Airbus и Boeing вероятно ще се оттеглят от канадския изтребителен конкурс

1K прочитания

Airbus и Boeing вероятно ще се оттеглят от участие в изтребителния конкурс, който Канада смята да проведе, тъй като компаниите са уверени, че условията му са нагласени в полза на F-35. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

В момента за участие се готвят Airbus с Eurofighter, Boeing със Super Hornet, Saab с Gripen E/F и Lockheed Martin с F-35A. Източниците на Reuters заявяват, че и трите компании, които са потенциални конкуренти на F-35 са изразили неофициално притеснения от начина по който се управлява конкурса и вкарването в него на изисквания, които са в полза на F-35.

Boeing и Airbus вече са отправили до канадското правителство официални протестни писма, в които заплашват, че няма да участват в конкурса. Няма информация Saab да са оправяли подобни заплахи.

Още през миналата есен Dassault отказа да участва в процеса със своя Rafale, тъй като компанията не смяташе, че има условия за честен конкурс, поради наличието на изисквания, които явно фаворитизират покупката на изтребители от САЩ.

Канада вече повече от десетилетие се опитва да купи нови изтребители за замяна на остарелите CF-18 (F/A-18A/B). Очакваше се следващата седмица страната официално да пусне запитване за даване на обвързващи оферти за покупката на 88 многоцелеви изтребители, чиято доставка трябва да стартира през 2025 г.

От канадското МО са потвърдили за Reuters, че поне един потенциален участник е изразил официален протест за начина по който се провежда процедурата, но са отказали да влизат в детайли.

Reuters не са получили коментар от Airbus и Boeing.

Канада е участник в програмата JSF от най-ниското ниво 3. През 2010 г. страната обяви, че ще купи 65 броя F-35A без да провежда формален конкурс и без да сравнява изтребителя с други опции. Решението бе подложено на тежка критика, включително и от Сметната палата на страната. Така въпреки, че F-35 бе формално избран, не бе направена реална поръчка за него.

През 2015 г. на власт дойде кабинета на Джъстин Трюдо, който обеща да анулира избора на F-35 и да купи по-евтин и по-подходящ за Канада боен самолет. Трюдо, обаче остави страната си в проекта JSF, постепенно смекчи тона си към F-35 и в крайна сметка бе взето решението изтребителят да участва в един бъдещ конкурс.

Свързани теми

Предишна публикация
Димитър Стоянов: САЩ ни предупредиха да не режем пакета на F-16
Следваща публикация
Румънският парламент разреши покупката на още пет F-16, мисли се и за F-35
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Споровете около въздушния бой от 27 февруари продължават

Споровете за резултатите от въздушния бой между изтребители от Пакистан и Индия, който стана факт на 27 февруари 2019 г., продължават. Днес, 5 април, бяха извадени нова порция от доказателства, които влизат в противоречие едни с други.

Прокуратурата не откри нарушения в боравенето с класифицирана информация от президенството

Софийска градска прокуратура (СГС) отказа да образува наказателно производство по сигнал от бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров, че началника на кабинета на президента Иво Христов, че е чел класифицирани документи във връзка с предложение за продажба на нови F-16 от страна на Lockheed Martin. Това съобщиха днес, 23 октомври 2017 г., оттам.

КЗК отхвърли молбата на УКРИНМАШ за спиране на процедурата за МиГ-29

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отхвърлила искането на украинската държавна компания УКРИНМАШ за спиране на процедурата за възлагане на обществена поръчка за поддръжката на българските изтребители МиГ-29. КЗК е направила това решение на 29 декември 2017 г.

Гърция получи своя първи Rafale

Първият многоцелев изтребител Rafale, предназначен за гръцките ВВС, бе тържествено предаден на церемония във френската…

Франция ще има водеща роля в проекта FCAS

Франция ще има водещата роля в проекта за създаване на изтребител от следващо поколение FCAS. Това стана ясно, след като вчера, 19 юни 2018 г., министрите на отбраната на Франция и Германия подписаха меморандум за разбирателство.

Меню