Страните от НАТО трябва да се ориентират към операции с F-35

221 прочитания

Европейските страни от НАТО трябва да започнат да оформят своите въздушни армии, така че да поставят F-35 в центъра на всички бъдещи въздушни операции. Това се казва в доклад на Европейското командване на Пентагона, цитиран от Defense News.

Докладът, който е изготвен от мозъчния тръст Rand, смята, че способностите, като ниската забележимост и сензорното смесване, които притежават F-35 ги прави единствено подходящи за началния етап на военни действия срещу Русия.

От тази гледна точка, европейските държави от НАТО, които са подписали договори за F-35, трябва да се съсредоточат към трениране на операции в началния етап на бойни действия срещу Русия, докато държавите, които нямат F-35, трябва да тренират операции за последващите етапи.

Сред европейските държави от НАТО, F-35 е договорен във Великобритания, Белгия, Холандия, Дания, Норвегия, Италия и Полша. Rand гледа на страните като Франция и Германия, които разполагат с многоцелеви изтребители от 4+ поколение, като разполагащи с по-малки способности.

Rand разглежда сценарии, в който Русия се опитва да заграби част от територията на страна от НАТО, което предизвиква военен конфликт. Според мозъчния тръст, в момента страните от НАТО имат превъзходство по отношение на военната авиация, докато Русия има превъзходство по отношение на сухопътните си сили.

За да се ликвидира това превъзходство, още в първите часове на конфликта трябва да се нанесат множество удари в дълбочина на руската територия, които да разстроят командно-контролната структура на руската армия. След това трябва да се унищожи руската система за ПВО, което да позволи ефективни въздушни удари срещу наземните сили.

Изпълнението на тези задачи е единствено по силите на F-35, като изтребителите от 4 и 4+ поколение не могат надеждно да навлизат и работят в зоните контролирани от руското ПВО.

Според анализа, самолетите от 4 и 4+ поколение имат място в един подобен бъдещ конфликт, но само след като руското ПВО е унищожено от F-35. След това изтребителите от по-старото поколение ще могат да вършат други задачи, за които те са по-ефективни от нискозабележимите F-35. Според Rand, тези изтребители от 4 и 4+ поколение ще са актуални за бъдещи конфликти поне до 2030 г.

За да се подобри ефективността при подобни бъдещи операции, от Rand препоръчват да се задълбочат ученията и тренировките между страните от НАТО, включително с използването на F-35. Мозъчният тръст препоръчва всички бойни самолети от 4 и 4+ поколение да преминат през модернизация за да могат активно да си обменят данни с F-35. Препоръчва се и обогатяване и попълване на арсенала от модерни оръжия „въздух – земя”. Подчертава се, че трябва активно да се работи към постигане на високи нива на изправност на авиационната техника, включително и при F-35.

От Rand, обаче пишат, че има несигурност към това, дали повечето страни от НАТО ще правят правилните инвестиции по отношение на въздушните си армии и дали влаганите пари ще са достатъчно.

Свързани теми

Предишна публикация
OAE са поискали 50 броя F-35
Следваща публикация
Алжир е започнал да получава МиГ-29М/М2
221 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сърбия получи първите два употребявани МиГ-29 от Русия

Първите два употребявани руски изтребителя МиГ-29 пристигнаха в Сърбия днес, 2 октомври 2017 г. Машините бяха докарани на борда на Ан-124 на авиокомпания „Волга-Днепр”, който се приземи в сръбската авиобаза Батайница късно днес.

Меню