Гръцките ВВС ще охраняват небето на Македония

1K прочитания

Гръцките ВВС ще извършват мисията „ер полисинг” над Македония, след присъединяването на страната в НАТО. За това са се споразумели днес, 2 април 2019 г., премиерите на Гърция и Македония.

Алексис Ципрас и Зоран Заев са подписали военна спогодба, която урежда и мисията „ер полисинг” над Македония. Документът предвижда след влизането на страната в НАТО, охраната на македонското въздушно пространство в рамките на интегрираната система за ПВО и ПРО на НАТО да се извършва от гръцките ВВС.

„Нашата страна няма авиация и защита на нашето небе. Това означава, че един от нашите съседи, който е страна-членка на НАТО, трябва да направи това. Вече имаме сътрудничество с България за танкове и учения, с Турция за образоване на нашите кадри от армията, а с Гърция сега имаме договор тя да пази нашето небе, за да бъде обезпечена сигурност и стабилност. Това е добре за всички, за целия регион, НАТО се грижи за това. Когато нямате авиация, стигате до съседите си“, заявява македонския премиер Заев.

Неговият гръцки колега е заявил, че охраната ще се извършва абсолютно безплатно.

„Компенсацията ще бъде в по-голямата стабилност на нашия регион. Това получаваме в замяна. Искаме съсед, който е стабилен от гледна точка на политиката и сигурността. Гърция притежава най-добрите умения и познания в областта на авиацията. Ние имаме възможностите, способността да подкрепяме Северна Македония в нейните усилия за гарантиране на стабилност и сигурност“, подчерта гръцкият премиер.

Освен това Гърция ще предоставя радарна информация на Македония, както и ще обучава персонал.

Македонските ВВС (официалното им название е Въздухоплавателна бригада, подчинени на Съвместното оперативно командване) никога не са притежавали изтребители. Единственият боен самолет, който е експлоатиран от тях е бил Су-25, който за кратко бе на служба в началото на този век, около размириците свързани с бунтовете на етническите албанци през 2001 г. В момента македонските ВВС използват само вертолети Ми-17, Ми-24, Bell 206, както и учебни самолети Zlin 242.

Процесът по приемане на Македония в НАТО тече в момента. Сега се чака одобрение за това от законодателните органи на всички 29 членки. След това страната ще получи официална покана и дата за присъединяване.

Свързани теми

Предишна публикация
Кралските ВВС пенсионираха Tornado
Следваща публикация
САЩ спряха доставянето на оборудване за турските F-35
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Пентагонът има проблем с цената на поддръжката на F-35

Цената на поддръжката на F-35 заплашват да се превърнат в непосилни за САЩ и това е най-голямото предизвикателство. Това е заявила Елън Лорд, новият ръководител на отдела на Пентагона за придобиване и поддръжка, цитирана от Defense News.

Saab представи агресорски вариант на Gripen

Шведската отбранителна компания Saab представи нов вариант на своя многоцелев изтребител Gripen. Машината, която е назована Gripen Aggressor, е предназначена да изпълнява агресорски задачи при обучението на пилоти-изтребители.

Плевнелиев: Ако се откажем от F-16, това е национален провал

Бившият президент Росен Плевнелиев (2012 – 2017) начерта апокалиптични картини, ако се стигне до отказ от покупката на F-16 и заяви, че това ще е национален провал, който ще доведе до геополитическа изолация. Това каза той днес, 9 юни 2019 г. в предаването „Денят започва“ по БНТ1.

Премиерът Борисов: И мен ме е страх да летя в лошо време

„Така, че моите уважения към неразположението им (на военните пилоти – бел. ред.). Да, времето е лошо и мен ме е страх в такова време да летя, но летя, когато имам задача”, така премиерът Бойко Борисов коментира днес, 25 октомври 2017 г., вчерашния случай в авиобаза Граф Игнатиево.

Меню