Boeing с препоръка за повишаване на авиационната безопасност във връзка с индонезийската катастрофа

16 прочитания

Boeing излезе с бюлетин за повишаване на авиационната безопасност, във връзка с катастрофата на индонезийския Boeing 737 Max. Бюлетинът третира ситуации, в които екипажът получава грешни данни от сензорите за ъгъл на атака. Това съобщават от Reuters.

Американският самолетостроител е заявил, че при разследването на катастрофата на Lion Air от 29 октомври 2018 г., е открито, че един от сензорите, който отчита ъгъла за атака е давал напълно погрешни данни.

Точното отчитане на ъгъла на атака е важно за провеждане на полета, а при високоавтоматизираните съвременни пътнически самолети, погрешните данни от подобен род могат да доведат до критични ситуации, особено ако екипажът не реагира правилно.

В понеделник стана ясно, че катастрофиралият самолет е имал проблеми със сензорите за отчитане на приборната скорост. Сега индонезийските разследващи органи съобщават, че е имало проблеми и със сензорите за отчитане на ъгъла на атака. Този сензор е бил сменен в нощта преди катастрофата.

Boeing заявява, че в бюлетина си е подчертал необходимостта от следването на точни процедури в случаи, когато има съмнения за грешно отчитане на полетните параметри.

Boeing 737 Max разполага с три независими сензора за отчитане на ъгъла на атака. Според източници на Reuters, ако тези сензори предават грешни данни е възможно автопилотът да вкара самолета в критичен режим на полет.

Бюлетинът на Boeing засяга само най-новото поколение на 737 Max и не е задължителен, но от американската гражданска въздухоплавателна администрация FAA е заявила, че следи внимателно ситуацията и може да излезе със задължителни директиви за безопасността на полетите на 737 Max.

До момента са доставени 219 броя от 737 Max.

Boeing 737 Max 8 катастрофира на 29 октомври 2018 г., малко след излитането си от международното летище на Джакарта. Всички намиращи се на борда му 189 души загинаха. Това е първата катастрофа с новото поколение на модела 737 – Max, което влезе в търговска експлоатация преди по-малко от 18 месеца.

Свързани теми

Предишна публикация
Полша възстанови полетите с МиГ-29
Следваща публикация
Испания вероятно ще замени F/A-18 с Eurofighter
16 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing и Embraer уточниха детайли за съвместното си предприятие

Boeing и Embraer уточниха детайлите по създаването на съвместното им предприятие, в рамките на което американския самолетостроител ще поема фактическия контрол върху производството на пътническите самолети Embraer догодина.

Индонезия иска нови F-16, но ще купи и Су-35

Индонезия възнамерява да поръча до две ескадрили новопроизведени F-16, но не се отказва от амбициите си да придобие и една ескадрила Су-35. Това е заявил командирът на индонезийските ВВС, цитиран от Defense News.

Меню