Катар започна плащания по договора за Eurofighter и Hawk

21 прочитания

Катар е започнал да прави плащания по сделката за придобиване на 24 многоцелеви изтребители Eurofighter Typhoon и девет реактивни учебно-тренировъчни самолети BAE Systems Hawk. С това практически е започнало изпълнението на договора.

Катар обяви, че купува 24 многоцелеви изтребители Eurofighter през миналия септември и подписа договор през декември. В последствие добави към сделката и девет броя Hawk.

BAE Systems обяви, че стойността на цялата сделка е около £5 млрд. (€5,6 млрд.), а катарската страна вече е започнала да превежда суми по нея. В договора влиза не само доставката на самолетите, но и обучение и логистика.

Очаква се първите доставки на Eurofighter и Hawk да започнат през 2022 г.

По приключването на договора имаше някои въпросителни, тъй като британското правителство трябваше да осигури държавни гаранции за отпускане на заем на Катар. Детайлите явно са били изчистени вече.

Така Катар финализира и третата си голяма сделка за придобиване на модерни многоцелеви изтребители. Страната вече подписа за 36 броя Rafale и още толкова F-15QA.

Катар става поредния клиент на Eurofighter в Близкия изток. В момента изтребителя се експлоатира от Саудитска арабия и Оман, а Кувейт чака първите си доставки.

Сделката с Катар ще удължи живота на производствените линии във Великобритания, както на Eurofighter, така и на Hawk.

Свързани теми

Предишна публикация
Сърбия иска китайски въоръжени БЛА
Следваща публикация
Тайланд поръчва допълнителни H225M
21 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция модернизира около 120 от своите F-16

Гърция ще модернизира около 120 от своите изтребители F-16C/D до стандарта F-16V. Това стана ясно днес, 17 октомври 2017 г., по време на визитата на гръцкия премиер Алексис Ципрас в САЩ.

Франция поръчва нови Rafale и NH90

Франция ще поръча 12 многоцелеви изтребителя Rafale, за заместване на пласираните в Гърция употребявани машини…

Швеция обмисля да запази Gripen C/D до 2035 г.

Швеция обмисля да запази част от своя флот от Gripen C/D за по-дълъг период, отколкото сега планирания, с цел запазване на броя бойни самолети, които в момента са на въоръжение в шведските ВВС. Това съобщава Flightglobal.

Меню