80% от наличните F-35 продължава да летят, останалите ще чакат подмяна на горивопроводи

16 прочитания

Около 80% от наличните изтребители от пeто поколение Lockheed Martin F-35 са получили разрешение да продължат с летателните си операции, но останалите трябва да преминат през подмяна на горивопроводите. Това е станало ясно, след прегледа на целия флот от F-35, който бе извършен през миналата седмица.

Всички около 320 броя F-35, произведени до момента, бяха спрени от полети на 11 октомври 2018 г., като им беше назначена инспекция на горивопроводите, във връзка с инцидента от края на септември, при който се разби американски F-35B.

Предполага се, че инцидентът е свързан с горивопроводите в двигателя Pratt & Whitney F135. Всички изтребители, при които са открити проблемни горивопроводи са спрени от полети. Сегашните запаси от тази част няма да са достатъчни за подмяната на горивопроводите при проблемните около 60 – 65 изтребителя, което налага спешната покупка на още части.

Очаква се подмяната на горивопроводите да отнеме няколко седмици. Не се съобщава каква е цената на това, нито кой я поема – производителя или операторите.

За момента не се дава повече информация за инцидента от 28 септември с F-35B на Корпуса на морската пехота. От Пентагона, обаче уверяват, че проблемните горивопроводи няма да забавят доставката на очакваните 91 броя F-35 за въоръжените сили на САЩ през тази година.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ щели да подарят два UH-60 на Хърватска
Следваща публикация
Само един кандидат за поддръжката на Bell 206
16 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ отстраниха Турция от програмата F-35

САЩ отстраниха едностранно Турция от програмата F-35, като напълно блокираха участието ѝ, както в мениджмънта на програмата, така и в производствената ѝ част. Решението бе обявено късно снощи, съобщава Defence News.

Все още не могат да открият японския F-35A

Точното място, където е потънал японския изтребител F-35A продължава да остава мистерия, въпреки че той се издирва от Япония и САЩ вече седмица. Това съобщава AP.

Меню