Белгия ще избере F-35

14 прочитания

Белгийското правителство е избрало F-35A за замяна на остарелите F-16 MLU и в момента обмисля как да поднесе новината на белгийското общество. Това съобщава белгийската информационна агенция Belga, позовавайки се на няколко свои източника в правителствените среди на страната.

През март 2017 г. правителството на Белгия стартира процедура за избор на нов боен самолет. Търсеше се покупката на 34 многоцелеви изтребителя в рамките на бюджет от €3,6 млрд. В крайна сметка оферти бяха получени само за F-35 и Eurofighter, а Франция реши да оферира Rafale в рамките на отделно предложение.

Американската оферта за F-35 е била валидна до 14 октомври, но според Belga, тя е била удължена до края на месеца, за да се даде възможност правителството да обяви решението си в най-удобния момент.

Белгийското правителство вече е било запознато с оценките на офертите и според източниците на Belga, е било взето решение да покупка на F-35, но в същото време се търси най-точния начин по който да се формулира избора.

През юни 2018 г. белгийският министър председател Шарл Мишел отложи избора на нов изтребител за октомври, след като в процеса се бяха натрупали не малко скандали, които започнаха през пролетта.

В края на март 2018 г. стана ясно, че белгийското МО е укрило доклад на Lockheed Martin, според който достатъчно на брой белгийски F-16 MLU могат да останат на служба до 2030 г. след преминаване на процедури по удължаване на ресурса им по часове. До тогава белгийското МО и военните в страната, твърдяха, че белгийските F-16 са в крайно лошо състояние и трябва да се пенсионират около 2023 г.

Междувременно се породиха много съмнения, че белгийското МО, което се доминира от фламандски политици, открито фаворитизира покупката на F-35A с цел сближаване с Холандия, която оперира с типа и „купуване” на спокойствие от САЩ по темата за военните разходи. Белгия отделя едва 0,92% от БВП за отбрана и няма намерение да повишава процента.

Франция избра да не участва пряко в процеса, а да се опита да предложи на Белгия директна сделка за Rafale, която включва дълбока кооперация между двете страни при производството на изтребителя и във военно отношение, както и участие в бъдещия германо-френски проект за боен самолет от следващо поколение FCAS.

Франция дори е гарантирала, че Белгия ще получи 34 изтребителя в рамките на бюджета си от €3,6 млрд. и че може да получи и палубни Rafale M, които да се базират на френския самолетоносач и да участват в различни международни операции.

Белгийският военен министър Стефан Вандерпут откровено саботираше френските опити за коопериране, като първоначално нарече предложението им „твърде хубаво за да е истина”, а след това каза, че френската страна е предоставила само няколко страници с информация. В последствие стана ясно, че френското предложение е с обем от 3000 страници и то е било фактически скрито от белгийското МО.

Свързани теми

Предишна публикация
Индонезия ще се опита да предоговори участието си в K-FX
Следваща публикация
Португалия избра AW119 за заместник на Alouette III
14 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полша подписа за 32 изтребителя F-35

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак (на снимката) подписа днес, 31 януари 2020 г., договор за покупката на 32 изтребителя F-35A. Неговата стойност е $4,6 млрд.

Израел призна, че е използвал F-35I в реален бой

Израел призна, че е използвала своите изтребители от следващо поколение F-35I Adir в реални боеве. Това стана днес, 22 май 2018 г., а признанието е на командирът на израелските ВВС.

Полша ускорява подмяната на Су-22 и МиГ-29

Министърът на отбраната на Полша Мариуш Блашчак е заяви, че планира да се ускори процеса по замяна на бойните самолети Су-22 и МиГ-29 с нов западен многоцелев изтребител. Това съобщава Flightglobal.

Lockheed вижда пазар за 4600 броя F-35

Американският самолетостроител Lockheed Martin смята, че има пазар за 4600 броя F-35 в световен мащаб. Това съобщава Flightglobal.

Меню