Нарастваща истерия в общественото пространство около покупката на нов боен самолет

76 прочитания

С наближаването на момента, в който правителството ще обяви кой ще е новия боен самолет за българските ВВС, в общественото пространство трайно започва да се настанява истерична риторика по темата. В последните дни тонът, с който се обсъжда темата започва да се изостря и има първите признаци на кампания за очерняне на един от кандидатите.

Тон на истерията сякаш зададе президента Росен Плевнелиев (2012 – 2017 г.), който в събота (13 октомври) се впусна в почти 10-минутна тирада в ефира в защита покупката на F-16, като многократно заяви големите си притеснения, че страната няма да купи типа, а вместо това е щял да бъде купен шведския Gripen. Тогава той атакува военната експертиза и призова за чисто политическо решение.

В понеделник (15 октомври) действащият президент Румен Радев призова за „радиомълчание” по темата, докато не приключи работата на експертната комисия. Радев оправда това с необходимостта от поддържане на атмосфера на „прозрачност, обективност и равнопоставеност”.

Радев обаче веднага бе атакуван от сдружението с нестопанска цел „Атлантически съвет на България”, което заяви, че призива на президента е руски/съветски военен прийом, който цели въвеждане в заблуждение.

„Атлантически съвет на България” бе основан през миналото лято и е известен с честите си позиции по тема на отбраната и сигурността. Като съпредседател на сдружението фигурира името на Тодор Тагарев, бивш служебен министър на отбраната. В управителния съвет влизат още и Александър Йорданов, бивш председател на НС, Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката и бивш кандидат за президент и пенсионираният генерал Съби Събев.

Позицията на сдружението бе озвучена и от Илиян Василев, бивш посланик в Русия и настоящ анализатор.

„Решението по изтребителите е Рубикон за българската армия и за членството ни в НАТО. С позицията си и открития лобизъм в полза на Русия и на „Грипен” той загуби правото да иска каквото и да било, защото дискредитира позицията си като независим арбитър. Тъй като изборът в последна сметка няма как да не бъда политически, това се признава от всички, „радиомълчанието“ е предпоставка за изолация на обществото от този процес, за държането му „на тъмно“, докато русофилското лоби и лично президентът се опитват да мобилизират и консолидират подкрепа за „Грипен”, за да изпълня желанието на Москва”, написа Василев.

В същото време, „Атлантическия съвет на България” започна да се опитва да лансира хаштага #РусофилиЗаГрипен в социалната мрежа Facebook.

За сега, своеобразна кулминация на тези истерии е конференция за хибридните заплахи срещу България организирана на 16 и 17 октомври 2018 г. от катедра „Политология“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски “ и „Атлантическия съвет на България”.

Но конференцията, на която са говорили Росен Плевнелиев, Иван Костов, Александър Йорданов, Тодор Тагарев, Велизар Шаламанов, Николай Ненчев, Съби Събев и други, е била ясно изложена позицията, че шведския Gripen е избор на Москва, а единствения добър избор за България е F-16.

Всичко това бе обобщено от доцент Момчил Дойчев, преподавател по политология, който е сред организаторите на конференцията, в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“.

„Участниците в днешната конференция показаха заплахата от една такава радиотишина, защото тя означава да се запази мълчание, за да може политическото задкулисие на тъмно и без знанието на българския народ и без никакъв експертен анализ да вземе решение за Gripen, което е и руското желание”, разказа Дойчев в ефира на TV+.

Отново на същата конференция, бившият военен министър Николай Ненчев, пък е заявил, че всеки избор, различен от F-16 е безопасен за Русия. Цялото му изказване може да се прочете тук.

За да бъде какафонията пълна, в надприказването се включи и колоритният депутат от БСП Александър Симов:

„Цената за прословутите самолети F-16 започва да става все по-солена, защото търговците на военна техника през година-две трябва да изтупват джобовете си и да раздават комисионни у нас на медийните си агенти за влияние”, написа Симов в профила си във Facebook и атакува позициите на Плевнелиев и Илиян Василев, като ги нарече още „рекламни агенти”.

Какъв ще е избора на България и как той ще бъде обоснован предстои да видим до края на годината, но нарастващата истеризация и профанизация на дебата вече се усеща ясно, както и силната мообилизация на определени кръгове в полза на един от кандидатите.

Свързани теми

Предишна публикация
Тодор Тагарев атакува отново процеса за избор на нов изтребител
Следваща публикация
Правителството отпусна почти 1 млн. за поддръжка на A319 от състава на АО28
76 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Примиерът Борисов: По-бързо да приключваме конкурсите, че да получим новата техника

Премиерът Бойко Борисов демонстрира ентусиазъм за бързо приключване на трите големи проекта за превъоръжаване и започването на получаването на нова бойна техника за Въоръжените сили. Това каза той днес, 9 август 2018 г. на закриването на съвместната военна тренировка Platinum Lion.

Димитър Стоянов: САЩ ни предупредиха да не режем пакета на F-16

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството, бивш началник-щаб на ВВС заяви в ефира на bTV, че Съединените щати са ни предупредили да не режем прекалено пакета по сделката за F-16, защото това ще застраши реализирането ѝ.

Президентът Радев призова за „радиомълчание” по темата за новия изтребител

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев призова официалните лица да запазят мълчание по темата за придобиването на нов боен самолет, докато не приключи работа комисията, която оценява офертите. Това каза той днес, 15 октомври 2018 г.

Полетя модернизиран гръцки F-16

Дебютният си полет извърши първият модернизиран до стандарта V гръцки изтребител F-16. Това съобщи днес,…

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО Парламентът одобри преговорите за F-16

След ожесточен дебат и максимална мобилизация от страна на ГЕРБ, Народното събрание даде разрешение на правителството да води преговори за покупката на нови F-16, без да се съобразяват с ограниченията от Проекта за инвестиционен разход от миналата година. Това стана днес, 16 януари 2019 г.

Министър Каракачанов: С влизането на новия изтребител няма да свалим веднага МиГ-29 от въоръжение

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че влизането на въоръжение на нов изтребител не означава, че веднага ще бъде свален от въоръжение МиГ-29. Това изказване направи той днес, 19 април 2018 г., след заседанието на КСНС.

Меню