Белгия ще избере F-35

14 прочитания

Белгийското правителство е избрало F-35A за замяна на остарелите F-16 MLU и в момента обмисля как да поднесе новината на белгийското общество. Това съобщава белгийската информационна агенция Belga, позовавайки се на няколко свои източника в правителствените среди на страната.

През март 2017 г. правителството на Белгия стартира процедура за избор на нов боен самолет. Търсеше се покупката на 34 многоцелеви изтребителя в рамките на бюджет от €3,6 млрд. В крайна сметка оферти бяха получени само за F-35 и Eurofighter, а Франция реши да оферира Rafale в рамките на отделно предложение.

Американската оферта за F-35 е била валидна до 14 октомври, но според Belga, тя е била удължена до края на месеца, за да се даде възможност правителството да обяви решението си в най-удобния момент.

Белгийското правителство вече е било запознато с оценките на офертите и според източниците на Belga, е било взето решение да покупка на F-35, но в същото време се търси най-точния начин по който да се формулира избора.

През юни 2018 г. белгийският министър председател Шарл Мишел отложи избора на нов изтребител за октомври, след като в процеса се бяха натрупали не малко скандали, които започнаха през пролетта.

В края на март 2018 г. стана ясно, че белгийското МО е укрило доклад на Lockheed Martin, според който достатъчно на брой белгийски F-16 MLU могат да останат на служба до 2030 г. след преминаване на процедури по удължаване на ресурса им по часове. До тогава белгийското МО и военните в страната, твърдяха, че белгийските F-16 са в крайно лошо състояние и трябва да се пенсионират около 2023 г.

Междувременно се породиха много съмнения, че белгийското МО, което се доминира от фламандски политици, открито фаворитизира покупката на F-35A с цел сближаване с Холандия, която оперира с типа и „купуване” на спокойствие от САЩ по темата за военните разходи. Белгия отделя едва 0,92% от БВП за отбрана и няма намерение да повишава процента.

Франция избра да не участва пряко в процеса, а да се опита да предложи на Белгия директна сделка за Rafale, която включва дълбока кооперация между двете страни при производството на изтребителя и във военно отношение, както и участие в бъдещия германо-френски проект за боен самолет от следващо поколение FCAS.

Франция дори е гарантирала, че Белгия ще получи 34 изтребителя в рамките на бюджета си от €3,6 млрд. и че може да получи и палубни Rafale M, които да се базират на френския самолетоносач и да участват в различни международни операции.

Белгийският военен министър Стефан Вандерпут откровено саботираше френските опити за коопериране, като първоначално нарече предложението им „твърде хубаво за да е истина”, а след това каза, че френската страна е предоставила само няколко страници с информация. В последствие стана ясно, че френското предложение е с обем от 3000 страници и то е било фактически скрито от белгийското МО.

Свързани теми

Предишна публикация
Индонезия ще се опита да предоговори участието си в K-FX
Следваща публикация
Португалия избра AW119 за заместник на Alouette III
14 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Повече от половината българи подкрепят президента Радев по темата за новия изтребител

59% от българите подкрепят критичната позиция на президента Румен Радев, която той изразява по процедурата за избор на нов боен самолет за българските ВВС. Това показва експресен сондаж на общественото мнение, който бе публикуван днес, 30 януари 2019 г. от социологическата агенция „Галъп интернешънал”.

Ще получи ли ОАЕ F-35?

Една от най-богатите страни в света, Обединените арабски емирства (ОАЕ), желае да купи F-35 от…

Заместник-министър Запрянов: Истинското договаряне ще е след избора на платформа

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов заяви, че истинските преговори по придобиването на нов боен самолет, ще започнат след като бъде посочен, кой е предпочитания кандидат. Тогава щели да станат ясни всички детайли по цените, сроковете за доставки и условията. Това заяви той днес, 21 ноември 2018 г.

Резултатите от италианските избори вещаят проблеми за F-35

Резултатите от провелите се на 4 март 2018 г. парламентарни избори в Италия вещаят проблеми за програмата F-35. Страната е сред основните клиенти на самолета в Европа и има линия за крайно сглобяване на територията си. Това съобщава Defense News.

Airbus показа нискозабележима изпитателна платформа

Европейската компания Airbus Defence & Space изненадващо разкри днес, 5 ноември 2019 г., че е изработила изпитателна платформа, която в последните години е преминала през задълбочени изследвания с цел намаляване на радарната, акустична, инфрачервена и визуална сигнатура.

Меню