Гръцките ВВС ще охраняват небето на Македония

1K прочитания

Гръцките ВВС ще извършват мисията „ер полисинг” над Македония, след присъединяването на страната в НАТО. За това са се споразумели днес, 2 април 2019 г., премиерите на Гърция и Македония.

Алексис Ципрас и Зоран Заев са подписали военна спогодба, която урежда и мисията „ер полисинг” над Македония. Документът предвижда след влизането на страната в НАТО, охраната на македонското въздушно пространство в рамките на интегрираната система за ПВО и ПРО на НАТО да се извършва от гръцките ВВС.

„Нашата страна няма авиация и защита на нашето небе. Това означава, че един от нашите съседи, който е страна-членка на НАТО, трябва да направи това. Вече имаме сътрудничество с България за танкове и учения, с Турция за образоване на нашите кадри от армията, а с Гърция сега имаме договор тя да пази нашето небе, за да бъде обезпечена сигурност и стабилност. Това е добре за всички, за целия регион, НАТО се грижи за това. Когато нямате авиация, стигате до съседите си“, заявява македонския премиер Заев.

Неговият гръцки колега е заявил, че охраната ще се извършва абсолютно безплатно.

„Компенсацията ще бъде в по-голямата стабилност на нашия регион. Това получаваме в замяна. Искаме съсед, който е стабилен от гледна точка на политиката и сигурността. Гърция притежава най-добрите умения и познания в областта на авиацията. Ние имаме възможностите, способността да подкрепяме Северна Македония в нейните усилия за гарантиране на стабилност и сигурност“, подчерта гръцкият премиер.

Освен това Гърция ще предоставя радарна информация на Македония, както и ще обучава персонал.

Македонските ВВС (официалното им название е Въздухоплавателна бригада, подчинени на Съвместното оперативно командване) никога не са притежавали изтребители. Единственият боен самолет, който е експлоатиран от тях е бил Су-25, който за кратко бе на служба в началото на този век, около размириците свързани с бунтовете на етническите албанци през 2001 г. В момента македонските ВВС използват само вертолети Ми-17, Ми-24, Bell 206, както и учебни самолети Zlin 242.

Процесът по приемане на Македония в НАТО тече в момента. Сега се чака одобрение за това от законодателните органи на всички 29 членки. След това страната ще получи официална покана и дата за присъединяване.

Свързани теми

Предишна публикация
Кралските ВВС пенсионираха Tornado
Следваща публикация
САЩ спряха доставянето на оборудване за турските F-35
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Saab още не е решил дали ще даде оферта в Канада

Компанията Saab още няма решение за това, дали ще подаде оферта в канадския конкурс за нов многоцелев изтребител. Това съобщава местното издание The Canadian Press, позовавайки се на представители на фирмата.

Saab представи агресорски вариант на Gripen

Шведската отбранителна компания Saab представи нов вариант на своя многоцелев изтребител Gripen. Машината, която е назована Gripen Aggressor, е предназначена да изпълнява агресорски задачи при обучението на пилоти-изтребители.

Меню