Тодор Тагарев атакува отново процеса за избор на нов изтребител

123 прочитания

Бившият служебен министър на отбраната Тодор Тагарев атакува тежко процеса за избор на нов боен самолет, като в ефира на Bulgaria ON AIR, той се усъмни в експертната комисия, обвини администрацията на президента в лобизъм и се обяви за геостратегически критерии в избора.

„Аз намирам за леко необичайна тази теза за „радиомълчанието”, тъй като има твърде много въпроси, които не са дискутирани, които експертната общност и политиците не са запознати с тези въпроси и е хубаво те да бъдат добре запознати, тъй като тук става въпрос за един значителен обем от средства идващи от нашите данъци. Да мълчим и да чакаме някаква група, работеща по неясна методика и неясни критерии, в неясни срокове да каже какво става…”, каза Тагарев.

Припомняме, че в началото на седмицата президента Радев призова за „радиомълчание” по темата за новия изтребител, до приключване на оценяването на офертите. Тезата му бе приета и от военния министър Каракачанов, който също заяви, че е добре да се изчака работата на експертната комисия.

Острите оценки на Тагарев към военната експертиза не са новост. През ноември 2016 г. той заяви, че проектът за нов изтребител е твърде сложен за да се оставя в ръцете на военните. През юли 2017 г. пък той каза, че военната експертиза била високомерна и не се вслушвала в неговото мнение.

Самият Тагарев бе отстранен от директорската му позиция в Института по отбрана през март 2017 г. Служебният министър на отбраната Стефан Янев тогава обясни, че Тагарев е опитвал неправомерно да влияе на проектите за нов изтребител и нова бойна машина на пехотата. Тогава Тагарев с половин уста опита да отрече, но бившия министър на отбраната Николай Ненчев потвърди, че той е правил такива неща, тъй като това му била работата. Престоя на Тагарев в Института по отбрана вървеше със своите полемики, поради промяна на изискванията за заемащия длъжност „директор“, които позволиха бързо назначение на Тагарев и съмненията за влиянието му върху големите отбранителни проекти.

„Колеги ми обърнаха внимание, че високопоставено лице от администрацията на президента е нарушила радиомълчанието. Бившият ръководител на проекта и сега главен секретар е коментирал с изключително сериозни тези и там очевидно личи от неговата теза, че той се придържа много стриктно към една от офертите и атакува всякаква идея за дискусия”, каза още Тагарев.

Бившият служебен министър, назначен от президента Плевнелиев, вероятно има предвид изказване в социалната мрежа Facebook на Димитър Стоянов, в което той коментира статия на пенсионирания генерал Съби Събев. В статията Събев се отдава на сравнения между Gripen C и F-16V. Стоянов, който е и главен секретар на Президентството, посочва в изказването си редица неточни данни и задава серия от уточняващи въпроси към Събев. Тази бележки, явно е приета доста навътре от Тагарев, който фактически обвинява Стоянов в лобизъм.

Интересно е, че изказването на Тагарев наподобява израза „крадеца вика, дръжте крадеца”. В последната седмица сдружението с нестопанска цел „Атлантически съвет на България” води почти истерична кампания в полза на F-16 и непрекъснато атакува Gripen. Тагарев е съпредседател на сдружението.

„Нямам информация да са включени геостратегическите критерии за избор – в какви операции ще участваме, с кой ще участваме, срещу кого. Тези критерии ми се струва, че отсъстват”, разяснява Тагарев.

По въпроса за т.нар. „геостратегически критерии”, Тагарев изрази надежда, че те могат да се вземат под внимание при работата на т.нар. „политико-военна група”, но те не можели да предопределят избора.

Той обясни, че един от самолетите има много по-голям радиус на действие. И ако сме купили по-евтиния самолет (явно се има предвид Gripen – бел. ред.) и го базираме в Граф Игнатиево, то той можело да не може да стигне до мястото, където трябва да действа или ако стигне там, той трябва да се върне веднага. Това според Тагарев можело да принуди България да ремонтира някакво летище в близост, чийто ремонт да излезе между милиард и половин милиард.

Така Тагарев практически повтори тезата, че F-16 има два пъти голям радиус на действие. Този въпрос често се обсъжда в момента, но не се дават точни разчети по въпроса (профил на мисията, боен товар, скорости и други подобни), а просто се повтарят маркетингови точки, които бяха изказани например от представители на Lockheed Martin при скорошната им презентация на F-16 в България. Разчетите на Тагарев за влагане на стотици милиони левове в ремонт на някакво летище, също будят учудване. Също така, не става ясно за кое летище иде реч и до къде е близо то.

Тагарев обсъди и въпроса за експлоатацията на изтребителя МиГ-29 в България:

„Колкото по-малко се ползва, толкова по-добре. Въпросът не е със самолета, а със зависимостите, които поддръжката на този самолет ни създава. Ние разчитаме на държава, която е обявила НАТО, респективно нас за враг и няма какво да се лъжем. Защо си мислим, че ако стане нещо Русия ще ни ремонтира самолетите?”

Свързани теми

Предишна публикация
Скромен ръст на военния бюджет и неясноти около финансирането на програмите за превъоръжаване
Следваща публикация
Португалия избра AW119 за заместник на Alouette III
123 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ГЕРБ пита министър Каракачанов изпълнява ли препоръките на „Комисията „Gripen”

Трима депутати от ГЕРБ са задали парламентарен въпрос на министъра на отбраната Красимир Каракачанов дали повереното му ведомство изпълнява препоръките от окончателния доклад на „Комисията „Gripen”.

Министър Каракачанов се оплака, че има опит за саботаж на поддръжката на МиГ-29

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се оплака, че външни фактори се опитват да саботират сключването на договор за поддръжката на българските изтребители МиГ-29. Това той заяви в предаването „Годината” по Дарик радио днес, 16 декември 2017 г.

Меню