Португалия избра AW119 за заместник на Alouette III

36 прочитания

Португалия избра еднодвигателния вертолет Leonardo AW119Kx за заместник на архаичния Aérospatiale SA316 Alouette III, който страната все още експлоатира в своите ВВС.

Поръчката е за пет вертолета на обща стойност €20 млн. Вертолетите ще се произвеждат в завода на Leonardo във Филаделфия, САЩ. Първата машина ще бъде готова в края на тази година, а последната ще се достави през 2020 г.

В поръчката се включва опция за придобиването на още два вертолета от същия тип.

Leonardo взима поръчката в конкуренция с Airbus Helicopters, които предлагаха своя модел H125.

В португалските ВВС AW119 ще изпълнява разнообразни задачи – обучение на вертолетни пилоти, превоз на пътници и товари, търсене и спасяване, включително и над море, мединцинска евакуация, както и пожарогасене от въздуха.

ВВС на страната в момента експлоатират осем броя Alouette III, чиято първа доставка е през далечната 1963 г.

AW119Kx е последното развитие на еднодвигателния AW119, който има интегриран комплекс авионика Garmin G1000HTM.

Свързани теми

Предишна публикация
Тодор Тагарев атакува отново процеса за избор на нов изтребител
Следваща публикация
Филипините се ориентират към Gripen
36 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС тренира със Сухопътни войски

За повишаване подготовката и подобряване на взаимодействието между формирования от Сухопътните войски и Военновъздушните сили,…

Египет желае да купи 10 броя AH-64E

Египет е проявил желание да закупи 10 щурмови вертолети AH-64E Apache. Това се чете в съобщението, което е изпратила Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ (DSCA) към Конгреса на САЩ.

Сърбия очаква доставка на Ми-35М и Ми-17В

Сръбският президент Александър Вучич съобщи на 18 януари 2019 г., че страната ще получи от Русия през тази година четири бойни вертолета Ми-35 и три транспортни Ми-17. Това беше огласено в обръщението му към народа след приключване на посещението на руския президент Владимир Путин в Белград.

Меню