Китайската амфибия AG600 започна полети от вода

26 прочитания

Китайската летяща амфибия AVIC AG600 е извършила първия си полет с излитане и кацане на вода. Това е станало на 20 октомври 2018 г., съобщава китайската държавна информационна агенция Синхуа.

Изпитанията са били проведени от водохранилището на град Цзенмен. Те са били предавани пряко по един от каналите на китайската държавна телевизия. От видеокадрите се вижда, че машината е извършила поне едно излитане и кацане на вода, като самостоятелно е влязла и излязла от водата през специална рампа.

Участващите в изпитанията са били поздравени лично от китайския премиер Си Дзинпин.

AG600 има максимална излетна маса от 53,5 тона, дължина от 36,9 m, размах на крилото от 38,8 m и далечина на полет от 5000 km. При максимално икономична скорост от 500 km/h продължителността на полета е около 12 часа. Самолетът се задвижва от четири турбовитлови двигатели WJ6 с излетна мощност от по 5100 shp.

С тези размери AG600 ще се превърне в най-голямата летяща амфибия (тоест, може да излита и каца, както от писти, така и от вода) в момента. В исторически план най-голямата летяща амфибия е била съветската А-40 (максимална излетна маса от 90 тона), но проектът е отдаван прекратен.

До момента има 17 поръчки за машината от различни китайски цивилни и парацивилни клиенти. Основните задачи на AG600 ще включват операции по търсене и спасяване (възможност за евакуация на до 50 човека) и пожарогасене (възможност за хвърляне на 12 тона вода).

Спекулира се, че AG600 ще има и военно предназначение, като амфибията ще се използва за логистично осигуряване на китайските военни гарнизони в Южнокитайско море.

Официално проектът съществува от 2009 г., но реално по проекта се работи от 80-те години. Първият прототип бе завършен през юли 2016 г. и се очакваше дебютния полет на амфибията да стане факт тази година, но технически проблеми от необявено естество забавиха това. В крайна сметка, AG600 полетя на 24 декември 2017 г.

Влизането в търговска експлоатация се планира за 2021 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Беларус ще ремонтира Су-25
Следваща публикация
Индонезия ще се опита да предоговори участието си в K-FX
26 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Все повече авиокомпании спират да летят до Китай

Все повече авиокомпании спират да изпълняват редовните си полети до Китай или поне сериозно намаляват честотата им. Това е в резултат на епидемията от коронавирус, която върлува в азиатската страна.

Китай показа множество нови системи по време на грандиозен военен парад в Пекин

Китай показа множество нови авиационни системи по време на грандиозен военен парад, който се проведе днес, 1 октомври 2019 г., в Пекин. Той бе посветен на 70-тата годишнина на Китайската народна република.

HNA Group поръчва 300 пътнически самолети китайско производство

Китайският конгломерат HNA Group се е споразумял с държавната китайска самолетостроителна компания the Commercial Aircraft Corp of China Ltd (COMAC) за покупката на 300 броя C919 и 100 броя ARJ21. Това обяви конгломератът, цитиран от Reuters.

Меню