Катар започна плащания по договора за Eurofighter и Hawk

13 прочитания

Катар е започнал да прави плащания по сделката за придобиване на 24 многоцелеви изтребители Eurofighter Typhoon и девет реактивни учебно-тренировъчни самолети BAE Systems Hawk. С това практически е започнало изпълнението на договора.

Катар обяви, че купува 24 многоцелеви изтребители Eurofighter през миналия септември и подписа договор през декември. В последствие добави към сделката и девет броя Hawk.

BAE Systems обяви, че стойността на цялата сделка е около £5 млрд. (€5,6 млрд.), а катарската страна вече е започнала да превежда суми по нея. В договора влиза не само доставката на самолетите, но и обучение и логистика.

Очаква се първите доставки на Eurofighter и Hawk да започнат през 2022 г.

По приключването на договора имаше някои въпросителни, тъй като британското правителство трябваше да осигури държавни гаранции за отпускане на заем на Катар. Детайлите явно са били изчистени вече.

Така Катар финализира и третата си голяма сделка за придобиване на модерни многоцелеви изтребители. Страната вече подписа за 36 броя Rafale и още толкова F-15QA.

Катар става поредния клиент на Eurofighter в Близкия изток. В момента изтребителя се експлоатира от Саудитска арабия и Оман, а Кувейт чака първите си доставки.

Сделката с Катар ще удължи живота на производствените линии във Великобритания, както на Eurofighter, така и на Hawk.

Свързани теми

Предишна публикация
Сърбия иска китайски въоръжени БЛА
Следваща публикация
Тайланд поръчва допълнителни H225M
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Русия все още преговаря с ОАЕ за различни изтребителни програми

Русия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) продължават с преговорите за покупката на тежките изтребители Су-35, както и за създаването на нов лек изтребител от следващо поколение. Това съобщава РИА Новости, цитирайки Дмитрий Шугаев, директор на Федералната служба по военно-техническо сътрудничество.

Русия предлага МиГ-35 на Аржентина

Русия официално е предложила на Аржентина да купи многоцелеви изтребители МиГ-35. Това съобщава аржентинското издание…
Меню