шведската отбранителна компания Saab представи нов вариант на своя многоцелев изтребител Gripen. Машината, която е назована Gripen Aggressor, е предназначена да изпълнява агресорски задачи при обучението на пилоти-изтребители.

Индонезия няма пари за Rafale

Индонезия няма яснота как ще финансира покупката на многоцелевите изтребители Rafale, което води до замразяването…
Меню