Boeing с препоръка за повишаване на авиационната безопасност във връзка с индонезийската катастрофа

16 прочитания

Boeing излезе с бюлетин за повишаване на авиационната безопасност, във връзка с катастрофата на индонезийския Boeing 737 Max. Бюлетинът третира ситуации, в които екипажът получава грешни данни от сензорите за ъгъл на атака. Това съобщават от Reuters.

Американският самолетостроител е заявил, че при разследването на катастрофата на Lion Air от 29 октомври 2018 г., е открито, че един от сензорите, който отчита ъгъла за атака е давал напълно погрешни данни.

Точното отчитане на ъгъла на атака е важно за провеждане на полета, а при високоавтоматизираните съвременни пътнически самолети, погрешните данни от подобен род могат да доведат до критични ситуации, особено ако екипажът не реагира правилно.

В понеделник стана ясно, че катастрофиралият самолет е имал проблеми със сензорите за отчитане на приборната скорост. Сега индонезийските разследващи органи съобщават, че е имало проблеми и със сензорите за отчитане на ъгъла на атака. Този сензор е бил сменен в нощта преди катастрофата.

Boeing заявява, че в бюлетина си е подчертал необходимостта от следването на точни процедури в случаи, когато има съмнения за грешно отчитане на полетните параметри.

Boeing 737 Max разполага с три независими сензора за отчитане на ъгъла на атака. Според източници на Reuters, ако тези сензори предават грешни данни е възможно автопилотът да вкара самолета в критичен режим на полет.

Бюлетинът на Boeing засяга само най-новото поколение на 737 Max и не е задължителен, но от американската гражданска въздухоплавателна администрация FAA е заявила, че следи внимателно ситуацията и може да излезе със задължителни директиви за безопасността на полетите на 737 Max.

До момента са доставени 219 броя от 737 Max.

Boeing 737 Max 8 катастрофира на 29 октомври 2018 г., малко след излитането си от международното летище на Джакарта. Всички намиращи се на борда му 189 души загинаха. Това е първата катастрофа с новото поколение на модела 737 – Max, което влезе в търговска експлоатация преди по-малко от 18 месеца.

Свързани теми

Предишна публикация
Полша възстанови полетите с МиГ-29
Следваща публикация
Испания вероятно ще замени F/A-18 с Eurofighter
16 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ан-148 катастрофира край Москва

Пътнически самолет Ан-148 на руската авиокомпания „Саратовские aвиалинии” катастрофира след излитане от московското летище Домодедово днес, 11 февруари 2018 г. Няма данни за оцелели от намиращите се на борда 71 души.

Embraer E190 се аварира в Мексико

Пътнически самолет Embraer E190 аварира при излитане от летището на северния мексикански град Дуранго. При инцидента няма загинали.

Меню