Индонезия ще се опита да предоговори участието си в K-FX

20 прочитания

Индонезия ще се опита да предоговори участието си в програмата K-FX/I-FX, която цели създаването на боен самолет от следващо поколение в партньорство в Южна Корея и местната компания KAI. Това съобщава Flightglobal.

Основните проблеми на Индонезия са свързани с цената на проекта, тъй като в последните месеци индонезийската рупия се е обезценила сериозно, както на фона на американския долар, така и в сравнения с южнокорейския вон. Това ще е и основната тема, която ще се разисква при скорошното посещение на индонезийска делегация в Южна Корея.

Преговорите могат да продължат около година.

Според оригиналното споразумение, Индонезия трябваше да поеме около $1,9 млрд. от разходите за програмата, чиято стойност се изчисляват на близо $9 млрд.

Съобщения в индонезийските медии, обаче намекват, че страната се притеснява и от това, че значителна част от бъдещия изтребител ще подлежи на експертен контрол от страна на САЩ.

Още през май индонезийското МО заяви, че замразява участието си в програмата и че ще търси предоговаряне на условията, тъй като оригиналното споразумение от 2016 г. вече било неадекватно.

Проектът K-FX/I-FX цели създаването на боен самолет от следващо поколение, който да бъде сходен по характеристики с F-35, но значително по-евтин за придобиване и експлоатация. Южна Корея планира да купи 120 машини от този тип, а Индонезия 80.

Първият полет на типа трябваше да стане факт около 2022 г., но по всичко личи, че този срок няма да бъде спазен.

Свързани теми

Предишна публикация
Китайската амфибия AG600 започна полети от вода
Следваща публикация
Белгия ще избере F-35
20 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Холандия вероятно ще поръча с три по-малко F-35

Поради скъпия долар, бюджета за покупка на изтребителите F-35 няма да е достатъчен за закупуването на всички 37 изтребители за Кралските холандски ВВС и най-вероятно ще се наложи поръчката да се намали с три самолета. Това е съобщил холандския министър на отбраната Барбара Висер.

Първи полети с F-35 от палубата на HMS Queen Elizabeth

Първите полети с изтребителя със скъсено излитане и вертикално кацане F-35B от палубата на новия британски самолетоносач HMS Queen Elizabeth станаха факт. Събитието е станало на 25 септември 2018 г., но за него бе съобщено едва късно снощи.

Индонезия няма пари за Rafale

Индонезия няма яснота как ще финансира покупката на многоцелевите изтребители Rafale, което води до замразяването…

Япония проучва възможностите да се сдобие със самолетоносачи

Япония проучва възможността да преработи вертолетоносачите от клас Izumo в пълноценни самолетоносачи, които да могат да оперират с F-35B. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници в японското правителство.

Меню