Катар започна плащания по договора за Eurofighter и Hawk

29 прочитания

Катар е започнал да прави плащания по сделката за придобиване на 24 многоцелеви изтребители Eurofighter Typhoon и девет реактивни учебно-тренировъчни самолети BAE Systems Hawk. С това практически е започнало изпълнението на договора.

Катар обяви, че купува 24 многоцелеви изтребители Eurofighter през миналия септември и подписа договор през декември. В последствие добави към сделката и девет броя Hawk.

BAE Systems обяви, че стойността на цялата сделка е около £5 млрд. (€5,6 млрд.), а катарската страна вече е започнала да превежда суми по нея. В договора влиза не само доставката на самолетите, но и обучение и логистика.

Очаква се първите доставки на Eurofighter и Hawk да започнат през 2022 г.

По приключването на договора имаше някои въпросителни, тъй като британското правителство трябваше да осигури държавни гаранции за отпускане на заем на Катар. Детайлите явно са били изчистени вече.

Така Катар финализира и третата си голяма сделка за придобиване на модерни многоцелеви изтребители. Страната вече подписа за 36 броя Rafale и още толкова F-15QA.

Катар става поредния клиент на Eurofighter в Близкия изток. В момента изтребителя се експлоатира от Саудитска арабия и Оман, а Кувейт чака първите си доставки.

Сделката с Катар ще удължи живота на производствените линии във Великобритания, както на Eurofighter, така и на Hawk.

Свързани теми

Предишна публикация
Тайланд поръчва допълнителни H225M
Следваща публикация
Сърбия иска китайски въоръжени БЛА
29 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Румъния е получила оферти за допълнителни F-16

Румъния е получила няколко оферти за допълнителни изтребители F-16 и в момента се водят преговори с потенциалните доставчици. Това е заявил румънският военен министър Михай Фифор в петък, 11 май 2018 г.

Airbus очаква нови германски поръчки за Eurofighter

Airbus Defense and Space очаква в скоро време допълнителни поръчки от Германия за Eurofighter и разчита на повече инвестиции в европейските отбранителни компании. Това заявява изпълнителният директор на компанията Дирк Хоке в интервю за германския вестник Handelsblatt.

Доставиха стотния Су-35

Произведен е стотният сериен изтребител Су-35С. Самолета е бил предаден на ВКС на Русия днес, 11 декември 2018 г. по време на церемония в завода на Сухой в Комсомолск на Амур като част от последната партида за 2018г. Това съобщават от ОАК.

Катар подарява VIP Boeing 747 на Турция

Правителството на Катар е подарило на Турция един четиридвигателе Boeing 747-8I във VIP конфигурация. Това съобщава FlightGlobal, позовавайки се на собствени източници.

Меню