Белгия ще избере F-35

14 прочитания

Белгийското правителство е избрало F-35A за замяна на остарелите F-16 MLU и в момента обмисля как да поднесе новината на белгийското общество. Това съобщава белгийската информационна агенция Belga, позовавайки се на няколко свои източника в правителствените среди на страната.

През март 2017 г. правителството на Белгия стартира процедура за избор на нов боен самолет. Търсеше се покупката на 34 многоцелеви изтребителя в рамките на бюджет от €3,6 млрд. В крайна сметка оферти бяха получени само за F-35 и Eurofighter, а Франция реши да оферира Rafale в рамките на отделно предложение.

Американската оферта за F-35 е била валидна до 14 октомври, но според Belga, тя е била удължена до края на месеца, за да се даде възможност правителството да обяви решението си в най-удобния момент.

Белгийското правителство вече е било запознато с оценките на офертите и според източниците на Belga, е било взето решение да покупка на F-35, но в същото време се търси най-точния начин по който да се формулира избора.

През юни 2018 г. белгийският министър председател Шарл Мишел отложи избора на нов изтребител за октомври, след като в процеса се бяха натрупали не малко скандали, които започнаха през пролетта.

В края на март 2018 г. стана ясно, че белгийското МО е укрило доклад на Lockheed Martin, според който достатъчно на брой белгийски F-16 MLU могат да останат на служба до 2030 г. след преминаване на процедури по удължаване на ресурса им по часове. До тогава белгийското МО и военните в страната, твърдяха, че белгийските F-16 са в крайно лошо състояние и трябва да се пенсионират около 2023 г.

Междувременно се породиха много съмнения, че белгийското МО, което се доминира от фламандски политици, открито фаворитизира покупката на F-35A с цел сближаване с Холандия, която оперира с типа и „купуване” на спокойствие от САЩ по темата за военните разходи. Белгия отделя едва 0,92% от БВП за отбрана и няма намерение да повишава процента.

Франция избра да не участва пряко в процеса, а да се опита да предложи на Белгия директна сделка за Rafale, която включва дълбока кооперация между двете страни при производството на изтребителя и във военно отношение, както и участие в бъдещия германо-френски проект за боен самолет от следващо поколение FCAS.

Франция дори е гарантирала, че Белгия ще получи 34 изтребителя в рамките на бюджета си от €3,6 млрд. и че може да получи и палубни Rafale M, които да се базират на френския самолетоносач и да участват в различни международни операции.

Белгийският военен министър Стефан Вандерпут откровено саботираше френските опити за коопериране, като първоначално нарече предложението им „твърде хубаво за да е истина”, а след това каза, че френската страна е предоставила само няколко страници с информация. В последствие стана ясно, че френското предложение е с обем от 3000 страници и то е било фактически скрито от белгийското МО.

Свързани теми

Предишна публикация
Индонезия ще се опита да предоговори участието си в K-FX
Следваща публикация
Португалия избра AW119 за заместник на Alouette III
14 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Турция все пак преговаря за Су-35

Турция все пак води преговори за покупката на изтребители Су-35, това стана ясно от думите на турски официални лица в последните дни. Новината идва на фона на противоречащите си слухове, които витаят около темата в последните месеци.

Официално, Хърватия избра Rafale

Хърватия избра френските многоцелеви изтребители Dassault Rafale за свой нов боен самолет. Новината бе обявена…

Първите серийни Су-57 ще бъдат получени през 2019 г.

Първите серийни изтребители от следващо поколение Су-57 ще бъдат получени в руските ВКС през 2019 г. Това е заявил руският заместник-министър на отбраната Алексей Криворчуко, цитиран от ТАСС.

Канада подписва за нов изтребител през 2021 г.

Кралските канадски ВВС ще пуснат запитване за даване на оферти (RFP) за доставка на нов изтребител през 2019 г., а подписването на договора се очаква през 2021 г. Това съобщава Flightglobal.

Меню