Първите произведени F-35B ще трябва да се подменят около 2026 г.

793 прочитания

Първите произведени изтребители от пето поколение F-35B ще трябва вероятно да се подменят, тъй като ще са достигнали до края на жизнения си цикъл по отношение на часове във въздуха. Това се казва в доклад за състоянието на програмата F-35, който се цитира от Aviation Week.

Версията със скъсено излитане и вертикално кацане F-35B има технически ресурс от 8000 часа, но според доклада на Робърт Белър, директор на отдела за оперативни тестове и изпитания в Пентагона, реалният ресурс е около 2100 часа, който за повечето ранни машини ще бъде достигнат към 2026 г.

Оценката в доклада е направена на база няколко години на реална експлоатация на самолетите, плюс якостни изпитания с наземни стендове, включително и при имитация на натоварвания в рамките на целия жизнен цикъл.

Пентагона е поискал средства за още наземни якостни тестове на F-35B, за пълно изясняване на въпроса с ресурса на типа, но средствата не са още отпуснати и няма договор за това.

Информационната агенция Bloomberg дава и още информация за доклада на Робърт Белър, който е бил изпратен в Конгреса на САЩ.

В него се казвало още, че процентът изправни F-35 не се подобрява в последните три години и е много далеч от желаното ниво от 80% изправни самолети във всеки един момент. За финансовата 2017 г. средният процент изправни F-35A във ВВС на САЩ е бил 54,67%.

В доклада се критикува още и киберсигурността на програмата, тъй като откритите проблемни места не са били отстранени, има критики и към времето за ремонт на изтребителя, компютъризираната система за логистика ALIS все още не работи в пълния си обем и други.

Проблемът с по-бързо изчерпващия се ресурс на фюзелажа на F-35B не е уникален за бойната авиация, където често се оказва, че конструкцията остарява по-бързо от очакваното и има нужда от доработки и ремонти за да издържи целия си заложен живот. Предстои да се види как този проблем ще бъде решен.

Свързани теми

Предишна публикация
Германия купува още Eurofigther и избира между него и Super Hornet за заместник на Tornado
Следваща публикация
Секретарят по отбраната на САЩ критикува F-35
793 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Каракачанов ще „изпили” цената на F-16 без да пипа въоръжение и оборудване

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че ще „изпили” цената на F-16, но без да се пипа въоръжението и оборудването на самолета. Това каза той днес, 31 май 2019 г., пред репортери в Русе.

Меню