Полетя първият сериен KC-390

27 прочитания

Първият сериен военно-транспортен самолет Embraer KC-390 изпълни първия си полет и се присъедини към двата прототипа, които участват в изпитателната програма. Това съобщава Flightglobal.

От производителя Embraer съобщават, че в рамките на договора с бразилските ВВС, самолетът ще участва в изпитателната програма, която има вече натрупани 1900 часа във въздуха. Очаква се скоро машината да получи цивилен типов сертификат за летателна годност от бразилската гражданска авиационна администрация ANAC.

Embraer не дават повече детайли за това, как е протекал полета на самолета, каква е била продължителността му и задачите, които са изпълнени. По-рано от самолетостроителя казаха, че първият сериен KC-390 ще бъде доставен на бразилските ВВС през първата половина на 2019 г. – около половин година забавяне, спряно оригиналния график.

Програмата за създаването на KC-390 вървеше, през повечето време, в рамките на обявения график, докато през май 2018 г., първият прототип не излезе от полосата по време на кацане, което го повреди тежко.

След инцидента, започнаха да се натрупват забавяния, които доведоха и до това, че Embraer докладва оперативна захуба от близо $130 млн. за второто тримесечие на годината. Инцидентът се разследва.

Бразилските ВВС имат поръчка за 28 броя KC-390. Освен това са събрани и писма за намерения за още 38 машини – 12 за Колумбия, по шест за Аржентина, Португалия и Чили и два за Чехия. Освен това цивилният оператор SkyTech е заявил шест машини в гражданско изпълнение.

KC-390 изпълни първия си полет на 3 февруари 2015 г. Проектът бе стартиран през далечната 2006 г. и първоначално трябваше да се базира на цивилното семейство от регионални джетове E-Jet, но през 2009 г. Embraer се отказа от този подход и направи военно-транспортен самолет от нулата.

Свързани теми

Предишна публикация
Унгарски, шведски и чешки изтребители Gripen се срещнаха на учение в Унгария
Следваща публикация
Полетите с F-35 са спрени за технически прегледи
27 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Анализ в 24-та авиобаза

На 15 януари 2021 г. на летище Крумово се проведе годишен анализ на дейността на…

Embraer обяви доставките си за 2018 г.

Бразилският самолетостроител Embraer обяви, че през миналата 2018 г. е доставил 90 пътнически самолета и 91 бизнесджета. Що се отнася до доставките на пътнически машини, те са в рамките на очакваните, но на крайните клиенти са дадени по-малко от планираните бизнесджетове.

Подписаха договор за логистична поддръжка за българските C-27J

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и вицепрезидентът по продажби и поддръжка за клиенти на италианската компания Leonardo размениха днес, 4 май 2018 г., Допълнително споразумение към Рамковото споразумение, сключено между Министерството на отбраната и италианската компания, за интегрирана логистична поддръжка на самолети C-27J Spartan и втори конкретен договор към рамковото споразумение. Това стана на церемония в Министерството на отбраната.

Меню