Катар започна плащания по договора за Eurofighter и Hawk

28 прочитания

Катар е започнал да прави плащания по сделката за придобиване на 24 многоцелеви изтребители Eurofighter Typhoon и девет реактивни учебно-тренировъчни самолети BAE Systems Hawk. С това практически е започнало изпълнението на договора.

Катар обяви, че купува 24 многоцелеви изтребители Eurofighter през миналия септември и подписа договор през декември. В последствие добави към сделката и девет броя Hawk.

BAE Systems обяви, че стойността на цялата сделка е около £5 млрд. (€5,6 млрд.), а катарската страна вече е започнала да превежда суми по нея. В договора влиза не само доставката на самолетите, но и обучение и логистика.

Очаква се първите доставки на Eurofighter и Hawk да започнат през 2022 г.

По приключването на договора имаше някои въпросителни, тъй като британското правителство трябваше да осигури държавни гаранции за отпускане на заем на Катар. Детайлите явно са били изчистени вече.

Така Катар финализира и третата си голяма сделка за придобиване на модерни многоцелеви изтребители. Страната вече подписа за 36 броя Rafale и още толкова F-15QA.

Катар става поредния клиент на Eurofighter в Близкия изток. В момента изтребителя се експлоатира от Саудитска арабия и Оман, а Кувейт чака първите си доставки.

Сделката с Катар ще удължи живота на производствените линии във Великобритания, както на Eurofighter, така и на Hawk.

Свързани теми

Предишна публикация
Тайланд поръчва допълнителни H225M
Следваща публикация
Сърбия иска китайски въоръжени БЛА
28 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Путин поиска покупката на 76 броя Су-57 до 2028 г.

Руският президент Владимир Путин заяви днес, 15 май 2019 г., че в най-скоро време страната му ще поръча 76 изтребителя от пето поколение Су-57. Машините трябва да бъдат доставени до 2028 г.

Канада подписва за нов изтребител през 2021 г.

Кралските канадски ВВС ще пуснат запитване за даване на оферти (RFP) за доставка на нов изтребител през 2019 г., а подписването на договора се очаква през 2021 г. Това съобщава Flightglobal.

ОАЕ модернизира своите F-16

Обединените арабски емирства (ОАЕ) обявиха, че ще вложат $1,6 млрд. за модернизация и поддръжка на своя флот от изтребители F-16. Това бе обявено по време на авиационното изложение, което върви в момента в Дубай.

Румъния получи още два F-16 MLU

Румънските ВВС получиха още два употребявани F-16 MLU, които се присъединяват към вече наличните 14…

Lockheed Martin ребрандира F-16 за конкурса в Индия

Lockheed Martin предлага на Индия нова вариация на F-16 Block 70, която ще бъде известна под индекса F-21. Това компанията обяви днес, 20 февруари 2019 г., в рамките на изложението Aero India, което се провежда в момента.

Меню